Faktaserie med sikte mot världens streamingtjänster

Det är hög tid att världen får ta del av högklassiga och påkostade faktaserier från Norden, menar Yle. Serien Untold Arctic Wars tar sig an hittills okända krigsöden. Det ska bli stort, väl underbyggt och fascinerande – ett historiskt dokument för eftervärlden, i streamingformat.

Mika Hirvonen filmar återstoden av det som varit en av skådeplatserna för andra världskriget. Foto: Eemeli Hepola.

Vi kliver rätt in i handlingen i faktasatsningen från Yle: 

Sveriges luftvärn strider i Finlands luftrum. Vi ser Tysklands massiva byggprojekt i Finland och Norge. Storbritannien och USA bedriver stora militära operationer i Skandinavien. Ett politiskt spel med maktkamp om viktiga naturresurser. Spionnätverk och anfall. Osynliga fångläger och massgravar…

Serien Untold Arctic Wars må vara trovärdigt dramatiserad, men berättelserna är sanna, och de borde komma fram. Det är det dags för nu, när Yle med stöd av Nordvision har gått igång med inspelningarna, med DR, NRK och SVT som nordiska samproducenter.

”Händelserna i det arktiska området under andra världskriget har varit mycket mer internationella än vad den stora allmänheten någonsin kunnat förstå. All den här informationen har funnits inom räckhåll som små skärvor. Att samla ihop den och göra den till en förståelig helhet har varit vår stora utmaning under de senaste åtta månaderna”, säger manusförfattaren och ansvariga producenten Teemu Hostikka på produktionsbolaget NTRNZ.


Genom dykexpeditioner utforskas gömda minnen från kriget. Foto: Patrik Grönqvist.

Mycket har aldrig berättats

Hostikka berättar om hur teamet omringats av tiotals intressanta, enskilda historier och människoöden. Men, konstaterar han, de här berättelserna förblir betydelselösa om man inte kan begripa den stora bilden – och förstå varför det överhuvudtaget krigades i de arktiska områdena.

”Hela den där stora bilden är i sig ’untold’, för att inte tala om alla detaljer och militära operationer som har funnits längst in i arkiven tills nu”, säger han

Produktionen är mycket viktig för Yle – av två orsaker – berättar Ari Ylä-Anttila, beställare.

”För det första så är det den första faktaserien i flera delar som har en stor budget och många finländska och utländska finansiärer. För det andra så bekräftar den inriktningen som betyder att Yle strävar efter att presentera och producera högklassiga faktaserier. På dramasidan har de nordiska bolagen, tack vare populariteten hos den så kallade Nordic noir, kommit åt den internationella marknaden och haft enormt fina framgångar. Samtidigt har budgetarna, helt nödvändigt, vuxit sig större än någonsin. Nu försöker vi göra det samma på faktasidan”, säger Ylä-Anttila.


Filmteamet har slagit upp sitt läger. Foto: Eemeli Hepola.

Fakta bland det bästa innehållet

Förebilden för Yles faktasatsning finns inte minst i den internationellt erkända filmskaparen Ken Burns, som har produktioner som Civil War och Prohibition på meritlistan.

”I Finland har vi redan förmått att skapa framgång med våra åttadelade serier om presidenterna Kekkonen och Koivisto. Nu borde vi få till något motsvarande på de stora arenorna, och där passar Untold Arctic Wars in perfekt. Förutom internationellt stöd på finanssidan, så har vi en internationell distributör och privat riskkapital”, säger Ari Ylä-Anttila.

Yle satsar stort på att on demand-tjänsten Yle Arenan fortsatt ska vara den största och mest betydelsefulla streamingtjänsten i Finland. Ari Ylä-Anttila säger att de stora faktaserierna utgör något av det bästa innehållet på Yle Arenan, och att de borde förbli där för evigt, som ett minne över folket.

”On demand-tjänsternas genombrott favoriserar serieformatet. Det är ett problem att finansieringsstrukturerna för innehåll har förblivit fokuserade på film, och naturligtvis håller filmbranschen avundsjukt fast i det gamla. Ändå har serierna gått förbi filmerna i popularitet – och också i kvalitet – även på fiktionssidan. Därför är det otroligt viktigt att finna nya finansieringssätt för högklassiga faktaserier. Här är Nordvision och dess stöd redan nu väldigt viktigt. Och kanske kan det bli ännu bättre”, säger Ari Ylä-Anttila.


En del kvarlevor från kriget hittas fortfarande orörda. Foto: Eemeli Hepola.

Hela bilden kan aldrig klarna

Projektet har inte varit enkelt på något sätt – och det kommer det heller inte att bli, konstaterar Teemu Hostikka.

Pandemin och de begränsningar som den medfört har inte heller förenklat skapandet av en internationell serie. Ändå har inspelningarna gått framåt under sommaren, med strikta restriktioner i bruk. Filmteamet har förevigat unika undersökningar och krigsplatser i Finland, Sverige, Norge och Ryssland.

”Redan fältstudierna har visat att de arktiska områdena innehåller spår av krigsslag och närvaron av trupper precis som de blev lämnade för 70 år sedan. Än i dag hittar du lik från krigshjältar, men hela bilden av de som omkom kommer vi aldrig ens att få veta. Nu är följande steg att gå in i arkiven och undersöka”, säger Teemu Hostikka.

Så, vad har produktionen egentligen hittat för öden och berättelser?

Det kommer fram när serien har premiär, kring årsskiftet 2021-2022.

Fakta: Untold Arctic Wars

Faktaserie om andra världskrigets ännu inte berättade öden från de arktiska områdena.
 Huvudproducent: Yle tillsammans med produktionsbolaget NTRNZ
 Samproducenter via Nordvisions faktasamarbete: DR, NRK och SVT

Format: 6 x 60 minuter, filmat i 4K
 Premiär: Årsskiftet 2021-2022