Yle bygger sauna på direkte tv

Med en seks timers direkte sending tager Yle livtag med selve den finske folkesjæl. Et eksperiment, der kan være med til at anvise vejen for fremtidig broadcast tv, mener udviklingschefen bag.

af Ib Keld Jensen

Alle bolag i Nordvision kender fænomenet særdeles godt. Seerne bevæger sig i stigende grad fra det broadcast sendinger og det traditionelle flow tv, i retning mod netbaseret tv on demand. Og 10.000 kroners spørgsmålet er i alle de nordiske lande: Hvad skal til for at fastholde seernes interesse for broadcast tv.

Et af buddene kommer fra Yle, som over en cirka seks timer lang direkte sending vil opføre en virksom træsauna mens seerne følger med og kommenterer udviklingen.

“Saunaen er et emne som kan engagere alle finner og som står alle finners hjerte nært,” konstaterer udviklingschef Tomas Lindh.

“Seerne skal have en grund til at kigge med. Det argument kender vi udmærket, når vi ser Eurovision eller når vi ser en ishockeykamp. Ingen kender udfaldet, ingen ved hvad der kommer til at ske. Og det er de samme argumenter, der er for at se saunaen blive bygget på direkte tv. Vi ved, at der kommer et klimaks, men ikke hvordan det kommer til at udspille sig, og det bliver seeren den første til at opleve,” forklarer Tomas Lindh, der betoner, at det er meget vigtigt, at emnet i sig selv opleves som relevant for seerne.

”Det skal ramme folkesjælen, for så vil man følge rejsen i mål,” føjer han til.

12 håndværkere i sving

Saunaen bliver opført helt fra grunden. Fra begyndelsen har de 12 håndværkere byggeansvarlige 60 ubehandlede træstokke, sten og en ovn. Eksperter har betegnet det som næsten umuligt at bygge en færdig sauna på 300 minutter, men det er målet, Yle har sat sig på baggrund af egne beregninger og tests.

Men selvom bygningen af saunaen er udsendelsens dramaturgiske motor, så vil der være en lang række andre programelementer.

Grillpølser er et uundværligt tilbehør til et rigtigt traditionelt finsk saunabesøg, og derfor er en svensk og en finsk ekspert ud i kunsten at frembringe og grille pølser hovedpersoner, en slags Finnkampen i grillpølser.

Til et område nær saunabyggeriet inviteres  saunaejere fra hele landet til at ankomme med deres transportable saunaer.

“I Finland findes saunaer af alle slags. I husvogne, i telte, i biler og telefonbokse, og vi har opfordret seerne til at melde deres ankomst og sætte deres sauna op på et særligt område, fortæller Stefan Jansson, der er program ansvarlig.

Saunadiplomati fra Washington


I løbet af aftenen er der indslag fra den finske ambassade i Washington, hvor saunaen har været ramme om politiske samtaler, som finnerne kalder bastudiplomati. Der er også en reportage fra Sankt Petersborg, hvor den ældste russiske sauna, en såkaldt banja, ligger.

Om saunaen oprindeligt er en finsk opfindelse, ved man ikke.

“Men vi ville så vældig gerne tro det. Ingen ved hvordan den første sauna så ud, men vi ved, at saunaen er i hvert fald 1000 år gammel, og vi vil opføre en stenaldersauna af blandt andet dyreskind, som et element i programmet,” fortæller Stefan Jansson.

At der er tale om en satsning i den helt store skala, kan blandt andet ses af den meget ambitiøse tekniske satsning.

“Vi har mellem 12 og 14 kameraer på plads. Det svarer til en meget stor idrætsudsendelse,” beretter Stefan Jansson, der tilføjer, at udsendelsen i virkeligheden er et alt-om-sauna program.

For i studiet er eksperter, der vil svare alle slags spørgsmål om varmetab, når døren åbnes og om traditioner og historie. Seerne kan loade billeder og spørgsmål op på Facebook og Instagram, så programmet får i høj også et interaktivt element.

Inspiration fra NRK

Inspirationen til en hel aften tilegnet den navnkundige finske varmestue kommer fra NRK, der har fået stor opmærksomhed og succes med slow tv-koncepterne om Hurtigruten og Bergensbahn, men det er fremfor alt NRKs Vedkväll, som blev præsenteret på ’proud to present’ for et par år siden, som sammen med Strikkekväll har været den primære inspiration, og som er en lidt anden form for slow tv.

“Jeg så deres præsentation, og følte straks at dette kunne fungere i i Finland med saunaen som fokus, og dér hvor man skaber plads til at tale om det, som virkelig ligger Finland på hjerte, “fortæller Tomas Lindh.

Planen er, at en seks-personers sauna på to en halv gange tre meter skal stå klar til brug ved midnat. Der er tale om en co-produktion med Nordvisions-støtte, idet NRK også er medfinansierende og efterfølgende sender et sammendrag af Bastukväll, som er programmets arbejdstitel.