Storsind er vejen frem

Charles Leadbeaters søn hader copyright. Det en død indgang. I stedet for at holde på sin ret skal tv-stationerne i fremtiden dele ud af sit guld. For det giver guld tilbage.

Af Ib Keld Jensen

“Du er hvad du deler. Ikke hvad du producerer. Jo mere du giver væk, des mere får du.” Udsagnet lyder som men opdateret version af hele Nordvisions grundlag. At dele rundhåndet ud af det bedste man har uden at tage betaling.

Men det var ikke hvad dagens hovedtaler, innovationsrådgiveren Charles Leadbeater hentydede til. Hans blik var derimod stift rettet mod de udfordringer et mediebillede i total forandring og opbrud giver public servicestationerne. Og løsningen er at dele rundhåndet ud af alt, hvad man har. For man er, hvad man deler.

Selvom det var en hovedpointe i Leadbeaters oplæg, så er der absolut ingen grund til at læne sig tilbage og folde hænderne bag nakken for de nordiske tv-folk. Tværtimod. Fremtidens andet store mantra er brugerindragelse. Som Leadbeater udtrykte det:

”Vi skal tænke med og af, ikke for og til.”

Ofte vist guitarsolo

Leadbeater viste et tankevækkende eksempel med en ung knægt som sidder på sin seng og spiller guitarsolo af Johann Pachelbel og spurgte ud i salen: “Hvor mange gange tror i den har været vist på YouTube?”

Budene fra salen kom tøvende først to millioner, så fem millioner og efter en længere pause dristede en tilhører sig til at sige 10 millioner. Men stadig var der langt til de 65 millioner visninger, som Leadbeater kunne afsløre.

Ledbeater brugte knægten, der blot kalder sig Jerry C, til et tankeeksperiment. Hvad nu hvis Jerry C havde banket på hos BBC med sin overbelyste video optaget med et billigt pc-kamera og uden anden bevægelse i billedet end guitaristens hænder og fingres vandren hen over gribebrædt og strenge. Det er nemt at forestille sig, hvilket forhindringsløb Jerry C kunne forvente for at passe ind i BBCs skemaer og programkoncepter for i heldigste fald at kunne få sin guitarsolo ud om ni måneder.

“Men i dag behøver de unge ikke spørge om tilladelse. De indspiller den bare og lægger den ud.” Siden Jerry C lagde sin video ud for tre år siden er der opstået en tv-kanal på nettet, hvor man kan se bud på Pachelbels komposition.

Musikken ikke i krise

Charles Leadbeater havde også gjort feltstudier hjemme i sin egen familie, og da især hos sin 9-årige søn, som han betegnede som totalt promiskuøs, når det kom til brugen af elektronisk udstyr.

“Han bruger lige gerne sin mors pc som sin fars iPhone,” fortalte den britiske innovationsekspert, der tidligere har rådgivet BBC. Netop sønnens selvfølgelige måde at bruge nye medier på brugte han til at eksemplificere de udfordringer public service-stationerne står over for. Han bruger nettet til at søge, nyde, snakke og gøre ting som for eksempel at lære at animere.

“Klokken syv troede han ikke han kunne animere, klokken 8 havde han gjort det. Så stærkt går det”.

To ting hader Leadbeaters søn af et godt hjerte: Reklamer og copyright. Copyright er en død indgang, mener sønnen. Det fik Leadbeater til at gøre opmærksom på, at selvom musikindistrien tydeligvis er i krise, så er musikken det ikke. “Vi kan høre mere musik end nogensinde før, og der bliver skabt mere musik end nogensinde før.”

Udviklingen er lige begyndt

Ifølge Leadbeater er vi kun ved begyndelsen af en revulotionerende udvikling. Han anslog at udviklingen som har stået på i 15 år er første del af en proces, der vil tage måske 50 år. “Og det helt store sker, når pc og elektronik-enheder er overalt.”

Det er nødvendigt at se sig selv som en del af et community. Alle medier vil til en vis grad smelte sammen i fremtiden. Han pegede uden beklagelse på, at de, der har ført udviklingen an, er pirater og overløbere.

Fremtiden peger i retning mod mere tilgængelighed, mere deltagelse, flere samarbejdsplatforme og mere kultur, og til den udfordring er public service-stationerne bedre stillet end nogen anden, mente Charles Leadbeater.

Til gengæld advarede han om, at en enkelt aktør kunne bremse udviklingen for alle andre: “Forestil jer en klar blå skyfri himmel med alle muligheder, og så kommer en enkelt stor sky glidende op foran solen. På skyen står der Google.”

Charles Leadbeaters presentasjon

 

Bilder, sitater og foredrag fra feiringen på jubileumssitet.