Tusentals nordiska programavsnitt delas varje år

Den som tittat på en tv-kanal från nordisk public service har högst troligen kommit över mer än ett guldkorn från de andra länderna i Nordvisionsamarbetet. Det är inte alls konstigt. Under de senaste tio åren har DR, NRK, RUV, SVT och Yle visat mer än 26 000 avsnitt tillsammans! Vi blickar in under motorhuven på det här omfattande samarbetet med hjälp av några nordiska nyckelpersoner.

Bart Brouwers i Bærum kan ses i den nordiskt uppskattade NRK-serien "Der Ingen Skulle Tru At Nokon Kunne Bu". Foto: Torje Bjellaas/NRK.

Att ta del av public service-innehåll på tv är också att bege sig ut på en utflykt i de andra nordiska länderna. Då och då dyker det upp program producerade av ett av de andra bolagen i Nordvisionsamarbetet.

Och det är precis som det ska vara:

En titt i till exempel NRK:s verksamhetsstadgar säger det tydligt: ”Bolaget ska förmedla innehåll från Norden och bidra till kunskap om nordiska samhällsförhållanden, kultur och språk.”

Här kommer Nordvisions programutväxling tydligt in: Varje år delar bolagen tusentals programavsnitt med varandra.

”För NRK har programutväxlingen en stor betydelse och det är något vi värderar högt”, säger André Haglund, NRK:s koordinator i utväxlingsnätverket.

Samarbetet bidrar i hög grad till att NRK uppnår kravet om nordiska inslag i innehållet, säger Haglund och tillägger att publiken uppskattar innehållet från de andra länderna – det kommer det ofta respons på.

Stort behov för nordiskt innehåll

Så säger några av koordinatorerna:

“Det är väldigt viktigt för oss på UR att få tillgång till kvalitativa program från våra nordiska kollegor. Genom det här samarbetet får vi tillgång till program som vi inte skulle kunna producera själva, och som är från Norden.”
– Katarina Eriksson, UR

“NRK:s publik värdesätter stort programmen från Norden, det ser vi i användningen. Det bästa med utväxlingen är den stora variationen av serier och program som kommer genom samarbetet, det gör att vi kan erbjuda den norska publiken ett brett och gott urval.”
– André Haglund, NRK

“De nordiska programmen Yle får via Nordvisions programutväxling är viktig, den ger oss både volym och bredd i tv och digitalt.”
– Unni Malmgren, Svenska Yle

Brygga mellan länderna

Elin Thedin är SVT:s koordinator i programutväxlingen, och hon backar upp om hur viktig innehållsdelningen genom Nordvision är.

”Tack vare utväxlingen kan vi erbjuda publiken programfavoriter som de annars kanske inte hade kunnat ta del av”, säger Thedin.

”De blir som en brygga mellan våra länders kulturer, som är lika på många sätt men mycket olika på andra. Jag tror att det bidrar till förståelse och sammanhållning. Och det kommer alltid att vara viktigt.”

“Trädgårdstider” från SVT – populärt i Norden! Foto: SVT.

Martin Bunk, koordinator för det här samarbetet i DR, säger att den nordiska utväxlingens relevans är och alltid har varit stor. Precis som i de andra bolagen finns krav om att spegla nordisk kultur, natur och politik. Där spelar utväxlingen i Nordvision en viktig roll.

”Det bästa med det här samarbetet är att vi får tillgång till en lång rad program som vi annars inte skulle erbjuda i ett rent marknadsstyrt system. Det är helt unikt, och det ska vi värna om”, säger Bunk.

Det hade varit en dröm om man kunde få med Norden i avtal på externa format

Unni Malmgren är radio- och tv-chef på Svenska Yle, och berättar att alla Yles fyra tv-kanaler visar innehåll som kommer genom utväxlingen.

”År 2023 tog vi in och publicerade 335 timmar program. De flesta programmen visas dessutom i repris, vilket flerdubblar antalet sändningstimmar för utväxlingen”, säger Malmgren.

Hennes kollega Gitte Laurell, som är chef för Yle Arenan på Svenska Yle, vill gärna lyfta fram engagemanget och öppenheten hos de nordiska kollegorna som en av samarbetets absoluta styrkor.

”Under det senaste året har jag fått vara med och bygga upp det nordiska audioutbytet, i första hand mellan UR, SR, Ålands Radio och Tv, och Svenska Yle. Det är helt ny mark för alla och något vi får lära oss tillsammans, allt från processer till hur vi tänker kring vårt podd- och radioutbud i de olika bolagen. Nu har också Yle kommit med i samarbetet och vi kan erbjuda finska lyssnare i Sverige mera innehåll i form av poddar och radioprogram på finska”, säger Laurell.

Katarina Eriksson, internationell koordinator på Utbildningsradion i Stockholm, har översikten över såväl nordiskt video- som ljudinnehåll på sitt bord.

”Dessvärre blir det nog svårare och svårare inom video pga rättighetsfrågor, fler program produceras av externa produktionsbolag. Det är spännande och viktigt att vi har öppnat utväxling inom audio också, där kommer det nog att bli mer utväxling framöver”, säger Eriksson.

