Utgå från storyn och dröm stort

Det digitala ställer nya krav på journalister men ger också nya möjligheter. Under Festival of Digital Narratives fick publiken höra om virtuella drömmar och hallucinationer men också om hur det kanadensiska CBC News jobbar digitalt i nyhetsvardagen.

Rama Allen. (Foto: Ilmari Fabritius)

Av Michaela von Kügelgen

”My job is to dream new things”, sa Rama Allen som var en av festivalens keynote-talare.

Allen är interaktiv artist, futurist och executive creative director för bolaget The Mill. En av hans största passioner är att kombinera konst med teknologi och han påminde om att den teknologiska framfarten är snabb just nu.

”Det är relativt att tala om nya teknologier. Det som är nytt i dag är inte nytt i morgon.”

Under sin presentation talade Allen om virtuell, förstärkt och mixed verklighet. Ännu för några år sedan kändes allt det här kanske avlägset, men nu händer otroligt mycket på den fronten. Allen sa flera gånger att man måste våga drömma stort.

”Tänk om? Själv har jag tjänat på att vara orädd. Det är en fantastisk tid att vara kreativ just nu.”

Smarttelefonen som ännu för tio år sedan var något nytt och spännande kommer snart att kännas gammal poängterade Allen.


”I stället för att ha ett litet fönster för att få tillgång till internet kommer vi att få gränslösa datorer (borderless computing).”

Enligt Rama Allen kommer det här bland annat att revolutionera spelindustrin. Så småningom kommer vi att gå från telefonskärmar till glasögon till kontaktlinser som möjliggör att vi kan ta del av det digitala på ett helt nytt sätt.

”En radikal förändring är på gång”, sa Allen.

 

”Framtiden begränsas av vår fantasi”

Fastän mycket är i görningen så kräver en radikal utveckling stora visioner.

”Framtiden begränsas av vår fantasi”, sa Rama Allen.

Enligt honom handlar det ändå inte bara om bristen på fantasi.

”Det handlar om att många inte förstår möjligheterna. Vi måste vara öppna och redo att experimentera.”

Om Rama Allen bjöd på en exploderande show med fantasier och hallucinationer som känns avlägsna för public service-bolag, delade Brodie Fenlon från CBC News i Kanada med sig av nyhetsredaktionens viktigaste insikter om den digitala utvecklingen.

”Vi säger att det mobila och digitala ska gå först men ändå jobbar 76 procent bara med broadcast”, sa Fenlon som är senior director för nyheterna på det kanadensiska broadcastingbolaget.

För att råda bot på bristen på det digitala tänket har man skapat en centraldesk på redaktionen med personer från olika avdelningar och med olika erfarenheter. Tillsammans funderar de på hur en nyhet kan presenteras på bästa möjliga sätt.

”De arbetar inte för ett program, utan de arbetar för en story”, sa Fenlon.

Tanken är alltså att undvika dubbelarbete och den klassiska tanken om att producera material för radio, tv eller webb. Enligt Fenlon är det avgörande att fundera på just storyn för att verkligen väcka publikens intresse.

”Vi konkurrerar inte med andra nyhetsorganisationer, vi konkurrerar med alla som vill ha människors tid.”

Han syftade på streamingtjänster, men också på familj, vänner, böcker – alltså allt.

 

Belöna också den lojala publiken

I dagens mediehus anses räckvidd ofta vara en stor del av framgången, men enligt Brodie Fenlon måste man beakta också andra aspekter.

”Vi måste tänka på engagemang och lojalitet. På CBC News har vi en egen app och många lojala kunder, det är värt att också satsa på dem.”

Med det avser han att fokus inte endast kan vara på antal klick, utan den existerande publiken måste också belönas och få relevant innehåll. Dessutom poängterade han att det är viktigt att inte låta till exempel Facebook styra besluten alltför mycket.

”Efter att algoritmen nyligen ändrades fokuserar Facebook nu mer på vänner än på nyheter i flödet. Lägg inte alla ägg i samma korg, det är viktigt att ha balans.”

I dagens värld finns det ändå många korgar att välja mellan och Brodie Fenlon erkände att det inte alltid är lätt att veta vilken korg som är rätt. Hans råd var att fundera på hur man på bästa möjliga sätt når ut till publiken utan att fokusera för mycket på en utomstående distributionskanal.

Han ansåg ändå inte att till exempel Facebook ska undvikas, det kan också vara till mycket nytta. För CBC News har det utöver allt det andra bland annat fungerat som en tipskanal.

”Vi får minst tre tips varje vecka via Facebook Messenger som blir nyheter”, berättade Fenlon.

På redaktionen har man också märkt att publiken gärna interagerar med nyhetsuppläsarna. Det ha man löst med livesändningar mellan de ”riktiga” nyhetssändningarna. Det är en lättsammare situation än själva nyheterna men också en chans för publiken att ställa ytterligare frågor – både om viktiga och mindre viktiga ärenden.

”Vi tar in en mer informell och vanlig diskussion till nyheterna”, berättade Fenlon.

Enligt honom har det här uppskattats mycket och publiken deltar aktivt i extrasändningarna. Om de kör en Facebook live har de också alltid någon som modererar och svarar på kommentarerna. Mycket handlar alltså om att bjuda in publiken till en dialog för att skapa ännu bättre innehåll.