Stort nordisk år på Island

Selvom bankkrisen har kastet lange skygger over det islandske bolag, så kan RUV glæde sig over gedigen nordisk succes, en international pris og en troværdighed i særklasse.

Af Ib Keld Jensen

De islandske tv-seere har brugt en stor del af deres tid i 2010 foran tv-skærmen med at se nordisk produceret tv, og da ofte programmer udvekslet gennem Nordvision.I løbet af året har RUV TV vist ikke færre end 500 programmer produceret i Sverige, Norge, Danmark og Finland, og sammenlagt er det blevet til 300 timers tv.

Tre af ugens dage er tilrettelagt som såkaldte nordiske dage: søndag er dramadag, tirsdag er dokumentardag og på et tidspunkt i løbet af weekenden er der desuden nordisk film på programmet.

Drama i primetime

Dramaslottet har haft plads i søndagens primetime med start klokken 21. NRKs Himmelblå III tager prisen som den mest populære dramaserie på Island i 2010 med en rating på 25 procent, eller fire procent bedre end DRs Forbrydelsen II, der kom ind på andenpladsen. Begge serier nåede en reach på over 30 procent og en share på 50 procent.

Også et par serier uden for Nordvisions-samarbejdet, norske Hvaler og danske Klovn, gjorde et godt indtryk på de islandske seere.Det samme var tilfældet med Wallander, selvom den svenske dramaserie om kommissæren fra Ystad lå sent – klokken 23 fredage og lørdage.

Af andre programmer som RUV fremhæver er AnneMad fra DR, Barnmorskorna og Dr. Asa fra SVT og Berlinerpoplerne fra NRK.På dokumentarsiden fandt hver fjerde islænding tid til at se “Året der gik i kongehuset 2009” fra DR, mens en mere klassisk dokumentar “WikiLeaks – med läckan som vapen!”  fra SVT ventes at få stor bevågenhed.

“Med alle de forbindelser, der er til Island i det program, forventer vi et stort publikum,” som TV-direktør Bjarni Guðmundsson, RUV, bemærker.

Børne-tv sætter rekord
I julemåneden har RUV vist flere nordiske børneprogrammer end nogensinde tidligere. Jul i Svingen: Linus & Friends II fra NRK fik de yngste islændinge til skærmen og genererede 10 procents reach, selvom ratingpanelet først begynder ved 12 år. Af andre børneprogrammer har RUV vist “Mr. Clay and his magic hat” og “Moomin” begge fra YLE Finland.

RUVs nordiske succes skal ses i lyset af bankkrisen, som ramte hårdere på Island end noget andet sted, og som for RUV betød et favel til 15 procent af medarbejderne og en lønnedgang for de tilbageværende – med undtagelse af de lavest lønnede – på op til 15 procent.

Trods nedskæringerne er RUV nyheders troværdighed suverænt den højeste hos et islandsk medie med en score på 78,5 procent. Der er langt ned til de næste medier med henholdsvis 51,7 og 46,5 på 2. og 3. pladsen.

“Vi har gennem hele forløbet sat vores uafhængighed meget højt, men når jeg skal være ærlig, så er vi også hjulpet af, at troværdigheden har været lav hos flere af de øvrige medier,” vurderer Bjarni Guðmundsson.

Og at intet er så galt at det ikke er godt for noget, er den EBU-pris som RUV fik for Excellence in the Eurovision News Exchanges 2010.
Den fik RUV for sin billedækning af bankkrisen.