Yle nominerat till miljöpris – nytt om public service

BBC Three har tappat 89 procent av tittarna, och Yle är bland de nominerade till årets miljöpris från Nordiska rådet. Detta och annat har vi uppmärksammat under veckan som gått.

Foto: Yle.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Yle nominerat till Nordiska rådets miljöpris 2020

11.9.2020

Yles kampanj “Rädda pollineraren” är nominerad till Nordiska rådets miljöpris.

Kampanjen strävar till att få alla i Finland med i arbetet för att förbättra situationen för pollinerande insekter. Deltagarna väljer själva vilken typ av handling de företar sig; sluta använda giftiga ämnen i trädgården, plantera lämpliga växter, bygga ett insektshotell… eller något helt eget.

Hittills har Yles användare registrerat över 75 000 goda gärningar!

”Med den stora allmänheten som målgrupp används en positiv ton för att uppmana till gärningar som förbättrar pollinatörernas liv”, står det bland annat i nomineringen.

Nordiska rådets miljöpris delades ut första gången år 1995. Målet är att öka medvetenheten om miljöarbetet i Norden



Foto: BBC.

Stortapp av tittare för BBC Three

10.9.2020

BBC:s beslut att göra kanalen för unga målgrupper, BBC Three, helt digital har kostat kanalen 89 procent av tittarna. Det pekar en ny rapport från Enders Analysis på.

BBC Three, som annars på senare tid haft hit-produktioner som Normal People och Fleabag, lades ner som linjär kanal år 2016, och har sedan dess funnits i BBC:s streamingtjänst iPlayer.

Det har spekulerats i att BBC undersöker möjligheterna för att göra BBC Three till en linjär tv-kanal igen. Neil Thurman från City, University of London, som ligger bakom rapporten, menar att det är rätt att titta på det alternativet.

”Inte bara har tiden som tillbringas med kanalen gått ner stort – det mesta av online-tittandet (79 procent) sker fortfarande via tv-apparater”, säger han.

“Det här skapar tvivel kring om, i kontexten av unga kanaler som BBC Three, den unga publiken är ‘mycket redo att flytta in i en online-värld’, som BBC:s tidigare generaldirektör menade”, säger Thurman vidare.

En företrädare för BBC pekade i en kommentar på att BBC Three “inte är en traditionell tv-kanal, så det borde inte komma som en överraskning att den inte konsumeras som en sådan”. BBC menar att flytten till iPlayer uppnått målet som ställdes, att öka andelen unga tittare på streamingtjänsten.



NRK:s generaldirektör Thor Gjermund Eriksen och TV 2:s direktör Olav T. Sandnes. Foto: NRK.

Mer storfotboll på NRK

9.9.2020

Nu är det klart: NRK köper tillsammans med TV 2 rättigheterna till herrarnas fotbolls-EM för åren 2024 till 2028.

De två bolagen har redan rättigheterna till herrarnas EM 2021 och damernas EM 2022. Även herrarnas VM i Qatar 2022 kommer att visas av NRK och TV 2.

”Det är en del av vår uppgift att kunna samla folk. Det står i uppdraget att vi ska kunna erbjuda stora händelser. Och vi vet att det inte är alla som är intresserade av fotboll hela tiden, men vi vet att när det blir VM och EM så är nästan alla intresserade av det”, säger NRK:s generaldirektör Thor Gjermund Eriksen.

Hur det blir med Norges deltagande är ännu oskrivet, men Eriksen är hoppfull.

”Vi har tro på att det norska laget kan utvecklas och kämpa om att både vara med, och göra det väldigt bra, i de här turneringarna.”



Foto: DR.

DRTV snart klart för Android-tv

8.9.2020

Snart är den färdiga versionen av DRTV för Android-tv-apparater klar för lansering.

DR har redan tidigare gett ut sin streamingtjänst för LG:s apparater.

”Danskarna använder i allt högre grad DRTV för att se vårt innehåll, för att det bland annat ger dem möjlighet att se innehållet när det passar dem. Därför arbetar vi löpande med att utvidga vår närvaro på smart-tv, och vi är glada över att nu kunna erbjuda DRTV på fler plattformar, till gagn för ännu fler danskar”, säger Kristian Waneck, centerchef för streaming på DR.

DR har också nyligen infört åldersrekommendationer för bolagets sändningar. Värderingen görs utifrån Medierådets anvisningar, som är de samma som används för att ge åldersrekommendationer för film i biograferna.



Foto: NRK.

NRK-serie blandar in komik i krimdramat

7.9.2020

NRK:s nya kriminalserie ”Livstid”, som hade premiär i Norge i går, hade sålts utomlands redan innan första avsnittet sänts.

Australiensiska SBS har köpt rättigheterna till att visa serien, och det har också franska Canal Plus och Pro Plus i Slovenien.

Nordiska tittare kan också se fram emot en god dos ”Livstid”, då serien samproducerats genom Nordvision. Det är bolaget Monster som ligger bakom produktionen.

”Det här är en ganska annorlunda och mer underhållande kriminalserie jämfört med vad många vant sig vid av den traditionella Nordic Noir-genren, så det är väldigt fint att också det här omfamnas internationellt. Det visar en gång för alla att norskt drama har ett gott rykte på den stora tv-marknaden”, säger Ivar Køhn, NRK:s dramachef.

Det är första gången NRK gjort en kriminalserie där storyn avslutas i varje episod.