Nordvision lanserar brett nordiskt samarbete kring barnfiktion

Ett nytt nordiskt samarbete inom Nordvision vill erbjuda ännu mer fiktion till den unga publiken. Under de senaste fem åren har andelen samproduktioner för barndrama fördubblats, och den här utvecklingen används nu av DR, NRK, SVT och Yle för att sjösätta en ännu starkare form för samarbete.

Foto: Bo Pärletun/SVT, Citizen Jane Productions/Yle, NRK Super, DR.

In English: Nordvision all set to launch major Nordic collaboration on children’s fiction


Öppningssången i ”Emil i Lönneberga”, Pippi Långstrumps livsfilosofi, eller de fascinerande Mumintrollen – de här är bara några av alla favoritminnen från barndomen som delas av många nordiska tv-tittare som växte upp med, och direkt relaterade till, liknande klassiker i nordisk fiktion.

Det är ett universum för barn som på många sätt reflekterar ett särskilt nordiskt synsätt och skildring av barns liv, och som koncentrerar sig på de unga karaktärernas egna perspektiv.

En tradition av att ta barnen på allvar

Det nordiska barninnehållet följer en tradition som tar barn på allvar, och som tar sig an ämnen som är viktiga för barn och deras utveckling, som inspirerar dem till lek och ger dem kunskap och insikter.

Allteftersom de internationella teknologijättarna fortsätter att vinna mark i striden om barnens uppmärksamhet, så är det också allt viktigare för de nordiska public service-bolagen att upprätthålla den här traditionen, men också att utveckla nytt relevant innehåll för barn. DR, NRK, RUV, SVT och Yle spelar alla en särskild roll i att säkra att det också under de kommande åren finns nordisk kvalitetsfiktion för barnen.

Det här är orsaken till ett nytt stort samarbete mellan de nordiska public service-bolagen, som förenar sina krafter för att säkra ett brett utbud av kvalitetsinnehåll i Norden. Som ett resultat av detta kommer unga tittare i de nordiska länderna ha tillgång till flera nya dramaserier varje år. Serierna kommer att finnas tillgängliga på de nordiska barnkanalerna såväl som på streamingtjänsterna hos DR, NRK, SVT och Yle, antingen med textning eller i dubbade versioner.

Minst 14 nya serier per år

Mer ingående betyder samarbetet att barn i de nordiska länderna kommer att ha tillgång till minst 14 nya dramaserier varje år, tillhandahållna av public service-bolagen i Norden genom ett gemensamt projekt som fått namnet ”Barn14”. För att uppnå detta har NRK (Norge), Yle (Finland), SVT (Sverige) och DR (Danmark) förbundit sig att samproducera dessa serier, och utöver det göra dem tillgängliga i alla fyra länder.

DR, NRK och SVT kommer vardera att bidra med fyra serier per år, och Yle – i vars fall Svenska Yle är huvudpartner – deltar med en till två serier per år.

“De här serierna, som representerar kvaliteten hos public service, produceras konstant runtom i Norden, och nu vill vi åstadkomma en bredare synlighet även i våra grannländer”, säger Christoffer Forssell, inköpschef och chef för samarbeten vid Svenska Yle.

Ny talang och nyskapande innehåll

“Barn14”-samarbetet ger möjlighet till att investera i ny kreativ talang, och bidra till nyskapande dramainnehåll för barn, konstateras det från SVT:s sida.

”Det här samarbetet kommer att erbjuda en massa bra drama från hela Norden.  Serier som kan spegla barn och ungdomars vardag i respektive land och som kan visa att vi faktiskt har mycket gemensamt. Vi har tidigare sett att nordiska utbyten varit enormt uppskattade av publiken, exempelvis norska serien Skam och remake på Klassen”, säger Safa Safiyari, chef för SVT Barn. 

Mer om B14

Läs mer: Bolagens pressreleaser om samarbetet

DR

SVT

Svenska Yle