Sveriges bästa fotograf – en programserie där ingen möts!

Är vi redo för att skapa tv som berikar och berör, trots att ingen av de medverkande någonsin möts irl? Den frågan ställde SVT sig själva och Nordvision i höstas.

Foto: Markus Spiske/Unsplash.

Svaret har vi inte ännu, men utvecklingen är igång på SVT i Stockholm, skriver Björn Wahrén, SVT.


Även DR och NRK fann projektet spännande, och det tilldelades utvecklingsstöd efter att ha pitchats på Nordvisions fakta- och kulturmöte i Umeå under hösten 2019. Därmed kunde utvecklingen av formatet gå vidare, med stöd av de nordiska kollegorna.

Men vad är tanken bakom?

Det hela började med att vi ville ta fram ett rätt så vanligt tävlingsprogram, men nu skulle det handla om stillbildsfotografi. Idag är vi ju alla fotografer med våra mobiler. Seriens uppbyggnad skulle följa det mönster som publiken är van vid. Tänk programledare, en jury och ett gäng medverkande.

Ganska snart märkte vi att detta skulle bli dyrt. Jättedyrt.
– Björn Wahrén, exekutiv producent på SVT

Några åker ut i varje program så att vi till sist står med några få kvar i finalen. Det hela avslutas med en spektakulär utmaning och vi korar ”Sveriges bästa fotograf”. Inga konstigheter. Ni ser det framför er, eller hur?

Engagemang till ett lägre pris

Ganska snart märkte vi att detta skulle bli dyrt. Jättedyrt. Visst hade vi ambitionen att detta skulle bli ett stort program, men det skulle ligga under genren kultur och innehålla en hel del lärande, så det var inte miljonpubliken vi såg framför oss. I den kontexten fick vi inte ihop budgeten.

Samtidigt med detta brottades vi också med frågan om hur vi skulle engagera tittarna. En idé var att skapa en fototävling för tittarna via sociala medier. Då kan de både titta på serien och samtidigt vara med på ett hörn.

Ny teknik skapar möjligheter

Om vi sätter in vårt programförslag i en teknisk kontext, vad händer då? Vi har kanske en studio, där finns en programledare och en jury, men framförallt finns det en stor videovägg. Där ser vi ett hundratal sökandes ansikten, de är alla uppkopplade mot oss och därmed på plats i studion, eller?

Produktionsavdelningens respons var att detta var ju inget problem, speciellt om vi skulle banda programmen.


SVT:s exekutiva producent pitchade programidén på Nordvisions Fakta- och kulturmöte i Umeå i höstas. Foto: SVT.

Lär känna deltagarna på distans

Efter att ha spaltat upp de olika delarna av programmet kom jag fram till att vissa delar var klockrena. Uttagningsprogrammet skulle nog funka fint. Juryn i studion och de sökande på videovägg.

Vi har gjort en del program med medverkande som filmat sig själva. Det har fungerat bra, och som tittare upplever man att man kommer nära personen i fråga, men det har alltid stöttats upp av annan inspelning med tv-kameror för att få en produktionskvalitet på det hela.

Och kanske är det där den verkliga frågan ligger.

Hur får vi ihop detta med en tillräckligt hög produktionskvalitet?

Där är vi nu. Vi har inte svaren ännu men det känns spännande, och visst borde det gå. På något sätt.

Vi återkommer.

Läs om fler aktuella nordiska fakta- och kulturprojekt här.Det här är ett innehåll ur Nordvisions årsrapport 2019-2020.

Läs hela rapporten här.