Tätt samarbete lyfter på locket till spännande designhistorier

“Berätta om den nordiska designen genom de senaste hundra åren.” Ambitionen är på skyhög nivå när SVT:s Emelie Persson samlar sina nordiska kollegor i det största kulturprojektet på flera år i Nordvision. Vägen fram till beställning av produktionen var långt ifrån spikrak. Men nu är alla de fem länderna ombord, och resan kan börja på riktigt.

Nordisk workshop i Stockholm. Från vänster: Jouni Tulonen (Yle), Ann-Linn Guillou (SVT), Sindra Grahn (SVT), Lone Krüger Bodholdt (DR) och Anita Reinton Utgård (NRK). Foto: Emelie Persson/SVT.

”Främst är det jätteroligt, men också lite nervöst.”

Emelie Persson, utbudsansvarig för scen och evenemang i SVT, har äntligen korsat mållinjen för en lång pitchprocess. Det är nu själva arbetet med serien om nordisk design genom hundra år ska ta fart på riktigt.

För snart ett och ett halvt år sedan presenterade hon idén för första gången inför de nordiska kulturbeställarna, när Nordvision ordnade pitch. Resultatet där blev ett utvecklingsstöd på 20 000 euro, och därefter följde flera digitala workshoptillfällen med kollegorna runtom i Norden.

Uppdraget: Ta reda på hur historien om det nordiska designundret kunde berättas på bästa sätt i en ny tv-serie.

”Jag har jobbat ganska länge med designprogram sedan jag började arbeta med tv. Jag tänkte att vi måste ta ett större grepp om svensk design i SVT. Men så tänkte jag ett steg till, och via Nordvision kom vi fram till att det ju är nordisk design vi ska berätta om”, säger Emelie Persson.

Att hon tog steget att pitcha hade delvis att göra med den brief som de nordiska beställarna kommit överens om, där de uttryckligen ville se stora idéer.

Nu är det redaktionella samarbetet i full gång

Den 5 och 6 februari samlades deltagare från bolagen hos SVT i Stockholm för en omfattande workshop, som också innebar det definitiva startskottet för det redaktionella samarbetet.

Där diskuterades allt från arbetsmetoder till hur det första avsnittet konkret skulle kunna läggas upp. Även SVT:s Fredrik Norberg, som genomförde projektet “Nordic Beats” som ett reellt redaktionellt samarbete, deltog för att dela med sig av erfarenheter.

Arbetet fortsätter nu, med en virtuell träff i mars som nästa stora hållpunkt.

Höga kostnader en stötesten

Efter utvecklingen återkom hon – nu gällde det att sälja in projektet som en samproduktion. De nordiska public service-beställarna var intresserade. Men, med stora visioner kommer också en väl tilltagen prislapp, och projektet synades i sömmarna åtskilliga gånger. Hur skulle en sådan här stor kulturproduktion finansieras?

En märkbar del av lösningen handlar om konkret samarbete: Serien ska förverkligas med redaktionella insatser i alla fem länder.

”Visst är det lite nervöst. Vi vet all hur svårt och samtidigt underbart det är att jobba i grupp. När man jobbar med tv så måste man klara av det och det är härligt, men det skaver också alltid lite. Nu ska vi vara fem länder med fem olika språk”, säger Persson.

Hon är ändå hoppfull – hittills har diskussionerna länderna emellan gått väl, där redaktionerna ”fyllt i varandra”, som hon säger. De workshoptillfällen som ordnats har vänt attityden åt det positiva hållet.

Ämnet i sig är också tacksamt ur språksynvinkel, påpekar Emelie Persson.

”När det gäller musik eller sagor så kan språkbarriären vara ett hinder. Men designen är ju ordlös, gränserna mellan oss suddas ut. Vi har något gemensamt uttryck i det avskalade och hållbara när det kommer till formgivning. På auktionshus både i öst och väst, Japan och USA, så blir det tydligt att nordisk design är stor i världen.”

