SR:s USApodden och P3 med fokus på amerikanska valet – nytt om public service

Sveriges Radios P3 Nyheter och USApodden ordnade i veckan en digital publikkväll om det stundande valet i USA. Och DR Medier får ny underdirektör. Det här och annat har vi uppmärksammat kring nordisk public service under veckan som gått.

Foto: Från SR:s onlinesändning.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


P3 och USApodden sätter fokus på amerikanska valet i onlinesändning

2.10.2020

Sveriges Radios P3 Nyheter och USApodden ordnade i veckan en digital publikkväll om det stundande valet i USA.

Evenemanget kan nu ses i efterhand på Sverigesradio.se.

P3 Nyheter har fokus på de viktigaste frågorna bland de unga amerikanerna, med ämnen som Black Lives Matter, klimatet och migration. Bland andra medverkar Caroline Kernen, P3:s ungkorrespondent.

USApodden har vuxit sig till att numera vara den största svenska podcasten om amerikansk politik. Podden startade inför förra valet. Med programledare och experter ger podcasten svar på precis allt som lyssnarna kan tänkas vilja veta kring amerikansk politik.

Evenemanget bjuder också på musikshow i amerikansk stil.



Foto: Privat.

Ny underdirektör i DR Medier

1.10.2020

Julie Lungholt blir ny underdirektör i DR Medier från den första november.

Lungholt, som närmast kommer från ställningen som kontorchef inom det danska skattedepartementet, kommer som underdirektör att ha en central ställning inte minst i det strategiska arbetet med DR:s innehåll, kanaler och plattformar.

”Julie Lungholt kommer med bred erfarenhet från ministerierna och är både strategisk, analytisk och har en stark ledningsförmåga. Samtidigt är jag säker på att hon är den rätta till att säkra att DR Medier fortsatt har ett välfungerande samarbete och dialog med alla relevanta intressenter i och utanför DR”, säger Henriette Marienlund, direktör i DR Medier.

Lungholt efterträder Lars Fredenslund Høgsberg, som väljer att lämna DR efter tolv år i bolaget.



Lillestrøm i Norge får veta att skolan varit med om ett experiment. Här programledare Andreas Wahl. Foto: Teddy TV.

Blir den en Emmy för NRK:s “Folkeopplysningen”?

30.9.2020

Nomineringarna till årets International Emmy Awards är offentliggjorda, och NRK:s ”Folkeopplysningen” är nominerad i kategorin ”Non-scripted entertainment”.

Avsnittet det rör sig om, producerat av Teddy TV och NRK, är ”Make Lillestrøm great again” – som inte var helt okontroversiellt när det sändes i våras.

NRK och produktionsbolaget anklagades för att genom kampanjer kring ett skolval försöka påverka den demokratiska processen.

”Episoden sätter på ett pedagogiskt, innovativt, underhållande och djärvt sätt ljuset på en av de riktigt stora utmaningarna i vår demokrati, nämligen hur sårbara vi som medborgare och väljare kan vara i mötet med okända och osynliga krafter som vill påverka oss”, säger Jan Egil Ådland, projektredaktör på NRK.

Årets internationella Emmy-vinnare avslöjas i New York den 23 november. Totalt omfattar årets Emmy 44 nominerade från 20 länder.



Foto: Yle.

Språkskolan gör undervisning av Yles videoinnehåll

29.9.2020

Yle språkskolan hjälper språkliga minoriteter att lära sig finska och svenska med hjälp av bolagets medieinnehåll.

Tjänsten, som tagits fram i samarbete med föreningen Språkkraft, liknar till formatet de SpråkPlay-tjänster som SVT och UR lanserat tidigare. Den svenska inlärningstjänsten stöder 25 olika språk, och när användaren fastnar på ett ord i videornas textning, så erbjuder tjänsten översättning till det egna förstaspråket.

“Medierna är en viktig port till det finländska samhället och vardagen. I egenskap av public service-mediebolag är Yle mån om att göra medieinnehållet tillgängligt för personer med ett främmande språk som modersmål och att erbjuda inlärningsverktyg för det här syftet. Yle ska med sin verksamhet stödja hela befolkningens möjlighet att delta i samhället, samt göra det möjligt för hela befolkningen att dela samma upplevelser och diskutera dem”, säger Yles public service-direktör Ismo Silvo.


Snabbhet och dialog i nyheter för unga

28.9.2020

”Under coronapandemins start såg vi på P3 Nyheter en kraftig uppgång vad gäller antalet följare på Instagram. Suget efter uppdateringar var enormt och när vi gjorde en frågestund på Instastories, med frågor kring corona, kom det tusentals frågor.”

Caroline Lagergren, nyhetschef på Sveriges Radio P3, säger att redaktionen också märkt en uppgång i lyssnandet på en del nyhetsdokumentärer.

Tillsammans med Kirsi Teräväinen på Yle svarar hon på fem frågor om hur nordisk public service vänder sig till den unga publiken med nyhetsinnehåll.