av Mikael Skog
Länge fungerade nyhetssändningarna som en lägereld, resonerar Yle. Samma nyhetsbud för alla, samtidigt. Nu gör man istället det möjligt för användarna att själva personalisera nyhetsflödet, genom att brett använda sig av de drygt 140.000 nyckelord (antalet växer hela tiden) som automatiskt hämtas ur artiklarna.
”One size fits all-eran för nyheter är över. I tillägg till den mer traditionella nyhetsförmedlingen kommer det att komma mer personlig tjänster. Det här är en väldigt stor grej för Yle – och det är bara början”, säger Mika Rahkonen, internetchef på Yle Nyheter och Aktualiteter.
I appen kan användarna exempelvis helt betona bort enskilda ord som de inte är intresserade av och använda en femgradig skala för att betona andra ord som de är intresserade av. I tillägg till det här lär sig appen också själv efter hand vad användaren är intresserad av.
Man har ändå inte helt frångått den traditionella nyhetsförmedlingen, åtminstone inte ännu. I tillägg till de skräddarsydda vyerna finns också två mer klassiska vyer i appen, senaste nytt och de av redaktionen valda huvudrubrikerna. De här vyerna kommer man dock antagligen att ersätta i framtiden så att användaren också kan välja dem. Det här skulle möjliggöra en form av miniapplikation för regionerna.
”Yle Nyheters Uutisvahti är vårt företags försök att svara på hur man ökar nyheternas värde för användaren”., skriver cheferedaktören för Yle Nyheter och Aktualiteter, Atte Jääskeläinen, i en kolumn på Yles webb.
Nyhetsredaktionen har också fortfarande en möjlighet att skriva över användarnas preferenser om det sker väldigt stora nyhetshändelser, där det är av vikt att nå ut till alla. Det är dock en egenskap som nyhetsredaktionen själ är medveten om att dem måste vara väldigt försiktig med.
Notifications annan central egenskap
En annan central egenskap i nyhetsappen är push notifications, som man också kan skräddarsy att motsvara det man vill.
”Jag själv har exempelvis ställt in Uutisvahti så att den ger notifications på stora nyhetshändelser, samt då redaktionen publicerar nya artiklar som handlar om internet eller vetenskap. Jag har också beställt en push notfication på Jari Tervos kolumner”, förklarar Rahkonen.
”Nu behöver man inte nödvändigtvis inte gå in och kika vad som hänt med jämna mellanrum. Man kan istället ställa in appen så att den meddelar då något intressant händer”, tillägger Aki Kekäläinen, developer på Yle Nyheter och Aktualiteter.
Eftersom appen helt baserar sig på en API, kunde man också eventuellt ta in andra mediers material i den. Det är något som man diskuterat på Yle, men ännu inte förverkligat. Mika Rahkonen kan inte heller säga hur sannolikt det är att de andra medierna skulle gå med på det.
Man kommer också att utveckla appen så att telefonens geografiska läge kan tas i beaktande, om användaren så önskar. Det vill säga att en viss regions nyheter betonas om man är i just den regionen. Det här kunde också ge möjlighet för push notifications i vissa områden, om man exempelvis skulle behöva sända ut ett myndighetsmeddelande på en viss ort.
Laddad i 100.000 exemplar
Nyhetsappen Uutisvahti finns för både iOS, Android och Windows Phone och har fått väldigt bra betyg av användarna såhär långt. På GooglePlay får Appen exempelvis 4,1 i betyg och i AppStore och Windows store fyra stjärnor vardera. Signaturen ”Makea uutispalvelu” skriver exempelvis att ”en sådan här smidighet har man lärt sig förvänta av stora världens startup-företag, inte av nationella public service-bolag.”
”Responsen är väldigt viktig för oss. Uutisvahti är ett rätt nytt sätt att erbjuda nyhetsmaterial för användarna. Våra användare använder applikationen på väldigt olika sätt. En del tittar bara på huvudnyheterna, medan andra skräddarsyr appen ner i detalj”, säger Kekäläinen och tillägger att responsen som kommit hjälper redaktionen att avgöra hur man ska utveckla appen i framtiden.
I början av juni passerades gränsen på över 100.000 nedladdade applikationer. Av dem har 40.000 varit till Android-devices, medan iOS- och Windows Phone-versionerna stått för ca 30.000 nedladdningar var.
Länk till Yle Uutisvahti
Nyheder
Yle personaliserar nyhetsflödet med ny applikation
Yle Nyheter har lanserat en ny nyhetsapp, där den centrala egenskapen är en möjlighet till stor personalisering av själva nyhetsflödet. Appen baserar sig också på Yles nya API-strategi.