Yle och SVT slår ett gemensamt slag för rollspel

Efter åtskilliga sporadiska möten runtom i världen sa det klick mellan SVT:s Moa Frygell och kollegorna på Yle i Helsingfors. Nu har de tagit steget vidare in i samarbetets värld genom ett projekt som fick nordiskt utvecklingsstöd för något år sedan. Resultatet ska bli ”spännande och skrämmande” för tittarna, och ett sätt att nå en ny, engagerad målgrupp för SVT.

Yle och SVT möttes i Stockholm för att utbyta erfarenheter och jobba vidare på det gemensamma, kommande rollspelsprojektet. Foto: Yle.

”’Ropelive’ är ju i princip en livesändning av ett gäng nördar som sitter vid ett bord och spelar rollspel.”

Moa Frygell, projektledare för genomslag och engagemang vid SVT i Umeå, må ge sin beskrivning av produktionen med glimten i ögat. Men den ger ändå en fingervisning om vad vi har att göra med här.

För Yles tittare, åtminstone de mer rollspelsbitna, är konceptet ”Ropelive” välkänt sedan 2021. Då inledde bolaget produktionen med ett tydligt mål: Att ge den hängivna skaran av rollspelsfantaster en rättvis synlighet, och även att erbjuda dem plats i public service-utbudet.

Nu växer konceptet. ”Ropelive” ska bli en podcast under 2024, och genom nordiskt samarbete har Yle också charmat SVT med idén – så till den grad att de två bolagen nu har planer på en samsändning av rollspel i slutet av det här året. Yle fick redan 2022 ett utvecklingsstöd genom Nordvision på 14 000 euro för att utveckla idén om nordiskt rollspelssamarbete ytterligare.

Det här blir ett första konkret test i ett pilotprojekt vi har i SVT med helautomatisk AI-textning

”Blev kär i engagemanget”

Moa Frygell har träffat sina finländska kollegor upprepade gånger under åren – Jyri Loikkanen, producenten för projektet i Yle, och redaktören Juhani Kenttämaa, som är en nyckelspelare i produktionen kring ”Ropelive”.

”Jag blev kär i deras engagemang och deras community”, säger hon.

Studion är klar för inspelning. Foto: SVT.


Sedan dess har hon varit i Helsingfors för att träffa eldsjälarna på Yle och diskutera såväl erfarenheter som ett djupare samarbete.

”De har lyckats bygga ett otroligt starkt engagemang kring ’Ropelive’ – när de erbjuder en chat på Yle Arenan under sändningarna kan de få in fem-sex tusen meddelanden, och av dem behöver de bara rensa bort fem eller sex…”

Rollspelandet är populärt i Finland: Det finns omkring 80 000 spelare i landet, vilket är mycket sett till befolkningens storlek. Över 90 procent av invånarna spelar någon form av spel varje vecka. Men i Yles utbud har de inte säkert kunnat hitta det innehåll de önskar. Här kommer ”Ropelive” in, berättar Yles redaktör Juhani Kenttämaa, som kan sägas vara projektets skapare.

”Bordsrollspel är en spel- och berättandeform som var i stark växt under 2010-talet och som setts allt mer i populärkulturen, till exempel i serien ’Stranger Things’. Jag är själv långvarig rollspelare, har känt att konceptet har potential i mer traditionella medier, och jag ville presentera det för en publik som inte känner rollspelet men som, kanske i hemlighet, är intresserad av det. Avsikten är att visa fram finskt rollspel på ett mångfasetterat sätt, ta med profiler som är kända från andra sammanhang som spelare, och bryta ner fördomar, sänka tröskeln för att komma med i rollspelandet och få med den starka interaktion som en direktsändning för med sig”, säger Kenttämaa.

Det är enormt spännande att nu planera för en gemensam sändning som kan ses i båda länderna

Yle-kollegan och producenten Jyri Loikkanen på Yle påpekar i sin tur att bolaget vill nå alla finländare med sitt innehåll, och där ingår att satsa på nyskapande och engagerande upplevelser också för mindre målgrupper. Det gäller inte minst grupper som Yle annars har svårt att nå.

”Det som intresserat och fascinerat mig mest i det här projektet är rollspelarnas passion för sin hobby, men även hur pass intresserade de varit av att delta i vår sändning”, säger han.

Frågan som drivit Frygell och SVT är: Vad händer om man krokar på ett svenskt perspektiv i det hela?

