av Peter Wissmar
Antikrundan besöker varje år 6 orter med uppmaningen till ortens invånare att ta med sig sina antikviteter och släktklenoder till programmets inspelning för att få de värderade av programmets experter. Resultatet av inspelningarna blir sedan 12 program som sänds på torsdagar 20.00 i SVT 1 under januari till mars. Varje torsdag ses programmet av en publik på cirka 1,5 miljoner tittare.
Det finns en inbyggd dramaturgi i programmet där experterna står med föremålens ägare och berättar om sakernas ursprung, historia eller användning. Avslutningsvis berättar experten vad föremålet är värt i pengar om det skulle säljas på en auktion. Under åren som gått är det många tittare som själva suttit hemma i tv-sofforna och gissat på föremålens värde innan det avslöjas av experten.
Nu 25 år efter programmet hade premiär på SVT så flyttar den här gissningsleken in i mobiltelefoner och surfplattor genom att den erbjuds i form av en kompletterande app. Med appen så får tittaren samtidigt som föremålen syns i tv, en bild på objektet i sin telefon tillsammans med ett reglage som denne uppmanas dra i för att uppskatta värdet. När programmet är slut och tittaren har värderat alla objekten så får den en summering och en bedömning av sina antikvitetskunskaper samt ett diplom som kan postas på Instagram eller Facebook.
Appen är en av många aktiviteter som initierats med syftet att stärka relationen med publiken och nå yngre målgrupper.
Projektet genomfördes hösten 2013 och var ett samarbete mellan SVT Interaktiv, tv-redaktionen för Antikrundan och byrån Talkative i Malmö. Projektledare och konceptutvecklare för utvecklingen av appen var Peter Wissmar på SVT Interaktiv. Den tekniska utvecklingen gjordes av Talkative. Antikrundans tv-redaktion låg bakom innehållsproduktionen och tonalitet i appen.
Projektet präglades av ett stort engagemang och nära samarbete med snabba kontaktvägar mellan alla parter. En stor fördel var att både byrån och tv-redaktionen var placerade i Malmö, vilket förenklade innehållsproduktionen till appen då det var mycket nytt att lära för redaktionen och behovet av att kunna få hjälp på plats var stort.
Det unika med appen, och som verkligen placerar Antikrundan i den absoluta framkanten när det gäller interaktivitet kring en tv-sändning, är att appen nyttjar en teknik som löser två vanliga problem kring second screen-tillämpningar.
Det första problemet har att göra med tajmingen mellan app och tv. Några tittar via marknätet, andra via ip-tv, kabel eller satellit. Några streamar direkt via vod-tjänsten SVT Play. De olika distributionsformerna innebär att tittarna inte får innehållet presenterat exakt samtidigt eftersom det finns tekniska begränsningar i olika nät. Det är nog ganska uppenbart för alla som provat på second screen att även några få sekunders fördröjning mellan vad som presenteras i tv:n och telefonen försämrar användarupplevelsen avsevärt. Speciellt om det rör sig om en tv-produktion med högt innehållstempo.
Det andra problemet har att göra med att allt fler i de målgrupper som intresserar sig för second screen ser programmen i efterhand i en vod-tjänst och missar således second screen-upplevelsen då den vanligtvis utspelar sig under samma tid programmet sänds i broadcast.
Den teknik som appen för Antikrundan nyttjar för att komma tillrätta med de här problemen kallas för ljudsynk. I Antikrundans app finns den i form av en integrerad mjukvara som lyssnar på ljudet från tv:n och kan genom detta avgöra vilket program som tittaren ser och exakt hur långt in i programmet den befinner sig. Detta med en exakthet på några millisekunder.
Med den här tekniken integrerad i appen så kan alltså tittaren se programmet i efterhand eller med fördröjning utan att missa – eller få en försämrad användarupplevelse av – second screen-erbjudandet.
Reaktionerna från användarna var överlag positiva. Appen laddades ner mer än 50.000 gånger och fick mestadels fina betyg i App Store och Google Play. I App Store blev den listad bland ”Best new apps” under februari och omnämndes i mycket positiva ordalag på sociala medier.
Det här var första gången vi använde oss av en app med ljudsynk. Det var mycket intressant att se huruvida den här tekniken skulle fungera bra i ett vardagsrum med de bakgrundsljud som finns i tittarnas hem. Vi kan konstatera att det fungerade över förväntan och vi fick väldigt få rapporter om att det inte fungerat.
Så, vad drar vi för slutsatser av det här? Kommer SVT bygga massa olika appar med ljudsynk för varje enskilt program? Nej, men i de fall det är motiverat att komplettera programmen med ett interaktivt erbjudande i någon form så är ljudsynk ett bra och nu beprövat sätt att hålla innehållet i telefonen och tv-rutan i synk.
Nyheder
SVT tar second screen till en ny nivå med Antikrundans nya app
I år firar tv-programmet Antikrundan 25 år och har försetts med en app som placerar programmet i den absoluta framkanten när det gäller second screen.