Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.
Snowhow tilldelades NRK:s utvecklingspris
28.8.2020
Den nordiska, storslagna samproduktionen Snowhow – om vintern och dess på verkan på livet – tog i går emot NRK:s utvecklingspris.
Riksavdelningen vid region väst fick enligt juryn priset för att projektet ”med hjälp av de nyaste tekniska standarderna levererat innehåll till publiken i en kvalitet vi inte har upplevt förut”.
”Resultatet är en programserie som inte bara är bildmässigt suverän, men som återspeglar kvalitet i hela produktions- och distributionskedjan”, säger juryn vidare.
Under NRK:s ”fagdag” tog flera redaktioner och projekt emot priser för sina insatser under det gånga året.
Snowhow är en samproduktion inom Nordvision mellan NRK, SVT och Yle.
Läs mer om lärdomarna av storprojektet Snowhow här.
Fokus på innehåll för barn blir det i Köpenhamn i oktober. Foto: DR.
Konferens om barninnehåll på gång hos DR
27.8.2020
DR ordnar i samarbete med Buster Filmfestival en konferens kring barnmedia.
Den 26 och 27 oktober samlas branschfolk och organisationer i DR Byen i Köpenhamn.
”Det är vår ambition i DR att bidra till barnkulturen i Danmark – och den ambitionen kan bara uppfyllas genom ett nära samarbete med hela branschen. Därför är jag glad för att vi tillsammans med Buster Filmfestival nu ägnar två dagar åt barnen. Det kräver professionalitet och ett ihärdigt fokus att känna och förstå barnmålgruppen, då det är ett område som är i konstant utveckling och förändring”, säger DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn.
Bland gästtalarna finns bland andra företrädare för NRK, BBC och Lego.
Nya ansvariga producenter på Svenska Yle. Foto: Yle.
Nya ansvariga för barn- och kulturinnehåll på Svenska Yle
26.8.2020
Svenska Yle har utsett nya ansvariga för barn- och kulturinnehållet.
Åsa Salvesen, som blir ansvarig producent för kulturen, kommer närmast från uppdraget som chef för Wasa Teater. Hon efterträder Maria Lundström.
”Det finns inget facit på hur man når ut till publiken. Och vi konkurrerar mot hela världen… Att hitta publiken och nå den med innehåll som engagerar är en utmaning”, säger Salvesen om sin nya tjänst.
Ted Forsström, fram tills nu webbproducent på Svenska Yles ung-redaktion Yle X3M, blir ny ansvarig producent för barninnehållet.
”Hela konceptet är intressant: hur gör man innehåll för barn? Hur gör man så att barn blir underhållna? Ibland är ribban låg för att få barn att skratta men ibland är den väldigt hög. Det är ett roligt gränsland som uppstår där”, säger Forsström.
Han efterträder Mikaela Sonck, ny mediechef på Svenska Yle.
Foto: SR.
SR långt framme i ljudtjänster för bilar
25.8.2020
Bilen är fortfarande radions huvudforum för lyssnande – ungefär 30 procent av all lyssning sker där.
Sveriges Radio reste förra året runt i Sverige för att höra om användarnas upplevelser. På frågan om när de slutade lyssna var vanliga svar ”Jag stängde av bilen” och ”Jag kom fram”.
”Vi kan i och med detta erbjuda mer än våra linjära FM-kanaler. Vi kommer kunna erbjuda alla våra linjära kanaler oavsett var du befinner dig, alla våra poddar och program och alla våra toppnyheter som du kan stega framåt och hoppa mellan. Det är just därför vi har valt att prioritera utvecklingsresurser för att anpassa Sveriges Radios app till bilen och vi strävar efter att just vår app för bilen fortsatt ska vara en naturlig mittpunkt för resan.”
Det senaste steget har varit att anpassa SR:s app för Android Automotive, där alla bilens användarsystem kopplas ihop med avancerad röststyrning.
Foto: DR.
Ultrapanelet ger viktig inblick i barns idévärld
24.8.2020
Genom det nya konceptet Ultrapanelet kommer DR:s barnredaktion Ultra att skapa en plattform där barnens egna videor kan användas i innehållsproduktionen. Samtidigt kan de unga användarna komma med idéer och tankar om hur DR Ultras innehåll ska se ut.
Ultrapanelet är i förlängningen ett resultat av coronatiden, då redaktionen inte haft möjlighet att åka ut och möta publiken på samma sätt som tidigare.
”Strax innan nedstängningen hade vi gjort upp de första tankarna om att skapa en Ultra-panel, då det är viktigt att målgruppen är involverad i produktionen och kan se sig själv i innehållet. Under corona har vi verkligen sett potentialen i det, och därför sätter vi nu ännu mer fart på involveringen och mångfalden”, säger Thea Vinther, redaktör på Ultra Nyt.
Tanken är att panelen ska ha ett par hundra medlemmar i åldern 9-14. En förklaring till åldersavgränsingen är, förutom Ultras förutbestämda målgrupp, att barn i Danmark typiskt får sin första egna telefon i nioårsåldern.