Nyt nordisk børne tv-samarbejde kom flyvende fra start

Med 24 helt nye dramaserier for børn satte Barn14-samarbejdet rekord i premiereåret. Aldrig tidligere i Nordvisions-samarbejdets historie har så mange dramaserier for børn haft premiere inden for et enkelt kalenderår.

Tittelbilde fra serien Stopp fra SVT

Med to børneserier i gennemsnit hver eneste måned kom det fælles nordiske dramasamarbejde B14 ualmindeligt godt ud af sit premiereår. Foto: Erik Vallsten, SVT

Ikke mindre end 24 selvstændige børneserier markerede det første år med Barn14-samarbejdet, som er de nordiske partneres fælles dramasamarbejde på børneområdet.

Resultatet er et bevis på det, vi altid har vidst: At vi er stærkere sammen.

Christoffer Forssell, Svenska Yle

Årsrapport 2021

Denne artikkelen er en del av Nordvisions redegjørelse for det nordiske samarbeidet i 2021

Read the article in English

Nordisk børneindhold har tradition for at tage børnene alvorligt, beskæftige sig med forhold, der er vigtige for børnene og deres udvikling, inspirere dem til leg og give dem viden og indsigt. I takt med at de globale streaming-tjenester fortsætter med at vinde terræn i kampen om børns opmærksomhed, besluttede DR, NRK, SVT og Svenska Yle i 2020 at styrke samarbejdet for at fastholde denne tradition og samtidig udvikle nyt relevant kvalitetsindhold for børn under navnet B14.

Derfor glæder Svenska Yles Christoffer Forssell, der er chef for programindkøb og nordisk samarbejde, sig over det flotte resultat:  

”Resultatet er et bevis på det, vi altid har vidst: At vi er stærkere sammen. Vi har et værdifuldt nordisk fællesskab, vores public service-baggrund, vores vurderinger og vores kulturer virker alle bekendt for vores publikum. Samtidig medfører børneserierne fra de forskellige lande altid noget nyt og spændende for vores publikum”.

Christoffer Forssell fra Svenska Yle
Resultatet er et bevis på det, vi altid har vidst: At vi er stærkere sammen, siger Svenska Yles Christoffer Forssell. Foto: Ilmari Fabritius/Yle

Bemærkelsesværdig godt indhold fra partnerne

Hos NRK Super er publiceringschef for børneindhold Joakim Vedeler, ligeledes godt tilfreds med resultat i 2021:

”Vi er vældig glade for, at 2021 blev et rekordår for børneindhold i Nordvision. I dagens konkurrencebillede med de store internationale aktører, som udfordrer den lokale broadcaster, er det vigtigt, at selskaberne står samlet og hjælper hinanden med opgaven på tværs af landegrænserne,” siger han og fremhæver særligt tre serier, som han kalder bemærkelsesværdigt gode.

”Det er SVT-serierne ’Stopp’ og ’T-Rex, og så ’Akavet’ fra DR. ’Akavet’ imødekommer et svært vigtigt behov, også i NRK, for at få volumen op for relevant indhold til de 12 til 14-årige,” påpeger Joakim Vedeler.

Lokal særpræg og volumen er mere vigtig end nogensinde

Hos DRs børnechef Morten Skov er smilet også til at få øje på:

”Sådan som den internationale konkurrence er omkring børneindhold lige nu, så bliver alle public service-medier udfordret – ikke bare på at have stor volumen – men også på det lokale særpræg. Vores konkurrenter begynder nu også at investere i lokalt indhold, så det er vi ikke ene om. Derfor er det jo virkeligt flot, at vi kan lancere så meget nordisk indhold hvert år”.

Morten Skov fremhæver særligt NRKs programserie for de allermindste ’Minibarna’, som efter hans mening har været en kæmpesucces i Norden, og ’Stopp’ fra SVT som eksempler på børneserier, der skiller sig ud.

Morten Skov Hansen, DR
“Vores konkurrenter begynder nu også at investere i lokalt indhold, så det er vi ikke ene om. Derfor er det jo virkeligt flot, at vi kan lancere så meget nordisk indhold hvert år”, mener DRs børnechef Morten Skov.

Den store generøsitet

Hos SVT giver året årsag til yderligere eftertanke end blot det flotte resultat. For SVT’s børnekanalchef Safa Safiyari handler det nordiske samarbejde mest af alt om den faglige vidensdeling:

Safa Safiyari, barnchef SVT

Den enorme generøsitet er absolut det mest unikke ved Nordvisions-samarbejdet.

Safa Safiyari, SVT

”Vi har gennem årene haft enorm nytte af at dele strategier, taktik og idéer med hinanden. Den enorme generøsitet er absolut det mest unikke ved Nordvisions-samarbejdet. Det håber jeg vil fortsætte ind i fremtiden,” siger Safa Safiyari.

Morten Skov fra DR er helt på linje. For ham at se er noget af det mest værdifulde ved det nuværende børnesamarbejde, hvordan man kan hjælpe og inspirere hinanden på tværs af alle børnemålgrupper og genrer. Han nævner helt konkret den hjælp NRK gav, da DR for et års tid siden lancerede et børneunivers for de alleryngste mellem 1 og 3 år.

”Som jeg ser det, så kunne vi ikke have gjort det så godt uden NRK Supers store forarbejde og den faglige sparring, vi fik fra NRK.”

Dette er B14

B14 er et nyt formaliseret og forpligtende samarbejde, som fremover sikrer de unge og de yngste mindst 14 nye nordiske dramaserier hvert år.

Statistik over samproduktioner efter genre 2021
Samproduktioner efter genre 2021