NRK-dramaserie er en sjælden segmentknuser

De amoralske og politisk ukorrekte rigmænd i N12-serien Exit appellerer bredt og får greb om de unge seere. Mere end fire ud af ti mellem 19 og 29 år har set serien. Dramachef Ivar Køhn giver sit bud på en forklaring.

Bilde av hovedpersonene i tv-serien Exit

Popular series Exit has been successful on streaming services in particular. In spite of transgressive content, NRK have not received a single complaint.

Da første episode i første sæson af Exit rullede over skærmen på flow og streaming hos NRK, så 2,2 mio. nordmænd med.

I et land med knapt 5,4 mio. mennesker er det et tal af olympiske dimensioner, og Exit placerer sig da også helt i top som den mest streamede dramaserie i Norge nogensinde.

Årsrapport 2021

Denne artikkelen er en del av Nordvisions redegjørelse for det nordiske samarbeidet i 2021

Read the article in English

NRK’s egen ungdramaserie SKAM og DR’s og SVT’s spændingsserie Broen var også populære blandt unge, men med 1,66 mio. seere i snit alene på streaming til den første sæson er Exit i særklasse. Næsten tilsvarende tal har sæson 2 opnået, så der er forventningerne store før sæson 3 i 2024.

For allerede efter første afsnit af serien var de norske seere, fanget ind. 97,6 procent hang på fra start til slut og så alle afsnit.

“Gennemføringsgraden er lidt opsigtsvækkende. 97,6 procent er noget, der er vældig højt. Normalt regner vi 80 procent for at være vældig godt,” siger NRK-dramachef Ivar Køhn.

Dramasjef Ivar Køhn i NRK
NRK-dramachef Ivar Køhn mener, at NRK’s beslutning om at satse på tv-drama og fordoble budgettet er en væsentlig del af forklaringen på successen med Exit. Foto: NRK

Ud over at serien har nået den vanskeligt opnåelige unge-gruppe, så træffer den også bredt på en række andre parametre. Den er lige så populær blandt kvinder som blandt mænd, højtuddannede som lavtuddannede og i by og på landet. Med andre ord en vaskeægte segmentknuser.

Skildrer et lokkende miljø

Exit skildrer en gruppe rigmænd fra den norske finanselite, som lever et samvittighedsløst liv i overhalingsbanen med fester, alkohol, stoffer og prostituerede. Serien bygger på interview med eksisterende rigmænd, som under løfte om anonymitet har fortalt om deres ekstreme livsførelse til manusforfatter Øystein Karlsen. Og netop bevidstheden om, at serien afspejler en virkelighed, er en vigtig faktor for succesen, mener Ivar Køhn.

”Det er et lokkende og ekstremt miljø, som vi ikke aner eksisterer. Men serien opleves som sand, selvom det er fiktion. De fire hovedkarakterer er således fiktive og kan ikke henføres til bestemte personer blandt de interviewede finansfolk. Det er underholdende at se på rige folk, og på hvad penge kan gøre,” siger Ivar Køhn, der også tilskriver et godt skrevet manus, som væsentlig forklaring på succesen.

”Ingen beslutningstager skal være Gud, for sådan en findes ikke. Ikke på NRK i hvert fald.”

Ivar Køhn, NRK

Han mener, det er vigtigt ud fra en public service-betragtning at fortælle om et miljø, som rent faktisk findes. At fiktionen afspejler virkeligheden, har været en bevidst del af markedsføringen af serien.

Exit findes foreløbig i to sæsoner fra henholdsvis 2019 og 2021 og er en del af det nordiske dramasamarbejde N12, som forpligter de fem partnere til gensidigt at levere i alt 12 dramaserier til en fælles pulje hvert år.

Varm tilhænger af N12

Ivar Køhn er en varm tilhænger af N12-modellen, hvor man stoler på, at hver enkelt partner lægger sig i selen for at præsentere kvalitetsdrama.

”Hvis vi på et år får to eller tre virkelige kvalitetsdramaserier, så er det det værd,” siger Ivar Køhn.

En anden væsentlig forklaring på, at Exit har opnået så stor popularitet ikke bare i Norge, men i hele Norden, er, at den er produceret med streaming frem for tv-slot for øje.

“Vi skal gøre os fri af slot-tænkningen og have mere fokus på indhold, som er så godt, at folk vil vælge det”.

Ivar Køhn har noteret en pudsig detalje ved, at Exit hovedsaligt streames. ”Havde vi sendt Exit lineært i en primetime slot, så havde vi med garanti fået en masse klager. Når folk streamer og vælger aktivt, hvad de selv vil se, så har vi ikke fået nogen klager, ikke en eneste. Tværtimod.”

