Projektet är en fortsättning på de lyckades satsningar NRK gjort tidigare i form av Bergensbanen minutt for minutt och Flåmsbanen. De här programmen har också med god framgång sänts i både Danmark och i Finland, men har framförallt tagits väldigt väl emot i Norge. Programchef Rune Møklebust förklarar.
– Efter att Bergensbanen sändes förstod vi att tittarna kanske tyckte om en typ av tv som var totala motsatsen till det som vanligtvis sänds. Det är något med det här att vara med på en hel resa. Och vilken är den ultimata resan i Norge? Jo, Hurtigruten. Alla norrmänn har en relation till det som blivit en institution i Norge. Så då tänkte vi bara att varför inte?
Men då Bergensbanen exempelvis tog enbart 436 minuter i anspråk så är ju projektet med Hurtigruten i en helt annan skala. Exempelvis kommer tre team att i skift turas om att driva sändningen framåt. Dessutom går ju Hurtigruten till skillnad från Bergensbanan i direktsändning.
– Vi sänder direkt för att ge programmet en extra dimension. Vi tänkte att om vi kan göra detta till en event för hela landet – att det faktiskt sker just NU, så kan det bli ett av framgångskriterierna för hela programmet, förklarar Møklebust.
Historisk institution
Hurtigruten har sedan starten 1893 bjudit passagerare från hela världen på en vacker sjöresa längs med den norska kusten. Men det är inte bara som turistupplevelse som Hurtigruten blivit känd, för många norska kustsamhällen har Hurtigruten också varit en viktig livlina i form av transportmedel av både folk och varor.
Under de fem och halvt dygnen det tar att resa upp till Kirkenes kommer tv-tittarna givetvis att få se massvis av äkta norsk natur, bland annat i form av fjordar och midnattssol.
Under resans gång kommer båten också att lägga till i 34 hamnar och man hoppas då att lokalbefolkningen också möter upp vid hamnen. Under hamnbesöken pratar teamet med både turister och fastboende längs med kusten, men visar också hur fartyget lossar och lastar varor vid varje anhalt.
Under den långa sändningen kommer tv-publiken också att få se en del arkivklipp från Hurtigrutens över 100-åriga historia. Men framförallt kommer publiken att få njuta av en båtresa och i lugn och ro vaggas in båtresandets lugna tempo – under en och samma sändning i NRK2.
– Grunden för att vi fick loss hela fem och halvt dygn i tv-tablån lades redan med Bergensbanen, förklarar Møklebust och tillägger att det mesta är möjligt med en modig kanalansvarig (Fredrik Færden) och programbeställare (Anniken Næss). Till NRK2:s kanalprofil hör ju också att vara fördjupande – och Hurtigruten är ju minsann ett exempel på ett fördjupande program. På årsbasis är ju fem dagar av en kanals samtliga sändningstimmar under ett år dessutom ingenting.
Nio kameror ombord
NRK har sammanlagt nio kameror på båten – några av dem är fast monterade, andra är mobila kameror. Det mesta av direktsändningen kommer att skötas av en länk från sändare som redan monterats ombord på m/s Nordnorge, men på några ställen längs med rutten måste man dessutom ta hjälp en extra sändare i form av bilar som ska ge täckning då de djupa fjordarna ställer till det rent geografiskt. Dessutom testkör man hela båtresan just nu för att ha ett reservband att gå till om sändningen bryts.
– Det mest utmanande med sändningen har varit att få på plats direktbiten, förklarar Møklebust. Projektet hade varit tusen gånger enklare att genomföra om vi hade gjort det som upptag, fortsätter han. Som det är nu, en dryg vecka före sändning, har teamet gjort klart två och en halv minut nyinspelat material och en del arkivmaterial. Resten är inte planerat i detalj, vi vet bara att vi har med oss nio kameror och det som händer, det händer, avslutar Møklebust.
Förutom själva tv-sändningen kommer också en hel del metadata i form av instrumentinformation från m/s Nordnorge att läggas ut på NRK:s hemsida. Det är också meningen att sändningen i någon form ska läggas ut som bittorrent på NRK Beta, i stil med Bergensbanen, men det är inte helt klart hur det kommer att ske eftersom råfilen blir gigantisk.
Hurtigruten kommer också att sändas i de övriga nordiska länderna, men i nedklippt format på mellan två och 24 timmar. Exakt längd för sändningen kommer att avtalas efter den norska direktsändningen.
Mer info om Hurtigruten minutt for minutt:
Hurtigruten minutt for minutt på Facebook