Det senaste om nordisk public service i februari

Nordvision samlar nyheter om och från de nordiska public service-bolagen.

Barndramaserien Klassen. Foto: STV Production A/S / DR.

Barndramaserien Klassen. Foto: STV Production A/S / DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Helt ny målgrupp för de minsta hos DR

21.2.2020

Sedan årsskiftet har DR tre nya barnmålgrupper i bruk, som ska säkra fortsatt relevans och genomslagskraft bland alla Danmarks barn.

Innehållet hos Ramasjang riktar sig nu till 4-8-åringar, medan Ultra gör innehåll för 9-14-åringarna.

Utöver dessa har en ny målgrupp skapats, 1-3-åringarna. Här ska DR lansera ett helt nytt utbud senare under året.

Tidigare definierades gränsen mellan Ramasjang och Ultra av skolstarten. I dag är däremot smarttelefonen den viktigaste markören, och i Danmark får barn i allmänhet sin första telefon som 9-åringar.

”Utöver barnen så spelar också specialister och organisationer en stor roll i att bidra med sin kunskap på området. Med en bred kunskap säkrar vi att barnuniversumen fördjupar sig i de ämnen och problemställningar som fyller danska barns liv här och nu. Det ska känneteckna och definiera vårt public service-utbud till hela barnmålgruppen, och med de här ändringarna i målgrupperna vill vi framtidssäkra vår relevans”, säger Morten Skov Hansen, chef för Ultra och Ramasjang samt det kommande utbudet för små barn.
Foto: Ana Belen Fernandez

Yles The Paradise har siffror i miljonklassen

20.2.2020

Yles serie Paratiisi (The Paradise), som är en del av Nordvisions dramasamarbete N12, har samlat nästan två miljoner starter på en vecka på Yle Arenan.

Öppningsavsnittet lockade nästan 900 000 tittare under sin första vecka på tv och streaming.

Dessutom visar siffror från Yle Arenan att en sällsynt stor publik har sett hela den nya inhemska dramaserien under seriens första vecka på tjänsten.

”Berättelsen, under de grå molnen i Uleåborg och den soliga himlen i Fuengirola, och dess karaktärer har mottagits varmt. Skillnaderna och likheterna mellan de två kulturerna har engagerat tittarna och inspirerat att höra av sig direkt i en exceptionell mängd. Den fina starten för serien har spridit glädje i hela skaparteamet”, säger Jarmo Lampela, chef för Yle Drama.

The Paradise berättar om Hilkka Mäntämäki (Riitta Havukainen), en brottsutredare som arbetar för Uleåborgspolisen, som åker till Fuengirola, Spanien, för att utreda fallet med en försvunnen finsk familj.


SR stärker ytterligare fokuset på ljud online

19.2.2020

Färre ord – och mer ljud. Sveriges Radio fortsätter arbetet med att sätta ljudet ännu mer i fokus på bolagets onlinetjänster.

”Bakgrunden till detta arbetssätt är företagets övergripande strategi som sätter ljudet i fokus även på digitala publiceringsplattformar som app och sajt. Vi gör det för att vi tror på ljudet”, skriver Josef el Mahdi, områdeschef Play, och Ulf Reneland, kanalansvarig Play.

Det primära erbjudandet ska präglas av ljud, spellistor och lyssning. Text, grafik och bilder placeras närmast som stöd till ljudinnehållet.

"Vi utvecklar våra Play-tjänster, app och sajt men även vad vi levererar för smarta högtalare och det som lite otympligt kallas 'sakernas internet'. Hittills märks det här arbetet för dig som lyssnar på oss till exempel genom att de nyhetsinslag som hörs nu innehåller allt man behöver för att ta del av klippet. På- och avannonsering är numera en del av klippet så klippen kan spelas upp i spellistor i app, sajt, smarta högtalare, eller vilken sak man än använder för att ta del av audio framöver”, skriver el Mahdi och Reneland.


Yle Arenan störst även på ljudinnehåll

17.2.2020

Yles on demand-tjänst ökar i popularitet även på ljudsidan. Varje vecka träffar Arenan omkring en halv miljon lyssnare.

Det gör tjänsten till nummer ett bland ljudplattformarna i Finland.