Fire rigmænds ekstravagante livsførelse er omdrejningspunktet for Exit-serien, der i en vis udstrækning bygger på virkelige begivenheder. Foto: NRK

Dramachefen så gerne et styrket internationalt samarbejde, som omfatter broadcastere i flere europæiske lande og gerne inspireret af N12-modellen.

Han peger på, at streamingtjenester som Netflix og HBO skal spørge ét sted for at få en serie solgt, som man så kan streame i princippet i hele verden.

”Tilsvarende skal vi måske tale med 150 personer for at opnå den samme finansiering. Det er ekstremt svært.”

NRK har førertrøjen

Men at konkurrencen først og fremmest foregår på streamingplatformene og med internationale giganter som modspillere, får ikke Ivar Køhn til at tænke mere nordisk eller internationalt, når han skal definere målgrupper.

”Vi tænker først og fremmest norsk indhold til et norsk publikum. Det gør ingenting, at vi tester det op imod interne serier og får feedback udefra, men vi går aldrig op i, om det passer til svenske, tyske eller danske seere,” siger Ivar Køhn, der tilføjer, at manusforfatter Øystein Karlsen sender sit manus ud til gennemsyn hos kontakter i andre nordiske lande og på den måde får feedback fra et ikke-norsk perspektiv.

NRK har de senere år iført sig den nordiske førertrøje, når det kommer til tv-drama, bl.a. med Skam og senest Atlantic Crossing. Ivar Køhn mener, at en del af forklaringen skal findes i en klar ledelsesmæssig strategi.

Exit og Nordic 12

Exit findes foreløbig i to sæsoner fra henholdsvis 2019 og 2021 og er en del af det nordiske dramasamarbejde Nordic 12, som forpligter de fem partnere til gensidigt at levere i alt 12 dramaserier til en fælles pulje hvert år. 

”NRK’s ledelse har været vældig tydelig i at sige, at nu satser vi på tv-drama, og vi er klar til at putte penge i. Tv-drama er mindst lige så vigtigt som at diskutere samfund og nyheder. Man har sagt: dette vil vi og fordoblet budgettet.”

Gud findes ikke i NRK

En anden forklaring er ifølge Ivar Køhn, at NRK har opnået et godt fællesskab mellem film- og tv-branchen i et miljø, hvor man respekterer hinanden. Internt er der en vis koordinering mellem børne-, unge- og voksendrama, som blandt andet sikrer, at talenter flyder mellem enhederne. Eksempelvis er Marianne Furevold, som var producent på unge-serien SKAM, nu også producent på Exit. Og så er organiseringen flad:

”Ingen beslutningstager skal være Gud, for sådan en findes ikke. Ikke på NRK i hvert fald,” fastslår Ivar Køhn.

Exit hitter i hele Norden

Den norske N-12 serie har godt fat seerne og viser vej i et dramatisk skifte fra flow til streaming.

”Det må man virkelig sige. Seersucces er ordet”, lyder det fra Amna Maksumic, som er projektleder med ansvar for N12 hos SVT.

Hos Svenska Yle istemmer Gitte

”Ja, seersucces også hos os:

Hos RUV på Island lyder tilsvarende toner.

”Ja, uden nogen tvivl. Exit var nummer et af streamingserierne i 2021,” siger Valgeir Vilhjálmsson, der er chef for marketing og research, der tilføjer.

”Jeg må sige, at det er de bedste N12-drama streaming-seertal, vi har haft. SKAM var bestemt den første kæmpestore streamingsucces, men forandringerne i den måde, seningen foregår, skifter dramatisk imod streaming. Broen gjorde det dog bedre i traditionelle målinger,” siger han.

Også hos DR skiller Exit sig ud.

”Af en udenlandsk dramaserie er det absolut godkendt,” siger chef for medieforskningen Dennis Christensen.

Ifølge Gitte har Exit desuden formået at engagere publikum i sjældent omfang.

”Det, som er spændende med Exit, er, at seerne kan lide den og diskuterer den i alle aldersgrupper. Den er også helt klart et playerdrama, som man vil se i et stræk.”

Hun fortæller desuden at tusindvis af finner har fejret og råbt hurra på de sociale medier, da det stod klart at en tredje sæson er på vej.

Herunder en oversigt over Exits seertal i de første to sæsoner i Nordvisionslandene.

  • Streaming er klart foretrukket i alle lande.
  • 36 pct. af den samlede norske befolkning så første sæson.
  • Seertallet faldt lidt i alle lande i 2. sæson med undtagelse af Danmark, hvor det blev tredoblet.
BroadcasterSæsonFlowStreamSamletIndbyggere% af befolkning
DR1301031335,82,2
DR2273623895,86,7
NRK13001.6601.9605,436
NRK22501.5701.8205,433,7
RUV118527036019,1
RUV226376336017,2
SVT183083010,47,9
SVT210361.03610,410
Yle11504245745,510,4
Yle21252894145,57,5