Nordisk public service med i samarbete om ny Abba-dokumentär

”ABBA – mot alla odds” samlar en rad stora mediebolag för att berätta historien om ett av de största popfenomenen genom tiderna.

Foto: Andrew Ebrahim/Unsplash.

Under våren är det precis 50 år sedan Abba tog hem segern i Eurovision Song Contest med ”Waterloo”.

Därmed tog också en vidunderlig karriär fart med besked.

Nu går några av Europas största mediebolag ihop för att en gång för alla berätta historien om det svenska popundret, i dokumentären ”ABBA – mot alla odds”.

I samarbetet hittar vi DR, NRK, Yle, RUV och förstås SVT. Idén kom till genom DR och SVT.

”Ambitionen är att berätta historien om Skandinaviens största, och en av världens största popgrupper någonsin, på en helt ny nivå. Abba har genom tiderna präglat den globala musikscenen, härunder den danska, och det vittnar om att musikens och konstens språk är universellt och samlar människor tvärs över landsgränserna. Aldrig har så många tv-bolag samarbetat kring att utveckla historien om dem och deras kulturella betydelse”, säger Anders Bruus, redaktör i DR Dokumentar, till DR.

Programchefen för dokumentär i SVT, Axel Arnö, påpekar att dokumentären om Abba inte bara firar gruppens ikoniska musik, utan också visar betydelsen av vårt gemensamma kulturarv.

”Samarbetet mellan så många europeiska tv-bolag visar hur vi kan förenas genom musik, konst och historieberättande. Abbas genombrott i Melodifestivalen för 50 år sedan och det nuvarande samarbetet mellan tv-bolagen är avgörande för att samla nationer, både då som nu”, säger Arnö enligt DR.

Dokumentär får världspremiär på festivalen CPH:DOX den 23 mars, och ska dyka upp på public service-bolagens streamingtjänster i tid till årets final i Eurovision i Malmö.