”Jag ser massor av potential i Arenan, och även möjligheter till fortsatt tillväxt. Det gläder mig också, att audio-kunnandet har ökat bland de enskilda produktionsbolagen. Därifrån får vi väldigt högkvalitativt innehåll”, säger radiochef Marja Keskitalo.

Förra årets populäraste podcast från Yle var Radio Sodoma, en påhittad radiokanal från helvetet med skådespelaren Antti Holma.

Finländarna lyssnade under 2019 i medeltal två timmar och 40 minuter på radio. För podcast, andra ljudinnehåll samt musik- och ljudbokstjänster låg lyssnandet på 43 minuter per dag.Foto: Ola Kjelbye/SVT.

Eva Beckman ny programdirektör

14.2.2020

Eva Beckman tillträder som programdirektör på SVT på måndag. Fram tills i dag har hon verkat som beställare för kultur, fakta och livsåskådning.

"SVT ska utveckla det som är unikt för oss och vara ett nav för kreatörer som på nya sätt kan bidra till vår ständigt pågående berättelse om Sverige... Att ta public service in i en ny tid är den enskilt viktigaste uppgiften för oss alla", säger Beckman.

"Eva Beckman är modig och har en stark programkänsla. Hon har den kraft, den kunskap och det omdöme som krävs. Jag är mycket glad över att Eva har tackat ja till att bli ny programdirektör, hon kommer att hitta programmen som blir morgondagens tv-klassiker", säger SVT:s vd Hanna Stjärne.Foto: Kollage.

Utväxlingen ger mervärde på streaming och tv

13.2.2020

Många nordiska titlar, både på tv och i streamingtjänsterna, är serier som kommer från Nordvisions programutväxling.

Senaste år sågs en liten nedgång i antalet erbjudna program - en följd bland annat av ett ökat fokus på Nordvision-bolagens streamingtjänster, och en omläggning av strategier och programpaletter.

Här på Nordvision.org presenteras några av de innehåll som utväxlades år 2019.


Hon är ny nyhetschef på SVT Sport

12.2.2020

Den andra mars tillträder Johanna Bäckström Lerneby som nyhetschef på SVT Sport.

Bäckström Lerneby har bland annat vunnit Stora Journalistpriset, och har en lång karriär bakom sig inom media. Hon kommer närmast från Aftonbladet.

”Egna nyheter och fördjupande sportjournalistik är två fokusområden för SVT Sport dom närmsta åren. Därför känns det utmärkt att förstärka redaktionen med Johanna Bäckström Lerneby som har ett stort driv, engagemang och framförallt kunnande inom dessa områden”, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Samtidigt blir Håkan Wikström, i dag publiceringschef på SVT Sport, planeringschef på samma avdelning. Detta är en nyinrättad tjänst.


NRK:s 22. juli skapar referenspunkt för Norge

11.2.2020

Efter sex år av förberedelser lanserade NRK strax efter årsskiftet dramat 22 juli.

Serien, som är en del av det nordiska dramasamarbetet N12, följer människorna som var på jobb under och efter terrorangreppen i Oslo och på Utøya - polisanställda, läkare, sjukskötare och journalister, för att nämna några.

”Serien är tänkt som en gemensam referenspunkt för Norge, för att minnas vad som hände och för att se sammanhangen. Mycket av det vi talar om, och som sker i det norska samhället i dag, reflekterar händelserna den 22 juli. Sättet som vi organiserar vårt samfund på, och diskussionerna om de grundläggande värdena", säger NRK:s dramachef Ivar Køhn i detta första reportage från Nordvisions kommande årsrapport.


Yles Paratiisi ska visas i Spanien

10.2.2020

Yles nya dramaserie Paratiisi (The Paradise), ska visas på streamingtjänsten Orange TV i Spanien i slutet av året.

Den åttadelade kriminalserien, som är en del av det nordiska dramasamarbetet N12, är producerad av MRP Matila Röhr Productions.

Orange TV är i sin tur en av Spaniens största streamingtjänster.

Dramat har Spanienanknytning, då det följer krimutredaren Hilkka (spelad av Riitta Havukainen), som åker till Fuengirola för att ta reda på vad som hänt en försvunnen finländsk familj.

