Norsk dramaserie hitter i hele Norden

Pressemelding: NRKs fortælling om fire amoralske og politisk ukorrekte rigmænd er den hidtil største streamingsucces for nordisk public service-drama. ‘Exit’ fænger i alle lande og aldersgrupper. I det hele taget samproduceres der mere nordisk drama end nogensinde før.

Nordiske dramaserier befinder sig midt i en ny guldalder med NRKs ‘Exit’ som kronjuvelen i det tværnordiske samarbejde.

Årsrapport 2021

Denne saken er en del av Nordvisions årsberetning for året som har gått.

Les på andre språk:

Read press release in English

Efter fire år med det såkaldte N12 dramasamarbejde har seerne i de fem Nordvisions-lande Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island fået i alt 48 nordiske dramaserier. 

“Exit skiller sig ud på tværs af lande og aldersgrupper og er den segmentknuser, alle drømmer om i et år med flere samproducerede dramaserier end nogensinde i Nordvisionssamarbejdets historie. Ikke bare for voksne, men i lige så høj grad, hvad angår drama til børn og unge,” siger Nordvisions generalsekretær Henrik Hartmann.

Exit-serien har i sjælden grad fået fat i de nordiske streamingseere med høje seertal også i den unge målgruppe. Således har mere end fire ud af 10 nordmænd mellem 19 og 29 år set serien. Den aldersgruppe har public service-medierne længe haft udfordringer med at fange ind. Og seerne bliver tilmed hængende. 97,6 procent af de nordmænd, der har set første afsnit, ender med at se hele sæsonens otte episoder.

Bygger på virkelige hændelser

Exit skildrer en gruppe rigmænd fra den norske finanselite, som lever et samvittighedsløst liv i overhalingsbanen med fester, alkohol, stoffer og prostituerede. Serien bygger på interview med eksisterende rigmænd, som under løfte om anonymitet har fortalt om deres ekstreme livsførelse til manusforfatter Øystein Karlsen.

Mange af de opsigtsvækkende elementer bygger således på virkelige hændelser, og det er en væsentlig del af forklaringen på seriens succes, vurderer NRK dramachef Ivar Køhn.

“Det er et lokkende og ekstremt miljø, som vi ikke aner eksisterer. Men serien opleves som sand, selvom det er fiktion. De fire hovedkarakterer er således fiktive og kan ikke henføres til bestemte personer blandt de interviewede finansfolk. Det er underholdende at se på rige folk, og på hvad penge kan gøre,” siger Ivar Køhn.

Seersucces er ordet

Hos RUV på Island lyder tilsvarende toner. 
“Ja, uden nogen tvivl. Exit var nummer et af streamingserierne i 2021,” siger Valgeir Vilhjálmsson, der er chef for marketing og research, der tilføjer. 
“Jeg må sige, at det er de bedste N12 drama streaming seertal, vi har haft.”

Serien er en del af det nordiske dramasamarbejde N12, som sikrer 12 nye voksendramaserier hvert år. 

Børnedrama følger i de voksnes fodspor

2021 var første år med et formaliseret dramasamarbejde på børneområdet kaldet B14. Som navnet antyder, var ambitionen 14 årlige børnedramaproduktioner, men den ambitiøse målsætning blev overgået med flere længder, idet ikke færre end 24 dramaserier produceret i Nordvisionsamarbejdet, trak børn til skærmene sidste år.

I det hele taget oplevede det nordiske tv-samarbejde trods corona-pandemien et sandt rekordår.
Aldrig tidligere har partnerne produceret så meget indhold sammen som i 2021, når man måler antallet af samproduktioner.

Nordvisions generalsekretær Henrik Hartmann betegner året som det måske strategisk vigtigste i samarbejdets 62-årige historie, fordi partnerne har investeret i hinandens indhold i hidtil uset omfang, hvilket har resulteret i flere samproduktioner end nogensinde særligt inden for tv-drama til voksne, unge og børn.

Om Nordvision

  • I Nordvision samarbejder de nordiske public service-medier for at styrke public service i Norden. Medlemmerne samproducerer, udveksler programmer, udvikler formater og deler viden, hvilket årligt genererer over 4500 programmer.
  • Stiftet 1959
  • Generalsekretær: Henrik Hartmann