Det här med vår nordiska design är ju ett arv vi har med oss

Tillåter tittarna att drömma

Den tilltänkta publiken är bred – du behöver inte vara självutnämnd designsnobb för att uppskatta resan som den här produktionen ska ta tittarna med på.

”Det här med vår nordiska design är ju ett arv vi har med oss. Det är klart att det är en viss form av finkultur, men samtidigt: Många har design i sitt hem, må det så handla om äkta föremål eller fina kopior. Det finns ett designintresse hos väldigt många. Mycket handlar också om att få drömma, och det gäller även inredning och design. Även för en designintresserad som jag så gör sig verkligheten påmind– jag kan ju aldrig skaffa de där dyra klassikerna, men jag vill ändå lära mig mer och förstå människorna bakom formerna”, säger Emelie Persson.

Eskapism är således ett ord som återkommit när seriens huvuddrag mejslats fram. Serien ska vara ska också vara visuellt attraktivt, fängslande och varm.

Det är spännande att se hur vi kan utnyttja potentialen i att samarbeta tätare med de andra nordiska public service-bolagen

Beröm för ihärdigt kämpande

Ett grepp som Emelie Persson nämner är att låta särskilt hängivna profiler ta tittarna med på sin resa.

”Vi kommer att ha med samlare från andra delar av världen som reser runt för att komma åt något visst objekt. Det ger mänsklighet, värme, men också ett mått av besatthet och passion. Sedan har vi redan hittat några personer i Norden som är roliga och inte så typiska, och som kan bli spännande att följa.”

Planering under nordisk workshop i Stockholm. Foto: Emelie Persson/SVT.

Under pitchprocessen fungerade Rune Haug som NRK:s beställare, och han tog beslut om att gå in i samarbetet.

”Det är spännande att se hur vi kan utnyttja potentialen i att samarbeta tätare med de andra nordiska public service-bolagen. Det här projektet är för stort för att vi skulle önska att gå in som den enda partnern, och jag vill berömma Emelie och SVT för sättet de har jobbat för att få det här att bli ett nordiskt samarbetsprojekt”, säger Haug.

Hans förväntningar på slutresultatet är, förståeligt nog, höga.

”Vi hoppas ju att det blir en läcker designserie som träffar en bred publik, både i Norge och de andra nordiska länderna”, säger Haug.

Pressen kunde med andra ord tänkas vara hård på Emelie Persson att som idéns ägare leverera med besked.

Vintage-IKEA. Foto: Viken KANTARCI / AFP/Ritzau Scanpix.

I stunder av tvivel, och när projektet ansågs utmanande stort att genomföra, har hon kunnat samtala med sin SVT-kollega Fredrik Norberg. Han höll i tyglarna för ett annat nordiskt kulturprojekt, som genom konkret redaktionellt samarbete resulterade i serien ”Nordic Beats”.

”När pitchen till sist gick igenom skrev Fredrik: ” Extra hurra till Emelie som visat en envishet jag bara sett hos Peter Foppa Forsberg tidigare (den svenska hockeylegendaren Peter Forsberg, red. anm.)”, säger Persson och skrattar till.

”Att jag blev jämförd med en sportikon – det var stort. Jag är nöjd med den.”

I dagarna har producenterna från Norden träffats för en live workshop i Stockholm. Det blev mycket givande och inspirerande dagar, berättar Emelie Perrson.

Nu är researchfasen i full gång. Inspelningsstarten är planerad till sen vår.

Serien om det nordiska designundret

Berättar om nordiska formgivare och deras mest ikoniska verk under de senaste hundra åren, 1925-2025.

DR, NRK, RUV, SVT och Yle samarbetar om att ta fram innehållet i ett konkret redaktionellt teamarbete. Serien ska vara klar under 2025.

Läs mer om seriens utveckling under ett tidigare skede här.

Läs mer om Fredrik Norbergs tankar kring kulturserien ”Nordic Beats” här.