”Spanien är som en andra hemmamarknad för Paratiisi, och samproduktionsbolaget Mediapro har gjort ett fint genombrott i ett språkligt utmanande område. Spaniens dramautbud har traditionellt utgjorts av spanska serier, eller angloamerikanska eller sydeuropeiska produktioner som dubbats till spanska. Vi följer med intresse hur den spanska publiken ska ta emot Paratiisi”, säger Yle Dramas chef Jarmo Lampela.

Yle visar Paratiisi som bäst, och alla avsnitt finns redan på Yle Arenan.SVT:s Vinterstudion. Foto: SVT.

SVT Sport tilldelas jämställdhetspris

7.2.2020

SVT Sport får Svenska Jämställdhetspriset 2020.

SVT Sport har uppnått en jämställd sportbevakning, som i sin tur lockat en större publik, skriver branschtidningen Journalisten.

"En jämställd sportbevakning har gett oss fler egna nyheter, mer livesport att sända, en kraftigt ökad digital publik och stora konkurrensfördelar", säger SVT Sports chef, Åsa Edlund Jönsson, till tidningen.

Forum Jämställdhet delar varje år ut priset "till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle".


Kraftigt uppåt för ljud på Svenska Yle

6.2.2020

Svenska Yle har lyckats fördubbla starterna på ljudinnehållet på Yle Arenan på ett år.

”Man brukar säga att det tar minst ett år att etablera en ny podd. Därför är det roligt att märka att Nyhetspodden från Svenska Yle tagit sig in på fjärde plats på topplistan för 2019 om man ser på starter i medeltal per vecka sedan lanseringen så sent som i september 2019”, skriver Johanna Törn-Mangs, mediechef.

Statistikcentralen i Finland har siffror som visar att en dryg fjärdedel av finländarna lyssnade på podcast under de tre sista månaderna 2019.

Mest lyssnar 16-24-åringarna (60 procent svarade att de lyssnat på podd), men även 45-54-åringarna har tagit on demand-ljudinnehåll till sig. Av dem hade nästan 20 procent lyssnat under de senaste tre månaderna.

”Att många äldre lyssnare hittat fram till våra poddar på Arenan syns i statistiken. Därutöver ser vi att poddarna slagit igenom också bland de allra yngsta, de som inte ens omfattas av Statistikcentralens undersökning”, skriver Törn-Mangs.


Slow-tv för barn från SVT

5.2.2020

Förra årets älgvandring blev ett succéartat intåg på slow-tv-markerna för SVT.

Nu kommer nästa projekt, och målgruppen är barn.

Från och med den 17 februari sänder SVT Play och SVT Barn direkt från en gård i Västerbotten, mellan 06.30 och 20.00 varje dag i två veckor.

Under sändningen kan tittarna följa med djurlivet på gården, med alla möjligheter till överraskningar som direktsänd slow-tv för med sig.Foto: Reykjavik stad.

Ny generaldirektör för RÚV

4.2.2020

RUV har utsett en ny generaldirektör. Stefán Eiríksson blir den tionde i ordningen att leda bolaget, när han tillträder den första mars.

Han kommer senast från uppdraget som chefsadministratör vid Reykjavik stad.

Eiríksson, som är advokat till yrket, tar över efter Magnús Geir Þórðarson, som utsågs till direktör för Islands nationalteater i november ifjol.

RUV:s generaldirektör tillsätts för fem år i taget. Totalt sökte 41 personer ställningen som ny generaldirektör.


Många olika sätt att titta på slow-tv

3.2.2020

Över nio dygn, eller 13319 minuter, oavbruten sändning - både linjärt och streamat. NRK:s senaste slow-tv-satsning är längre och långsammare än någonsin, och pågår som bäst.

Denna gång går resan till Svalbard, som många i Norge har en form av drömrelation till, säger NRK:s projektledare Thomas Hellum.

"Folk tittar på slow-tv på olika sätt. En del vill lära sig saker och följer med spänning vad nästa steg i sändningen kan vara. För andra är det avslappnande underhållning. Sedan finns det de som ser det som en vacker bild på väggen – något de kan titta på mellan varven. På så sätt ligger mycket av berättandet i tittarnas huvuden, inte i tv-bilderna", säger Hellum.