Uppåt för traditionell media i kristider – Nytt om public service vecka 26

En av de största ökningarna i konsumtionen av traditionella medier i Sverige finns i åldersgruppen 15-24, och DR vill satsa ännu mer på podcast. Detta och annat har vi uppmärksammat den här veckan.

Uppemot 50 livesändningar har det blivit från SVT på webben per vecka. Foto: SVT.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Unga använder traditionella medier mer nu än innan coronavåren

26.6.2020

En av de största ökningarna i konsumtionen av traditionella medier i Sverige finns i åldersgruppen 15-24. Hos dessa användare ökade bruket av traditionella medier från 49 procent till 59 procent under tiden februari-april i år.

Det visar Nordicoms senaste mediebarometer, skriver SVT.

Förutom SVT så har också andra mediebolag med traditionella kanaler, såsom linjär tv och dagstidningar, sett en ökning bland de unga, som också visar ett större förtroende för traditionella medier nu än innan coronakrisen. Samtidigt har förtroendet för sociala medier sjunkit, visar en undersökning från SVT och Kantar Sifo.

SVT Nyheter såg en ökad räckvidd online på tio procent i mars, jämfört med året innan. SVT har under våren sänt uppemot 50 liveprogram per vecka på webben.

”De här undersökningarna bekräftar att det är unga som står för den största publikökningen när det gäller SVT:s nyheter. Även andra nyhetsmedier har haft framgångar att nå unga vilket är mycket positivt. SVT är till för alla – i alla åldrar – och därför är detta viktiga siffror för oss. Vi vet att de unga är kräsna, de väljer medvetet och källkritiskt vilka nyheter de följer, och SVT:s nyhetsredaktioner har arbetat hårt för att nå också dem, inte minst online, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.




Charlotte Niklasson arbetar med public service-frågor i Bryssel.

Allt viktigare med goda kontakter i Bryssel

25.6.2020

Vikten av att nordisk public service är närvarande i Bryssel ökar. Det säger Charlotte Niklasson, Director of European Affairs på Nordvision Bryssel.

“Vårt viktigaste perspektiv är att säkra oberoende och trovärdig journalistik och information om samhället, också digitalt. Det finns en risk att andra plattformar kan bedöma vårt redaktionellt godkända innehåll efter andra standarder, och nedprioritera eller kanske till och med ta bort vårt innehåll från sina plattformar”, säger Niklasson.

I Bryssel delar hon kontor med en rad andra public service-aktörer – från EBU och BBC till ARD och RAI.

”Det för med sig en del otroliga fördelar att det hela tiden finns kollegor att diskutera med, och det ger enklare tillgång till EU-parlamentarikerna, till exempel från Frankrike och Tyskland, som ju har långt fler representanter än vi i Norden”, säger Charlotte Niklasson.



Foto: Laura Pohjavirta/Yle.

Uppdaterade journalistiska principer inom Yle

23.6.2020

Yle har förnyat sina journalistiska principer för nyhets- och aktualitetsverksamheten.

Förnyelsen är en pågående process – senast principerna sågs över var för drygt två år sedan.

”Meningen med arbetet var att ytterligare förtydliga och klargöra våra tankar om journalistiken, men också göra Yles nyhetsjournalistik mer genomskinlig. Vår uppgift är att erbjuda ny, relevant information som hjälper människor att förstå världen, och att berätta det journalistikens redskap. Ett fungerande och öppet samhälle behöver tillförlitlig journalistik, säger Jouko Jokinen, ansvarig chefredaktör för Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet.

I själva principdokumentet har målsättningen varit att komma bort från högtidliga uttryck, till förmån för en text som passar vardagens tankegångar, med arbetet i centrum. Kärnan utgörs av nio punkter, som är lätta att komma ihåg, berättar Jokinen.

Ett annat viktigt mål med arbetet var att ha en diskussion om Yles journalistik, och medarbetarna har aktivt bjudits in att delta.

I en färsk undersökning från Helsingfors universitet säger 90 procent av de tillfrågade att Yles coronarapportering var ganska eller mycket pålitlig.



DR:s radiochef Anette Kokholm. Foto: Uffe Wang.

DR siktar på ökat podcastutbud

22.6.2020

DR:s nya radiochef Anette Kokholm fick en av de märkligaste inledningarna i en ny ställning under en lång och varierande mediekarriär.

Precis när hon inlett sitt arbete, stängdes Danmark ner av coronautbrottet, och hon och hennes medarbetare skickades hem för distansarbete. Den tiden har använts till att planera det som DR:s audioanvändare kommer att uppleva framöver.

Ett starkt fokus har legat på att sätta upp en plan för framtidens podcaster från DR. Den nya planen ska presenteras under andra halvåret.

”Vi vill göra allt för att flow-kanalerna förblir starka, medan det finns plats för förbättring på podcastområdet. Podcast är nu ett massmedium som över en fjärdedel av befolkningen använder varje vecka, och DR vill producera fler podcaster än vi gör i dag”, säger Kokholm.

Särskilt tittar styrgruppen för förnyelsen på den yngre målgruppen, som är de som lyssnar minst på linjär radio.

”Jag brukar säga att flow-radio är ’för oss’ medan podcast är ’för mig’. Det är närmast så, att ju mer specialiserade de är desto mer omtyckta är de. Det är den vägen det går, och DR vill såklart vara med ’och nörda sig’”, säger Anette Kokholm.