”Se till att alla är med på tåget.”
Fredrik Norberg, projektledare på SVT i Malmö, hade ett klart budskap när hans kollega Emelie Persson bad om råd.
Norberg är kapten för en äkta nordisk samproduktion, ”Nordic Beats”, som just nu klipps ihop efter ett gediget redaktionellt samarbete över landsgränserna.
Emelie Persson, biträdande programchef för Kultur och Samhälle på SVT i Stockholm, vill upprepa det samarbetet, men med siktet på en annan del av den nordiska gemensamma historien: design.
”Vi har ett historiskt ansvar att berätta om det nordiska designundret, som präglat design på ett internationellt plan under 100 år. Det berättar om något mer än en pall eller ett glas. Det berättar om en tid”, säger Persson.
Workshop för att samla tänkbart innehåll
Den samlade nordiska projektgruppen har precis lagt en andra workshop bakom sig. Allt samarbete sker i det här läget digitalt, på Teams. Redan under workshop-tillfällena styrde diskussionen in på berättarform, inspiration från andra liknande serier, budget, produktionsplan och målgrupp.
Projektet handlar nu om utveckling – men om arbetet går i en hoppfull riktning så är tanken att resultatet skulle bli en visuellt berörande och intrycksrik upplevelse på fem timmar om de avgörande hållpunkterna i nordisk design – föremålen och historien bakom dem.
”Vi ska ta ett samlat grepp och berätta något som är nordisk historia, men det ska vara underhållande, för det handlar ju om estetik och funktionalitet. Vi har något som betyder något för övriga världen, se bara på hur populär nordisk design är i Japan. Och om du besöker en loppmarknad i New York så känner folk till nordiska föremål”, säger Emelie Persson.
Hon pitchade själv idén på Nordvisions kulturmöte under hösten 2022. De nordiska beställarna tyckte om det de hörde, och projektet fick 20.000 euro ur Nordvisionsfonden kort därefter.
”En bättre framtid”
Det är ett stort projekt – väldigt stort, konstaterar Persson.
”Alla våra nordiska länder är representerade, och diskussionen har bland annat handlat om vad vi inspireras av själva, vilka de viktigaste föremålen och designerna är i varje land, om hur vi ska arbeta tillsammans…”
Emelie Persson konstaterar att en underrubrik för den tänkta serien kunde vara ”För en bättre framtid”. En återkommande brännpunkt i den nordiska designen är att skaparna velat göra världen – vardagen – bättre och vackrare genom form och funktion. En mugg är inte bara en mugg, utan kanske bekvämare att hålla i, samtidigt som den är vacker att se på.
Det viktigaste är att hitta berättelserna, säger Persson.
”Det här är ju något som vi på riktigt har gemensamt i Norden. Vi har profiler i design som flyttat över landsgränserna, och det går nästan inte att säga vad som är vems – det är vår historia.”
Att prata om publiken och hur de olika länderna jobbar mot målgrupper har också varit en viktig diskussion.
”Vi vet från data hur stort designintresset är bland unga, det pågår ett evigt scrollande bland auktionssiter och andrahandsmarknader. Det känns tryggt att ha i ryggen.”
Nu går arbetet vidare med att vidareutveckla formen, både på berättandet och samarbetet mellan public service-bolagen. I april, till nästa kulturmöte, ska en mellanrapport vara klar.
Emelie Persson återkommer till att hon inser att hon dragit i gång ett stort, utmanande projekt. Men hon ser huvuddragen i serien teckna sig allt tydligare.
Föremålen ska stå i centrum – och det ska vara underhållande att titta på.
”Det kommer att bli väldigt visuellt attraktivt, det här är visuell eskapism och starka historier.”
Ny fakta- och kulturpitch i april
Har du också en idé du vill pitcha under Nordvisions kommande fakta- och kulturmöten?