Vikingaserie visar vägen för nordiskt historieberättande

Svenskarna känner honom som Olof den helige, och i Norge är han helgonförklarad och obligatorisk i skolundervisningen. Myterna kring Olav har också skapat en besatthet hos Game of Thrones-stjärnan Kristofer Hivju – som nu kommer väl till pass i en storslagen nordisk samproduktion, med SVT som samproducent.

Olav sårad i strid. Foto: Ekkofilm.

Det sista avsnittet av tre i NRK:s serie om det norska nationalhelgonet Olav har precis visats på NRK:s linjära tv, och på playtjänsten NRK TV ska den leva vidare länge än. Det är fråga om en hybrid av nutida scener och påkostade rekonstruktioner vars historia går tusen år tillbaka i tiden.

Att produktionen varit en lång process syns också i Nordvisions arkiv: projektet fick produktionsstöd år 2016. Men vi ska ännu längre tillbaka i tiden för att höra startskottet.

”NRK har som public service-bolag ett brett uppdrag, och att förmedla vår nationella historia ingår självklart också i det. När produktionsbolaget Ekkofilm redan 2011 kom till NRK med idéen till Olav, så tyckte vi att det var ett väldigt spännande projekt: att gräva i historien runt den här vikingen som blev helgonförklarad och därefter utsedd till ’Norges eviga konung’. Målet, att berätta något nytt, var väldigt spännande”, säger Marie Sjo, projektredaktör på NRK.

NRK hade redan tidigare sett bevis på att Ekkofilm kunde leverera stort i virtuella effekter. När det så stod klart att animationerna skulle kombineras med den självutsedda ”Olav-nörden” och “Game of Thrones”-stjärnan Kristofer Hivju och hans fru Gry, så formades ett paket som var svårt att säga nej till.


Kristofer Hivju, självutnämnd Olav-nörd, och hans fru Gry forskar sig fram genom historien och myterna kring det norska helgonet. Foto: Ekkofilm.

Idén fördes fram för tio år sedan

Det var seriens regissör, Stian Trovik, som kom med idén för nästan tio år sedan.

”Det som fascinerar mig mest med Olav är att alla i Norge har ett förhållande till honom, på ett sätt eller annat. Genom historien om Olavs liv och död får vi serverat en sorts skapelseberättelse om det moderna Norge. Därför blir det en paradox att ingen annan norrman fått sin historia skriven, reviderad och omskriven fler gånger än Olav Haraldsson. I snart tusen år har hundratals författare med helt unika agendor skapat en mosaik av berättelser. Genom att utmana historien skapas en ny förståelse av oss själva – vår egen historia och samhället vi lever i”, säger han.

Serien går kronologiskt igenom alla källor som omtalar Olavs död. En del säger att han blev lönnmördad, andra att han dog i ett stort slag eller i ett bakhåll.

”När man gradvis tar sig framåt i tiden ser man hur berättelsen om hans död formas i takt med hans helgonstatus. I senare källor ändras historien till att han dör i ett slag som blir större och större, och vartefter får vi detaljer om vem som dödade honom och hur han dog. Till slut sitter man där med Snorres kungasaga, som från och med då varit den officiella versionen. På det sättet ger vi i serien inte ett slutligt svar på hur Olav dog, men vi ger tittarna en möjlighet att själva tänka på hur dynamisk vår historieskrivning kan vara”, säger Stian Trovik.

Till NRK har Kristofer Hivju berättat om sin besatthet av Olav.

”Jag har också prövat att göra filmer om honom som jag sedan aldrig fått till. Han är så komplex. Det hela har bara slutat med en stor backlash i huvudet. Vi måste ta reda på vem den här killen är”, säger Hivju.


Påkostade dramatiseringar. Allt ner till sista detaljerna i kostymerna skulle vara i bästa kvalitet. Foto: Ekkofilm.

Hivjus fascination en motor för serien

På sätt och vis är Hivjus fascination för Olav ett lyckokast för NRK:s serie.

”För min del var det att vi kunde berätta historien om Olav genom Kristofer Hivjus personligt motiverade resa det perfekta sättet att nå ut med den här berättelsen till en bred publik”, säger Stian Trovik.

Rekonstruktionerna ser dyra ut, och det var de också. Det handlar om en tusen år gammal detektivhistoria som genom paret Hivjus frågeställningar drar jakten vidare. Det blir blodiga slag, seglatser ombord på vikingaskepp, och en plats för tittarna på första parkett bredvid Olav.

”Filosofin har alltid varit att vi ska lägga oss så nära verkligheten vi kan – allt från kostymer till inspelningsplatser, casting och handling. Samtidigt har vi ingen illusion om att vi är förmedlare av en objektiv sanning, därför är det till exempel viktigt att inte falla för frestelsen att lägga till motivation eller subjektiva känslor som inte kan förankras i källmaterialet som man har att tillgå”, säger regissör Trovik.


Foto: Ekkofilm.

Möjligheter att berätta vår gemensamma historia

Serien har precis sänts klart på linjär tv, och ska fortsatt samla tittare på NRK TV, innan det görs analyser av tittarsiffrorna.

”Målgruppen har varit bred, och vi har i produktionen haft stort fokus på att berätta på ett sätt som inkluderar unga tittare. NRK eftersträvar att nå unga användare med väldigt mycket av innehållet som görs. Historien om Olav, när den berättas på det här sättet, menar vi har stor potential att nå unga tittare. Vi vet dessutom att mycket material av det här slaget används i undervisningen i skolan. Historien om Olav är obligatoriskt innehåll i norska skolor, och vi tror att en serie som den här gott kan bidra där också”, säger Marie Sjo.

Hon understryker att stödet från Nordvision var avgörande för att kunna förverkliga serien om Olav.

”Den här typen av produktion är dyr att göra, och för NRK är det helt enkelt inte möjligt att förverkliga ensamt. Det är otroligt viktigt att ha ett gott samarbete genom Nordvision, och vi bör absolut tänka vidare på möjligheterna kring vår gemensamma skandinaviska historia – som är väldigt spännande!”

Fakta: "Olav"

Serie i tre delar om Olav II den helige, helgonförklarad omkring år 1031.

Producerad av Ekkofilm för NRK.

Nordisk samproducent: SVT.

Projektet fick 1,5 miljoner norska kronor i produktionsstöd genom Nordvisionsfonden 2016.

Se Olav på NRK TV.