USA:s mellanårsval i siktet för nytt nordiskt samarbete

USA och dess inrikespolitik fascinerar den nordiska publiken med dramatik och färgstarka personligheter. Inför höstens mellanårsval har ett Nordvision-samarbete kring digitalt innehåll tagit form, och nu i dagarna ser publiken i tre nordiska länder resultatet.


Av: Tommy Nordlund

Dejtingapparna har hittat in i många nordbors telefoner. Men hur vore det om en liknande funktion kunde berätta för dig om du är demokrat eller republikan, enligt amerikanskt mönster?

Den idén ledde vid Yle fram till en online-tjänst, där publiken genom att göra ”swipes” svarar på frågor, och som resultat får en politisk hemvist enligt USA-modell. Tack vare ett samarbete om innehåll kring mellanårsvalet (kallat “Midterm” i USA) den 6 november, så kommer uppfinningen också att träffa publiken hos DR och SVT.

”Det kändes påhittigt med vår egen version av Tinder, och det är en form som vi inte använt tidigare”, säger Mette Nordström, utrikeschef på Yle Nyheter.


Yles Mette Nordström. Foto: Yle.

Digitalt innehåll delas mellan bolagen

Hon menar att samarbetet mellan de tre Nordvision-bolagen har mycket att ge inför en stor händelse som USA:s mellanårsval. Varje deltagande bolag bidrar med ett digitalt innehåll, som de andra sedan kan lägga till i sin egen bevakning.


”Det gagnar oss verkligen i utrikesbevakningen. BBC och de andra kan inte bevaka världen med nordiska glasögon. Vi i de nordiska länderna förstår däremot USA på ett liknande sätt”, säger Nordström.

Samarbetet, som fått finansiering av Nordvision, har också bland annat resulterat i ett fördomstest, som är gjort av DR. SVT har förberett en svensk version av testet.

Janne Lindström, planeringsredaktör på SVT, berättar om en intensiv tid på redaktionen inför valveckan i USA.

”Det har varit såväl framgångar som motgångar. Det är stor belastning på vår USA-korrespondent, och andra händelser, som rörbomberna och attentatet mot en synagoga, har ökat pressen ytterligare”, säger han.


Janne Lindström, SVT. Foto: SVT.

Möjlighet att testa nya former av samarbete

Lindström passar på att berömma sina nordiska kollegor inom samarbetet.


”De har levererat otroligt fint material. Skandinavien och Norden delar tankesätt kring det här ämnet, och idén med samarbete är bra – det hjälper oss att komma så tätt inpå de politiska frågorna som möjligt”, säger han.

Också Mette Nordström är entusiastisk över vad samarbetet hittills resulterat i.

”Det är ett väldigt bra sätt att prova nya gemensamma former kring digitalt innehåll, och också att kunna använda och utnyttja varandras digitala innehåll”, säger hon.

Att integrera andras material bjuder förstås på en del utmaningar också. En av dem är att få alla tekniska lösningar att fungera på bolagens respektive plattformar.

Varken Yles Nordström eller SVT:s Lindström låter sig dock skrämmas av möjliga hinder på vägen.


Mobila plattformar i fokus

Janne Lindström konstaterar att allt mer fokus sätts på rent mobilt innehåll för en yngre publik.

”Det här är en tydlig satsning på mobila plattformar. Det är roligt att vi får ta del av de andra redaktionernas färdiga material, men jag hoppas att vi framöver kunde stämma av med varandra redan på idéstadiet”, säger han.

Lindström tänker sig att nästa års EU-val kunde vara en möjlighet att fördjupa samarbetet ytterligare.

Mette Nordström uttrycker liknande förhoppningar.

”Jag hoppas att vi kan utveckla samarbetet. Tidigare har det försiggått främst på samtalsnivå, men förhoppningsvis är detta början på ett beautiful friendship.”