DR:s Anders Bruus fick en idé – nu visas Abba-dokumentär runtom i Europa

Nordvisions medlemsbolag är djupt involverade när tolv europeiska public service-stationer nu kan visa resultatet av ett intensivt samarbete: den definitiva dokumentären om Abba. DR:s dokumentärredaktör Anders Bruus fick idén för fyra år sedan.

Anders Bruus. Foto: DR.

Av Lars Møller Hansen/DR

Sange som ’Waterloo’, ’Mamma Mia’, ’Dancing Queen’ og ‘The Winner Takes It All’ har i årtier trukket folk ud på dansegulvet. Nu skal fortællingen om gruppen bag hittene trække folk til skærmen.

Det er næsten fire år siden, ideen til dokumentaren blev plantet, fortæller Anders Bruus, redaktør i DR Dokumentar.

“Der havde været store arkivbårne dokumentarer om sportsstjernerne Diego Maradona og Ayrton Senna og popstjernen Amy Winehouse, og jeg gik og tænkte på, hvad man kunne lave som den næste store, ultimative dokumentarfilm. Jeg var til festival i Cannes og rendte ind i nogle af dem, der har arbejdet med den slags dokumentarer, og jeg sagde til dem: Skulle vi ikke lave den store ABBA-dokumentar?!’”

Speederen blev trykket i bund

Den svenske popgruppe er en af verdens største og mest sælgende musikgrupper nogensinde. Anders Bruus allierede sig med Axel Arnö, dokumentarchef i SVT, for at arbejde videre med ideen.

“Vi syntes, ABBA fortjente en filmisk fortælling med plads til dybere lag end et portrætprogram på 28 minutter. Der er noget tidløs både i forhold til deres musik og fortællingen om dem som den første ikke-engelsksprogede gruppe, der brød igennem. Speederen blev trykket i bund, da Sverige vandt Eurovision Song Contest i 2023. Så skulle Sverige være vært for konkurrencen i 2024 – 50-året for ABBA’s sejr og internationale gennembrud med ’Waterloo’ i 1974. Det var en oplagt anledning”, siger Anders Bruus.

Anders Bruus og Axel Arnö tog ideen med til dokumentargruppen i EBU, den europæiske sammenslutning af public service-tv- og radiostationer. Tanken om at involvere andre stationer i projektet handlede først og fremmest om finansiering, men der blev også nedsat en redaktionel gruppe med redaktører fra britiske BBC, tyske ARD og franske France Télévisions. I alt er 12 public service-stationer med i samarbejdet.

“Det er helt fantastisk at se, at det kan lykkes, når man står sammen og arbejder med dygtige mennesker. Det har bevist, at public service-stationer kan stå sammen uden ekstern støtte om så stort et projekt, og samtidig er det dejligt, at filmen kommer bredt ud i Europa og kan være med til at binde os kulturelt sammen”, siger Anders Bruus.

Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus. Foto: Rogan Productions.

Unikt materiale

Den 90 minutter lange dokumentar indeholder blandt andet eksklusive interviews, man troede var gået tabt, kilder tæt på gruppen og klip fra SVT’s enorme arkiv, der blandt andet gemmer på sjældne optagelser.

Det har ikke været muligt at få de fire medlemmer, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad, til at medvirke i et nyt interview. Men det er heller ikke afgørende, siger Anders Bruus:

“Når vi fortæller historien gennem arkivoptagelser, er der en større umiddelbarhed i det, de fortæller om sig selv, end hvis de sad i dag og tænkte 50 år tilbage.”

Jeg tror og håber, at det her kan bane vej for nye, store projekter og sætte os i en strategisk god position fremover

‘The Winner Takes It All’

Dokumentaren er produceret af Rogan Productions og instrueret af den prisvindende instruktør James Rogan, der blandt andet står bag ’Freddie Mercury: Det sidste kapitel’.

“Det engelske produktionsselskab har spidskompetencerne til at finde ukendt arkivmateriale på tv og lyd. Instruktøren havde en tydelig idé til rammen for filmen. Han ville dykke ned i deres personlige fortællinger om gennembruddet, den modstand de mødte i Sverige, kærlighedshistorierne, skilsmisserne i offentlig skue, deres musikalitet og tekstunivers. Og så vidste han fra start, at den skulle slutte med ’The Winner Takes It All’”, fortæller Anders Bruus.

Med 2024 som jubilæumsåret for ABBA’s ’Waterloo’-sejr er der blevet arbejdet på højtryk for at få dokumentaren færdig.

“Det hårde arbejde har ligget i klipperummene. Den er klippet på fem måneder. Det kan lyde som lang tid, men andre film som denne har taget fem år. Vi har haft gang i tre klipperum for at nå deadline”, smiler Anders Bruus.

Kan bane vej for nye, store projekter

Dokumentaren havde verdenspremiere på CPH:DOX i marts og er blevet vist i Sverige i april, ligesom den nu bliver rullet ud hos de tv-stationer, der er med i samarbejdet. Om Björn, Benny, Agnetha og Anni-Frid har set den, er uklart.

“Men vi ved, at folk tæt på dem har set den og sagt, at det er den bedste og mest ærlige dokumentar om dem”, siger Anders Bruus.

Han glæder sig over, at det, der begyndte som en løs idé for flere år siden, nu er blevet til dokumentaren ’ABBA – imod alle odds’.

“Undervejs har det været en stående joke: Bliver den overhovedet til noget?”, smiler han og fortsætter:

“Jeg tror og håber, at det her kan bane vej for nye, store projekter og sætte os i en strategisk god position fremover. Det er vigtigt, at public service-stationerne kan være en pendant til de store streaming-tjenester, når det kommer til brede, underholdende dokumentarfilm. Det kan være politiske film eller samfundsrelevante film, og mit håb er, at vi kan fortsætte med det momentum, som projektet har skabt.”