Teknologi driver inte en bra berättelse – allt hänger på vad du har att säga

Under Festival of Digital Narratives fick publiken ta del av konkreta erfarenheter från kolleger. I den här artikeln har vi samlat några av de bästa lärdomarna och tipsen från festivalen.

Av: Michaela von Kügelgen

Många redaktioner är vana vid att sprida innehåll på Facebook och Instagram, men det finns också flera andra möjligheter – det gäller att hitta rätt kanaler.

Ett avsnitt av dokumentären The Norden som handlar om det norska fängelset Halden där fångarna får använda Playstation, har tillgång till ett kök med knivar och kan till och med producera egen musik väckte snabbt debatt på Reddit. Skaparna bakom serien insåg snabbt hur värdefullt Reddit kan vara för spridningen av innehållet.

”Reddit kallar sig själv för internets framsida och är den sjätte mest populära webbsidan med snabb tillväxt”, berättade Tomas Lindh från Svenska Yle (numera SVT).

När Tomas Lindh och kollegan John Stark hittade den aktiva diskussionen om fängelser började de genast fundera på hur de kunde utnyttja Reddit men också bidra med mer till publiken.

Fängelsedokumentären låg som nummer ett på subredditen om dokumentärer i åtta dagar – vilket är imponerande för ett nordiskt public service-bolag.

”Reddit blev vår viktigaste plattform och innehållet delades många gånger”, berättade John Stark.

Över 200 användare rekommenderade dokumentären till Netflix och det stora engagemanget på Reddit ledde till att Deutsche Welle, BBC och Netflix Global hörde av sig för att de ville visa dokumentären i sina kanaler.

5 + 1 bästa tipsen
Utöver själva dokumentären skapade teamet också kompletterande storylines – ett av dem var ett key note-tal av den norska fängelsedirektören filmad med en statisk kamera och med skärmdumpar från en Powerpointpresentation.

”Ju högre engagemanget är, desto sämre kan kvaliteten vara”, poängterade Tomas Lindh.

Ett annat exempel: Det populära konceptet ”I am”, där en person kunnig inom ett visst område svarar på frågor, gjordes tillsammans med fängelsedirektören i en hotellobby och väckte mycket uppmärksamhet trots de enkla förutsättningarna.

Teamet bakom The Norden framhävde att rätt sorts innehåll för rätt publik är mycket viktigare än snygga kameravinklar. De delade också med sig av sina bästa tips:

1)    Kontakta de personer som behöver dina berättelser och bygg relationer över tid.
2)    Investera i extra onlinematerial för att ge tittarna möjligheten att engagera sig mer.
3)    Skapa en publiceringsplan för onlinematerialet: få publiken på kroken.
4)    Engagera dig i dialog med personer som verkligen bryr sig om ditt arbete. Det lönar sig att använda arbetstid för det här.
5)    Var ödmjuk och gör upp en plan för framgång.

+ 1 Förtjäna din publik.

Bygg berättelser som publiken förstår
Den tyska frilansjournalisten och professorn Thomas Weibel avslutade sin presentation om digitala narrativ med att ge några ledord för fungerande samarbete när man vill skapa bra innehåll.

”Arbeta i små grupper. Blanda unga med äldre, onliners med offliners”, sa Weibel.

Han poängterade hur viktigt det är att kunna leka sig fram.

”Kontorsmiljöer brukar vara kreativitetsdödare. Och se upp för chefer, deras agenda kommer aldrig att vara samma som din.”

Vill man skapa något nytt och spännande måste man våga vara ärlig mot sina kollegor och ställa tuffa frågor till varandra. Man behöver inte heller vara rädd för att misslyckas – det är en del av processen.

”Framgångar byggs på misslyckanden. Var kreativa, kreativitet är vårt enda sätt att låsa upp framtidens medier”, sa Weibel.

Kreativiteten måste ändå bygga på ett genomtänkt innehåll som intresserar publiken.

”Bygg berättelser som publiken kommer att förstå. Nu ska vi glömma bort massproduktion och skapa handgjorda berättelser. Teknologin i sig kommer inte att driva en berättelse framåt, en bra berättelse hänger alltid på det du har att säga.”

En app i stället för många skilda
På många redaktioner har appar blivit en del av vardagen – det ska finnas en app för alla program och målgrupper. PÅ SVT märkte man snabbt att det är tidskrävande att skapa många skilda appar. Därför valde de att lösa det genom att samla allt i en app som inte är beroende av ett visst programs tv-säsong, utan alltid kan erbjuda aktuellt material för publiken.

Mirek Labedzki som varit med och utvecklat appen Duo poängterade att det är en pågående process.

”I stället för att bygga appen i 1,5 år har vi haft mindre releaser, vi arbetar med små steg.”

Tanken är att man ska använda appen medan man tittar på tv eller på SVT Play. Appen är ”smart” och hoppar till rätt ställe om det till exempel finns frågor som handlar om det som händer i programmet. Tekniken är liknande som för appen Shazam som känner igen låtar.

”Via Duo blir publiken mer engagerad. Till exempel under Antikrundan kan publiken värdera objekten och sedan se hur bra de lyckats gissa”, berättade Labedzki.

Via appen kan man också dela sitt resultat på sociala medier och ungefär 20 procent väljer att göra det. Appen har också lockat en yngre publik till tv-soffan i och med att tv-tittandet blivit mer som ett spel.

I planerna finns att också den populära Melodifestivalen ska integreras i Duo, men enligt Labedzki kräver det mycket av servern och är inte möjligt än. Allt behöver ändå inte integreras i Duo.

”Vissa appar ska få vara skilda, som nyheter”, sa Labedzki.