Nu är planerna på att slå ihop krafterna med Yle redan långt gångna:

”Vi tänker att vi behåller kärnan med använder oss av teknik som utvecklats i SVT, med AI-översättning för att göra innehållet tillgängligt för en svensk publik. Det blir ett slags titt in i den finska rollspelsvärlden för våra användare. Det här blir ett första konkret test i ett pilotprojekt vi har i SVT med helautomatisk AI-textning. Det passar bra eftersom ’Ropelive’ är ett väldigt nischat innehåll som vi kan träna AI:n med”, säger Frygell.

Det här är rollspel på tv

”Ropelive” är ett koncept som Yle visat i flera omgångar, direktsänt på Yle Arenan. Sändningen grundar sig på ett manus som är specialskrivet för rollspelet. Manuskriptet innehåller i sin tur särskilda roller, som spelarna i studion tar sig an, och vanligtvis ska de lösa ett problem tillsammans, till exempel för att rädda världen.

I studion finns också en spelledare, som samtidigt är med och lotsar tittarna och kan ta in meddelanden i sändningen direkt. I en del rollspel får tittarna också vara med och styra rollspelarna genom att ge order eller bestämma riktningen i spelet.

Egen studio i Sverige

Med tanke på Yles framgång med att fånga den här specifika publiken så hoppas Moa Frygell att SVT kunde erbjuda något liknande på den svenska sidan:

”Yle och deras rollspelsexperter skriver själva historien för sändningen, det kommer att bli ett spännande och skrämmande äventyr. Vi kunde ha en egen chat på våra sidor, och just för att rollspelet skapar en så stark samhörighet så är det viktigt – det är den som vi vill erbjuda vår publik i Sverige.”

Det SVT bidrar med i första hand är alltså att se till att paketera det hela för en svensk målgrupp. Det sker antagligen genom den välkända Duo-appen. I pauserna (som ett flera timmar långt spel kräver) kunde en svensk studio med egna kommentatorer komma in i SVT:s sändning.

Yles journalist, och tillika skaparen av ”Ropelive”, Juhani Kenttämaa (till höger) i full sving som programledare för ett direktsänt rollspel. Foto: Yle.

Enklare när man kommit över tröskeln

Att det här samarbetet nu går framåt är viktigt och visar potentialen länderna emellan, påpekar Moa Frygell.

”Vi sitter ju ofta fast i våra egna begränsningar, för att varje nordiskt bolag har sina egna mål och strategier. Ibland för att kunna experimentera och vara innovativ så måste man söka sig utanför ens egen ankdamm. Vi vidgar våra perspektiv på det här sättet. Visst, ibland tänker vi annorlunda av en bra anledning, men däremellan finns det otroligt spännande idéer och bra kompetens hos de andra som vi missar”, säger hon och konstaterar till slut:

”Kommer man över tröskeln en gång så har man enklare framöver. Det är väldigt roligt att vi pratar ihop nu.”

Yles Jyri Loikkanen håller med, och vill gärna lyfta fram hur utvecklingspengarna från Nordvision har möjliggjort att jobba vidare med ett koncept som kunde passa de övriga nordiska public service-bolagen.

”Vi synkade direkt med Tomas Lindh och Moa på SVT Umeå, de ser värdet i det här konceptet också ur svensk synpunkt. Det är enormt spännande att nu planera för en gemensam sändning som kan ses i båda länderna”, säger han.

”Väldigt roligt”, säger Juhani Kenttämaa om det faktum att SVT nu ger sig in i spelet tillsammans med Yle.

”Det är också på tiden att ’Ropelive’ får en internationell publiceringsplattform, och vad är då bättre än Sverige, vars rollspelsscen är ännu mer massiv och traditionsrik än den i Finland. Det här är också en bra möjlighet att uppdatera hela konceptet och skärpa till innehållet för en ny tid”, säger Kenttämaa.

Hörnstenarna i konceptet ”Ropelive”

En intressant berättelse i hjärtat av det hela – det vill säga äventyret vi spelar.

”Hittills har vi utforskat en medeltida fantasivärld, änglabesatt Helsingfors på 1990-talet, begått ett diamantrån i en spökgård, besökt en finsk månstation på 2040-talet och kämpat mot artificiell intelligens i ett helt annat universum”, berättar man på Yle.

Intressanta gäster

”Vi söker kändisar som antingen har tidigare erfarenhet av rollspel eller en stark önskan att kasta sig in i spelet. ”

Att arbeta tillsammans

”Rollspelsentusiaster och andra publiker är starkt involverade i att göra programmet och skapa evenemanget månader innan spelet, mycket starkt under spelet och efter spelevenemanget.

Kostnadseffektiv produktionsmodell

”Vi kan göra detta i studion eller på plats, vi håller antalet anställda och teknik i innehållsproduktion och studioproduktion måttligt.”