Arbetet med att koordinera programutväxlingen sker oftast genom tre årliga uppsamlingar av program. Därutöver finns en så kallad ”fast track” när det dyker upp aktuellt innehåll som det behöver tas snabbare beslut om. Programmet sänds mellan bolagen genom ett system kallat Nordif, som ägs tillsammans av de nordiska public service-bolagen sedan 15 år tillbaka.

SVT:s “Husdrömmar” är populärt i Norden, och bjuder på de mest uppseendeväckande byggprojekt. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio.

Små bolag med stor nytta av samarbetet

I utväxlingen hittar vi också de mindre bolagen som ingår i Nordvisions familj av public service-tillhandahållare.

”Utväxlingen är avgörande för vårt programutbud. Vi är ett litet bolag i ett litet land, så samarbetet är otroligt positivt för oss. Vi har ändå också en public service-förpliktelse om att upplysa våra tittare och lyssnare om våra grannländer”, säger Sissal Carlsdóttir á Lag, som koordinerar program på färöiska KVF. Hon tillägger:

”Utöver det så är det härligt att sparra med andra public service-bolag och få en massa inspiration.”

Det här visar på en enorm kraft vi har inom Nordvision som inte våra kommersiella konkurrenter har

Rättigheterna en växande utmaning

En av utmaningarna med utväxlingen har att göra med rättigheter.

”Det hade varit en dröm om man kunde få med Norden i avtal på externa format. När en serie är baserad på ett format så sätter det stopp för utväxling av innehållet. Serien ’Demenskoret’ från NRK, som är baserad på ett format från brittiska BBC, är något som jag tror kunde fungera gott hos våra nordiska grannar”, säger NRK:s André Haglund.

Unni Malmgren på Yle håller med om rättighetsutmaningen, men konstaterar att inte heller det egna bolaget kan erbjuda allt sitt innehåll till de nordiska kollegorna.

”På sikt tror jag antalet program som erbjuds minskar och ändrar form. Det har vi redan sett. I och med streamingtjänsterna och det digitala utbudet har vi idag många serier med varierande längder. Regelrätta tv-program på vår nordiska screeninglista blir färre. Bolagen producerar också aningen färre faktaserier som kan erbjudas gratis idag. Livesändningar och program med aktualitetanknytning är inte intressanta ur utväxlingssynvinkel”, säger hon.

Tv-chef Johan Aaltonen säger i sin tur att det är förväntat att utväxlingen byter skepnad precis som mediebranschen över lag är i ständig utveckling.

”Behovet av kvalitativa nordiska program kommer ändå inte att försvinna någonstans, så jag är helt säkert på att vi kommer att ha en stark programutväxlingen under många år framöver”, säger Aaltonen.

Trots att vägen inte alltid spikrak, så är det omöjligt att inte återkomma till resultatet av utväxlingen: Omkring 26 000 gånger har DR, NRK, RUV, SVT och Yle visat nordiska program på tio år…

”Fantastiskt!”, säger André Haglund.

”Det är mycket imponerande!”, säger Elin Thedin.

Ålands Radio och Tv:s Heidi Grandell-Sonck lägger till:

”Det är fantastiskt att den nordiska public service-publiken erbjuds detta, det är ju trots allt skattepengar det handlar om.”

”Fantastiskt” är också beskrivningen som UR:s Katarina Eriksson väljer:

”Det här visar på en enorm kraft vi har inom Nordvision som inte våra kommersiella konkurrenter har.”

Publikens och utväxlingskoordinatorernas nordiska favoriter

”Det finns många, men måste jag välja ett blir det ”Där ingen skulle tro att någon kunde bo” från NRK. Det är ett fantastiskt program som uppskattas stort av vår publik och fortsätter att leverera år efter år.”
Elin Thedin, SVT

”Jag är mycket glad för SVT:s ”Husdrömmar Sicilien” och NRK:s ”Fra bølle til bedsteven”.
Martin Bunk, DR

”Livsstilsprogrammen är avgjort den mest populära typen av serier som går hem hos den norska publiken. Serier som ”Frank & Kastaniegarden», «Spise med Price», «Husdrömmar», «Trädgårdstider» och «Arvinge okänd». True crime och undersökande dokumentärer fungerar också gott.
André Haglund, NRK

”Av poddarna plockar jag fram ”P3 Musikdokumentär”. Jag slukat nordiska faktaserier och dokumentärer, men min absoluta favorit är ändå ”Husdrömmar Sicilien”.
Gitte Laurell, Yle

”Hemma hos arkitekten” (SVT), ”Arkitektens fritidshus” (Nrk), ”Norska arkitekthem” (NRK), ”Trädgårdstider” (SVT), ”Husdrömmar” och ”Husdrömmar Sicilien” (SVT) hör nog till mina favoriter.  DR har under åren erbjudit många starka dokumentärer!
Unni Malmgren, Yle

”Som ivrig chiliodlare måste jag lyfta fram ”Trädgårdstider” som personlig favorit bland många fina program.

Johan Aaltonen, Yle

”Vi har stor nytta av så kallade “långkörare” som till exempel ”Klassiska podden i P2” eller “Livet” från Svenska Yle. Program som helt enkelt täcker upp för tidsslottar på lång sikt och som publiken hinner få en relation till här.

Heidi Grandell-Sonck, Ålands Radio och Tv