Verkligheten överträffar fantasin i nytt nordiskt drama

Alla som gillar nordiskt drama har som vanligt mycket att se fram emot – tack vare Nordvisions dramasamarbete N12 når minst tolv originalserier tittarna årligen. En av dem är SVT:s ”Smärtpunkten” som lanseras nu i april.

Foto: Karl Nordlund/Niklas Mauopoix/Nicklas Elmrin/SVT.

Ibland målar verkligheten den bästa kulissen för en gripande dramaserie. Det gäller inte minst SVT:s nya serie ”Smärtpunkten”, som tack vare det nordiska dramasamarbetet N12 kan ses runtom i de nordiska länderna det här året.

I Sverige minns säkert många polismorden i Malexander år 1999. Innan det katastrofala ögonblicket begicks åtskilliga bankrån i landet, och det skulle visa sig att några av de inblandade var fångar som deltog i en teateruppsättning och som därför upprepade gånger befann sig på permission. Pjäsen de spelade heter ”Sju tre” och sattes upp av den mycket omtalade och hyllade dramatikern Lars Norén samt teaterproducenten Isa Stenberg. Två av de tre långtidsdömda fångarna visar sig vara nynazister. Samtidigt är styrelsen för fångvården entusiastisk: Kan teater vara ett sätt att rehabilitera tungt kriminella?

Nu har de omtumlande vändningarna i arbetet med teaterpjäsen blivit tre timmeslånga dramaavsnitt, som med start den 19 april visas av SVT. Manuset baserar sig på journalisten Elisabeth Åsbrinks grävande bok med samma namn.

Sanna Lenken. Foto: Jan Danielsson/SVT.


Serien går bortom rubrikerna

Regissören heter Sanna Lenken, och hon är inte minst känd för sitt arbete med SVT:s hyllade dramaserie ”Tunna blå linjen”, som kommer i en tredje säsong i år.

”Det är 25 år sedan det hände, men allt det här finns kvar i människors medvetande. Sedan är det lite svårt att avgöra vilka sår som ännu finns kvar i Sverige efter det som hände. Klart är att det handlar om ett nationellt trauma. Vi har försökt att berätta så mångfasetterat som möjligt och komma långt djupare än rubrikerna från den tiden”, säger Lenken till Nordvision.

Hon och Maria Sid, som spelar producenten Isa Stenberg, konstaterar att ”Smärtpunkten” är en osannolik historia, som överträffar dikten.

Som skådespelare är det annorlunda att förbereda sig för en roll när manuset bygger på verkliga händelser, säger Maria Sid. Hon spelar inte minst mot David Dencik i serien – han gestaltar Lars Norén.

”Det att det finns material ur verkligheten att ta till sig gör att researchen är annorlunda. Som skådespelare är det förstås viktigt att göra research, men att sedan ändå släppa fram karaktären, så att man är närvarande i situationen. Det var väldigt intressant att jobba med David, och Lars Norén har ju som dramatiker varit oerhört närvarande i långa tider. Vi kunde improvisera under arbetet och det är jag glad för – om det börjar handla om att imitera en verklig människa är det lätt att du fastnar i researchen i stället för att gå in i din roll”, säger Sid.

Smärtpunkten

Huvudproducent: SVT
Nordiska samproduktionspartner: DR, NRK, RUV, Yle
Produktionsbolag: Art & Bob
Distribution: Reinvent
Episoder och längd: 3 x 60 min.

Kortare serier har en egen charm

”Smärtpunkten” tar tittarna med på en resa som räcker i tre timmar. Det kan verka kort i jämförelse med andra dramaserier, men Sanna Lenken säger att hon som regissör är förtjust i miniserier.

”Det har varit lite mode med långa format. Men till exempel ’Tunna blå linjen’ gick från tio avsnitt i första säsongen, till åtta, och säsong tre är på sex avsnitt… Med tre timmeslånga avsnitt blir ’Smärtpunkten’ nästan som en film. Det är också skönt att vara lite motvals i det här, när andra serier sträcker sig över många avsnitt”, säger Lenken.

Utan desto större jämförelser är det enkelt att också hitta dokumentära kvaliteter i polisserien ”Tunna blå linjen”, och kanske är det ingen tillfällighet.

”Det är en aspekt som jag absolut är svag för. Vi jobbar också mycket med handhållen kamera. Sedan tycket jag om att det blir lite smutsigt. Det fula blir vackert. Det jag gör ska vara mänskligt och kännas på riktigt – det här är mål i allt jag gör”, säger regissören Sanna Lenken.

Maria Sid. Foto: Jan Danielsson/SVT.

NRK:s ”Makta” ett annat gott exempel på verklighetens drama

Efter arbetet med ”Smärtpunkten”: Finns det så andra uppenbara historier ur verkligheten som borde bli nordiskt drama härnäst?

Sanna Lenken skrattar till.

”Det finns det säkert, även om jag inte spontant kommer att tänka på en. NRK:s serie ’Makta’, om norsk politik, blev jag väldigt engagerad av. Men ja, kanske den svenska skolreformen kunde bli en serie? De mest torra ämnen kan också bjuda på drama!”

Maria Sid kommer att tänka på ett projekt som hon faktiskt redan börjat arbeta med.

”Jag håller på och utvecklar en serie om politiker. Det sker en typ av generationsväxling nu, old school versus Instagrampolitikerna. I ett skede försökte man också hajpa den nordiska samhörigheten i politiken. Så, det finns mycket att berätta om generationsskillnaderna”, säger hon.

SVT:s avgående dramachef Anna Croneman säger i en kommentar till sitt eget bolag att hon hoppas på nya diskussioner om yttrandefrihet och var gränsen går för konst, i och med att serien släpps.

”Jag hoppas alltid att det ska bli debatt om vårt innehåll. Det är en serie som är väldigt drabbande, så jag hoppas att den får en stor publik som vågar se den trots att den handlar om svåra saker”, säger Croneman.

Fler nya nordiska dramaserier

Det är inte bara ”Smärtpunkten” som de nordiska tittarna har att se fram emot – i Nordvisions dramakatalog kan du läsa om mer drama som snart syns på skärmarna