Nordens bästa SoMe-experter lär av varandra i Stockholm

Några av Nordens främsta experter på sociala medier arbetar inom public service. Nu träffas de i Stockholm för att dela med sig av sina kunskaper. Målet? Alla ska åka hem med minst en ny aha-upplevelse.

Förra årets akademi i Oslo gästades av Rasmus Kolbe, känd som "Lakserytteren" på sociala medier. Foto: Esben Johansen.

NRK var värd för den första upplagan av Nordvisions Social Media Academy för fyra år sedan. Nu är det dags igen, med stöd av Nordvisionsfonden. Stockholm intas den 8 och 9 maj av 150 public service-medarbetare, och förväntningarna är höga.

Susanna Stubberöd är chef för sociala medier och publikdialog på SVT, som är värd i år. Teamet filar på de sista detaljerna inför akademin, men det mesta är klart för start, säger hon.


Varför ordna en årlig SoMe-akademi?

”För det första har vi så otroligt mycket att lära av varandra. Vi jobbar på samma arena, vi är inte konkurrenter, och vi har liknande utmaningar. SoMe-landskapet blir mer och mer komplext, så vi har massor att vinna på det här.”


Glada miner under förra årets akademi i Norge. Foto: Esben Johansen.


Vad kommer att hända i Stockholm?

”På den här konferensen koncentrerar vi oss på storytelling. Berättandet på sociala medier ser inte ut som på tv, men vi är ändå jättebra på det inom nordisk public service. Vi har några av de allra bästa på området som jobbar inom de nordiska bolagen.”

”Facebook kommer att vara med och prata om videoberättande både på Facebook och Instagram. De kommer även att hålla i en session som handlar om Crowd Tangle, som är ett av deras analysverktyg. Sedan har vi en workshop, som handlar om just berättande. Vi delar upp alla 150 deltagare i små grupper som jobbar med ett riktigt exempel, med målet att alla ska lära sig av varandra.”
 

För det första hoppas jag att den ger massor av inspiration, och att det blir hög energi
– Susanna Stubberöd, chef för sociala medier och publikdialog, SVT


Det kommer fler långväga gäster…

”Johnny Harris kommer hit från USA. Han är känd för sitt arbete på Vox, med Vox Borders. Han kommer att hålla en masterclass om crowdsourcing och videorapportering, med Youtube som huvudplattform. Hans fru, Iz, är också med, och hon kommer att ha en föreläsning om att videoblogga.”
 


SVT:s Susanna Stubberöd hoppas på både kunskapsutbyte, upplevelser och nya vänskaper i Stockholm. Foto: SVT.


Hur väl fungerar samarbetet kring sociala medier i Norden?

”På chefsnivå tycker jag att vi har ett jättebra samarbete, mina kollegor och jag. När det gäller redaktörer och innehållsproducenter tror jag vi kan göra jättemycket ännu. Det finns så mycket att lära av varandra.”


Vad hoppas du att akademin resulterar i?

För det första hoppas jag att den ger massor av inspiration, och att det blir hög energi. Jag hoppas att alla som varit där kommer att få åtminstone en riktig aha-insikt – och nya vänner!”