Vad gör en stad älskvärd? Ny samproduktion söker svaren

I ”Byernes mester” blir det tydligt hur stor inverkan den danska arkitekten Jan Gehl haft under åren på stadsplanerare världen över. Serien är en nordisk samproduktion, där DR som huvudprocent fått med sig NRK, RUV, SVT och Yle. Här skriver idéns skapare, DR:s kulturredaktör Thomas Hedemann, om arbetet som ledde fram till serien som nu börjar nå ut till Nordens tittare.

Vad får oss att sänka tempot och släntra genom en stad? Det att gatorna är smala, trevliga och har massor av liv. Det var Jan Gehl tvungen att visa Melbourne, och nu reser programledaren Ane Cortzen ner till Australien för att uppleva stadens nya och berömda, smala stråk. Foto: Mikkel Bøgh Ulriksen/DR.

Av: Thomas Hedemann

En god by er som en god fest – folk bliver længere end de behøver, fordi de har det dejligt.

Med denne menneskelige tilgang til arkitektur og byplanlægning har den danske stjernearkitekt Jan Gehl i mange år rejst verden rundt og bidraget til storbyers udvikling.

For et år siden pitchede jeg til Nordvision idéen om at lave en række tv-programmer om Jan Gehl, og den enorme indflydelse han har haft på arkitekter og byplanlæggere Verden over. Alle de nordiske public service tv-stationer købte ind på idéen, og ved hjælp af blandt andet støtte fra dem og Nordvisions-fondet, har vi kunnet realisere idéen.

Hvad får byer og mennesker til at blomstre? Det gør grønne oaser og åndehuller, mens høje huse, brede veje og alt for meget asfalt er som ukrudt for livet i byerne, mener Jan Gehl. Ane Cortzen rejser til Rotterdam og ser byens nyerhvervede grønne fingre. Foto: Klaus Nedergaard/DR.


I fotspåren på Jan Gehl

Vi ville lave en række programmer, hvor vores vært Ane Cortzen skulle rejse i fodsporene på Jan Gehl, og som en slags arkitekturdetektiv opspore og sanse alt det, som bærer hans aftryk.

Vores ønske var at vise, hvordan Jan Gehls forskning og tanker om det gode liv, har forbedret livet for millioner af mennesker.

Fire programmer med fokus på hver sin by.

Vores ønske var at vise, hvordan Jan Gehls forskning og tanker om det gode liv, har forbedret livet for millioner af mennesker.

Da han i 1960’erne startede sin forskning sammen med sin kone, psykologen Ingrid Gehl, var hans tanker om, at byerne først og fremmest skulle være for mennesker og ikke biler og bygninger, revolutionerende, men også provokerende for nogle af datidens modernistiske arkitekter.

Vi håber, at programmerne kan inspirere os alle til at opleve vores egen by…

Inspirerade till makeovers

Siden er Jan Gehl blevet en superstjerne. Vores kilder rundt i verden i ”Byernes Mester” beundrer ham, og er rundet af hans tanker. Gehl anerkendes for sine idéer og sine eminente formidlingsevner, som har overbevist utallige borgmestre og politikere om, at byerne skulle have sig nogle ordentlige makeovers.

Skribenten: Thomas Hedemann

Thomas Hedemann är producent i DR:s kulturredaktion. Han har en mångårig karriär i DR bakom sig, bland annat som förman i ung-redaktionen och producent i fiktionsavdelningen. Han är en aktivt återkommande kraft i det nordiska samarbetet kring kulturinnehåll.

I New York har Jan Gehl en afgørende aktie i omdannelsen af Times Square fra et trafikhelvede til en plads, hvor mennesker elsker at opholde sig. Også New Yorks mange cykelstier er skabt efter dansk forbillede.

I Melbourne fik stadsarkitekten Rob Adams og hans kollegaer via Jan Gehl øjnene op for, hvordan de kunne forvandle den hendøende bykerne til et mylder af liv i deres små stræder.

Oslo var en af de første hovedstæder, som Jan Gehl var oppe og inspirere. Her var han med til at spore byen ind på, at deres største aktiv var deres smukke havnefront.

Og i Rotterdam er den førhen så grå modernistiske betonby blevet fyldt med grønne oaser, som har øget befolkningens livskvalitet markant.

Att se sin egen stad med nya ögon

I Byernes Mester ønsker vi at åbne seernes øjne for, hvad der gør en god by. Vi håber, at programmerne kan inspirere os alle til at opleve vores egen by på en ny måde, eller til at opdage nye sider af byer, som vi rejser til.

Jan Gehl medvirker selvfølgelig også i serien. Han fortæller selv om sine idéer og sin forskning. Programserien er på den måde også en hyldest til den nu 86-årige arkitekt.

🏨 Se “Byernes mester” på DRTV här.

I december 2022 fick projektet 125.000 DKK i produktionsstöd ur Nordvisionsfonden.

Jan Gehl i korthet

Jan Gehl är världsberömd arkitekt och professor i stadsplanering.

Han tog sin examen från den kungliga konstakademins arkitektskola år 1960, och anses som initiativtagaren till Köpenhamns kanske mest kända gågata, Strøget. Gehl använde också gatan som ett levande exempel för att observera hur människor använder det offentliga rummet.

Han har haft städer som London och New York som uppdragsgivare för att förbättra invånarnas gemensamma områden.