Nytt samarbete stärker nordiskt innehåll för barn

Ett starkare och bättre utbud av innehåll för barn. Det är målet när DR, NRK, SVT och Yle nu fördjupar sitt samarbete kring barnprogram, där resultatet ska bli 14 nya serier per år.

DR:s kommande animerade serie Team Nugget. Foto: Sparre Production.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Nytt nordiskt samarbete stärker barninnehållet


Ett starkare och bättre utbud av innehåll för barn. Det är målet när DR, NRK, SVT och Yle nu fördjupar sitt samarbete kring barnprogram, där resultatet ska bli 14 nya serier per år.

DR, NRK och SVT ska vardera bidra med fyra serier per år, och Yle – där Svenska Yle är främsta samarbetspartner – deltar med en till två serier per år.

Genom det fördjupade samarbetet säkerställs att barn i de nordiska länderna får tillgång till serier av hög klass, med långa rättigheter.

”För barn är fiktion ett sätt att spegla och förstå sig själva och just därför är det så viktigt vilken spegel vi håller upp för våra barn. Som public service-bolag är det en av våra viktigaste uppgifter att sörja för att utveckla den unika danska och nordiska tillgången på barninnehåll. Därför är jag stolt över att vi nu kan ta det här steget, och glad för att vi går samman tvärs över Norden”, säger DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn.

De nordiska public service-bolagen intar också tillsammans en starkare position i en allt hårdare internationell konkurrens.

De här serierna som representerar kvaliteten på public service, produceras hela tiden i hela Norden och nu vill vi ha en bredare synlighet också i grannländerna“, säger Christoffer Forssell, chef för programinköp och samarbeten på Svenska Yle.

Samarbetet, som kallas Barn14, ger möjlighet att investera i nya kreativa talanger och bidra till skapandet av barnfiktion som är nyskapande, konstateras det från SVT:s håll.

”Det här samarbetet kommer att erbjuda en massa bra drama från hela Norden.  Serier som kan spegla barn och ungdomars vardag i respektive land och som kan visa att vi faktiskt har mycket gemensamt. Vi har tidigare sett att nordiska utbyten varit enormt uppskattade av publiken, exempelvis norska serien Skam och remake på Klassen”, säger Safa Safiyari, chef för SVT Barn.  


Fler nordiska public service-nyheter från veckan:



SVT:s korrespondent Stefan Åsberg, samt reportrarna Carina Bergfeldt och Fouad Youcefi. Foto: SVT.

Starka siffror för SVT under USA-valet

SVT Nyheters tv-bevakning av USA-valet under valveckans tisdag och onsdag nådde hela 41 procent av publiken. Även digitalt pekar siffrorna på ett massivt intresse.

Under valveckan gjordes 7,4 miljoner unika besök på SVT Nyheters webb. Varje dag hade onlinevideorna mer än 1,1 miljoner starter.

Videosiffrorna betyder rekord för SVT, och det är bara någon enstaka vecka under coronavåren som lett till lika många unika besök. Sett tillsammans med övriga svenska mediehus och deras valbevakning så är resultatet ett styrkebesked för svensk media, konstaterar mediedirektör Jan Helin och Anne Lagercrantz, divisionschef för Nyheter och Sport.

”Online-bevakningen för SVT Nyheter är en fantastisk framgång för oss och markerar en ny tid i relationen med yngre nyhetskonsumenter för SVT. Generationer under 40 har generellt en mycket svag vana att ta del av nyheter på klockslag i en tv-kanal. Mot bakgrund av det har vi de senaste åren utvecklat vår leverans av nyheter i vår digitala nyhetstjänst SVT Nyheter”, skriver de.


 


Foto: Yle.

Nytt Yle-projekt vill höja nivån på samtalet

Höja nivån på samtalskulturen – det är ett av kärnmålen för projektet Hyvin sanottu – Bra sagt som drar igång nästa år, och där Yle tillsammans med en lång rad partner vill stärka diskussionskulturen i Finland, och skapa trygga miljöer för samtal.

Enligt en undersökning gjord av Yle upplever sex av tio finländare att samtalskulturen i landet har blivit sämre. En av fyra vågar inte berätta om sina samhälleliga åsikter av rädsla för andras reaktioner.

Projektet ska leva under fem år, med start 2021, och Yle leder det i samarbete med stiftelsen Dialogpaus.

”Projektet Hyvin sanottu – Bra sagt hör till Yles kärnuppgifter. Som public service-media är Yle en del av och en form för demokrati. Vi vill hjälpa till så att folk upplever att de är en del av samhället runt omkring. I Yles nya strategi konstateras att vår mission är att öka förståelsen för varandra och världen och det är precis vad projektet går ut på. Genom att förbättra den finländska samtalskulturen har allt fler möjlighet att delta i den offentliga debatten och därigenom främja demokratin”, säger Yles vd Merja Ylä-Anttila.



DR:s Ultra Nyt. Foto: DR.

DR:s nyheter för barn växer

Ultra Nyt, DR:s nyhetsprogram för barn, har sett en markant ökning i antalet tittare per avsnitt under det senaste året.

År 2018 sågs varje avsnitt av 18 000 användare, nu är talet i stället omkring 29 000.

Förklaringen antas vara, att det sker mycket i världen, och barnen är ivriga på att förstå sin omgivning. Ultra Nyt ska verka som ett filter i nyhetsströmmen och hjälpa sina unga tittare att förstå omvärlden.

”Nu mer än någonsin finns det behov för någon som på ett trygghetsskapande sätt förklarar för barnen, vad i all världen som händer. Den uppgiften tar vi oss an hos Ultra Nyt. Varje dag, och hela tiden, anstränger vi oss hårt för att översätta nyheterna för 9-14-åringarna. De stigande siffrorna är ett starkt vittnesbörd om att barnen vill ha den här informationen. De söker efter den. De väljer aktivt nyheterna inne på DRTV eller på en av de fem andra plattformarna som vi utkommer på. Det är ändå, om något, upplyftande mitt i allt det här”, säger Christina Johansen, redaktör på Ultra Nyt.



I studion hos Ålands Radio och TV. Administrativa direktören Emil Eriksson till vänster. Foto: Ålands Radio och TV.

Nu täcker samarbetet i Nordvision alla territorier i Norden

Nordvision välkomnar Ålands Radio och TV till den nordiska samarbetsfamiljen!

Den nionde november godkände generaldirektörerna i nordisk public service den åländska ansökan om medlemskap. Det betyder samtidigt att samarbetet täcker alla nordiska områden.

”Vi är en liten organisation, som producerar lokala nyheter, och vi står med de samma grundläggande utmaningarna som andra public service-tillhandahållare. Det handlar till exempel om utmaningar i förhållande till sociala medier, om att nå de unga och om teknikutveckling”, säger Emil Eriksson, administrativ direktör i Ålands Radio och TV Ab.

Bolaget utvecklade en ny strategi i somras, och genom Nordvision hoppas man kunna finna inspiration till att ställa om till en mer modern mediaorganisation. Samtidigt får Åland också tillgång till den omfattande gratisutväxlingen av innehåll som sker inom ramarna för Nordvision.