SVT fik stor succes med kopi af DR-serie

Børnedramaserien ’Klassen’ havde allerede fra start flere tusinde kommentarer i debatsporet og overgik starten på DRs egen premieresæson, fortæller SVTs programchef.

Af Ib Keld Jensen 

Kort før jul havde SVT premiere på børnedramserien ’Klassen’, efter at have overtaget manuskripterne direkte fra DR. Og de første tre uger gik over al forventning for SVT, der ifølge programchef Petter Bragée formåede at få endnu bedre tag i de unge seere, end DR Ultra selv gjorde i begyndelsen.

”Serien har hurtigere nået stor popularitet, end den første sæson gjorde i Danmark, hvor starten var lidt langsommere, for sidenhen at blive den enorme succes, den er i dag,” siger Petter Bragée.

Online har ’Klassen’ haft hurtigt stigende seertal for hver uge. I den fjerde uge havde serien 975.000 starter med 185.000 unikke brugere. Samtidig har interessen på de sociale medier været bemærkelsesværdig stor.

”Engagementet under hashtagget #klassensvt har været stort med tusindvis af kommentarer. Mange børn udtrykker, at de elsker serien og diskuterer de forskellige dilemmaer, som bliver præsenteret,” fortæller Petter Bragée, SVT Malmø.

Hverdagsemner i børnehøjde
Seriens omdrejningspunkt er en ganske almindelig skoleklasse med elever i 12-13 års alderen, og hver episode tager en hverdagshændelse op. 
Var det rigtigt af Stella at ryge, og burde Alba har fortalt Emilia at hun er forelsket i Elias? Spørgsmål som mange af de unge seere har en mening om og diskuterer på livet løs.

I Danmark har ’Klassen’ haft enestående succes blandt de 7-12 årige, hvor over halvdelen af målgruppen på et tidspunkt har set mindst et afsnit. Serien vises på flow-tv, men det er især streaming-visningen, der har slået alle DR Ultras rekorder. På et tidspunkt tegnede ’Klassen’ i en given uge sig for fire ud af de fem mest streamede produktioner blandt alle DRs programmer.

Bruger samme producent
’Klassen’ er oprindeligt et hollandsk format udviklet af produktionsselskabet Tuvalu Media for den hollandske public service kanal AVRO-TROS i 2014.

SVT har udvalgt 52 af de danske manuskripter og tilrettet dem, så de passer til svenske forhold og har i lighed med DR benyttet det danske produktionsselskab STV, ikke at forveksle med SVT.