“Modtagelse og ratings har være fænomenale og overgået vores vildeste drømme og forventninger”.
Tv-direktør hos RUV Skarphéðinn Guðmundsson kan næsten ikke få armene ned.
Ikke blot har ratings på 60 procent og share på 90 procent været blandt de allerhøjeste i islandsk tv nogensinde. Blackport har samtidig været det helt store samtaleemne alle steder, hvor islændingene mødes og ikke mindst i alle aldersgrupper.
“Det har været overvældende,” konstaterer tv-direktøren.
Han har fulgt, hvordan publikum har omfavnet den traditionelle flow tv-oplevelse.
“Næsten som om det var en del af konceptet har seerne taget turen med ned ad memory lane og genoplevet de gode gamle dage i 80’erne, hvor serien finder sted. “
Dramatisk, morsom og uforudsigelig uden att miste sin originale tone
Juryn i Nordisk Film og TV Fond Prize
Blackport udspiller sig i en lille islandsk fiskerby i 80’erne. Historien følger et gift par, Harpa og Grimur, mens de opbygger et lille fiskeriimperie sammen med deres barndomsvenner.
Et nyt fiskekvotesystem, hvor fiskeriområderne bliver privatiseret fører til magtkampe, jalousi, grådighed og svigt. Serien afspejler virkelige begivenheder, som forandrede det politiske landskab i Island og skabte landets første milliardærer.
Hædret med nordisk dramapris
Og det er ikke kun islændingene, der er begejstret for Blackport. Serien fik i februar 2022 Nordisk Film og TV Fonds årlige dramapris på 200.000 norske kroner.
“Dramatisk, morsom og uforudsigelig uden at miste sin originale tone. Hovedkarakteren nægter at spille efter reglerne, lige som serien ikke er bange for at skubbe til fortællemæssige grænser og balancere mellem eksistentialisme og komedie,” som juryen skrev i sin begrundelse.
Og når Skarphéðinn Guðmundsson skal forklare seriens succes er han inde på et tilsvarende spor.
“Man kan nemt pinpointe adskillige sammenhængende grunde for denne enorme succes. Den første er, at det simpelthen er en storartet serie: catchy, underholdende, spændende og dramatisk, samtidig med at den stadig har kant og håndterer kontroversielle og stærkt følsomme emner.”
Han mener også, at timingen har en stor betydning, og at der i Island er en kæmpe nostalgisk interesse for 80’ernes kultur, politik og sociale emner generelt.
I stedet har vi det privilegie, at vi kan stole på vores egne fornemmelser baseret på vores viden om og forståelse af vores publikum
N12 sikrer høj kvalitet
Blackport er den del af Nordic12-samarbejdet, som indebærer, at de fem nordiske lande samproducerer 12 nordiske drama-serier om året. Og det er med til at sikre høj kvalitet, mener tv-direktøren
Han tror fuld og fast på, at N12 ikke bare for RUV, men for alle partnere gør det muligt at fortælle vigtige lokale historier for sit eget publikum samtidig med, at man er i stand til at sikre en bred distribution, så man kan håbe på at disse lokale historier tilmed kan relatere globalt.
“N12 sikrer desuden sine partnere friske, mangfoldige, vovede og stærkt efterspurgte nordiske dramaserier i tider, hvor den globale tv-industri er mere konkurrencepræget end nogensinde”.
Skarphéðinn Guðmundsson ser fordele ved at lave islandske dramaproduktioner uden at skulle samarbejde med internationale streaminggiganter, som RUV har samarbejdet med om andre serier.
For man undgår at skulle gå på kompromis eller at skulle håndtere pres og krav udefra.
“I stedet har vi det privilegie, at vi kan stole på vores egne fornemmelser baseret på vores viden om og forståelse af vores publikum.”
Strategisk beslutning i nordisk retning
Samtidig understreger han, at han byder en hvilken som helst international interesse og samarbejde velkommen fra en partner som forstår og tror på projekterne og som sikrer den nødvendige finansiering og verdensompændende distribuering.
”Den eneste ulempe set fra RUVs synspunkt som ansvarlig offentlig broadcaster er det principielle standpunkt, at vi foretrækker, at vores drama og andet indhold bliver broadcasted gratis hos andre public service broadcasteres kanaler, særligt med vores partnere i Nordvision og gennem N12”.
Islandsk tv har taget en strategisk beslutning i retning væk fra et fokus på amerikanske serier og film mod et mere nordisk fokus, og han ser Blackport som et resultat af den beslutning.
“Ja, på en måde. Fordi det positive udkomme af den strategiske beslutning har spillet en rolle i forhold til at give os øget selvtillid og tro på at fortælle vores egne historier og tro på vores eget talent,” siger Skarphéðinn Guðmundsson.
Blackport har endnu ikke haft premiere i de øvrige nordiske lande, men det ventes den at få i alle lande i løbet af det tidlige forår.
Det ligger allerede fast, at Blackport får premiere på DR 25. marts, at SVT Play lægger de første to afsnit ud den 27. marts, og at serien vises på Yle Areena fra den 10 april, og på NRK TV fra 27. marts.
Fakta: Rating og share
Flow: rating 34 pct, share 90 pct.
Streaming: over 60 pct. og stadigt voksende
Rating fortæller hvor mange som nominelt har set et enkelt program.
Share er det antal seere, som har set programmet udregnet i procent af alle de seere i landet, som så tv på det pågældende tidspunkt den aften.
Firkantet kan man sige, at ratings er vigtigt for annoncørerne, og share interesserer beslutningstagerne på tv-kanalerne fordi share beskriver konkurrencesituationen kanalerne imellem.