Store samproduktioner kræver tydelig ledelse

Hovedaktører ved nogle af sidste års største nordiske dokumentar samproduktioner er enige om, at projekterne bør have en tydeligere projektledelse.

Af Ib Keld Jensen

I løbet af 2008 har Nordvisionssamarbejdet været beriget af adskillige dokumentar-samproduktioner af høj kvalitet, hvoraf flere har været på internationalt niveau. Men selv om resultatet er godt, er det ikke ensbetydende med, at rejsen mod målet ikke kunne gøres på en mere hensigtsmæssig måde.

Det er det signal, som kommer fra de involverede samproducenter, og fra Nordvisions undersøgende journalistik-programgruppen, hvor disse projekter har været forankret.

Sammen med hans norske kollega, Erling Borgen, har den danske tilrettelægger Tom Heinemann været en af hovedaktørerne bag programtrilogien med fællestitlen ‘Flip the coin’, som blandt andet satte kritisk fokus på miljø- og arbejdsforholdene ved henholdsvis teproduktion og mobilmaster i den tredje verden.Han har oplevet, at en lang række koordineringsopgaver har gjort produktionerne til ikke så lidt af et forhindringsløb.

– Jeg må tilstå, at det er kommet bag på mig, hvor meget jeg har savnet en fælles koordinator i forhold til ikke alene det journalistiske, men også til de rent tekniske og planlægningsmæssige sider af sagen.

Tom Heinemann forestiller sig en executive producer, eller teknisk ansvarlig der kan udstikke de overordnede retningslinjer og samtidig sørge for at alle ved lige meget på alle tider, som han udtrykker det, og henviser til for eksempel informationer, fælles research-database og råbånd. 

Også folkene bag en anden stort anlagt nordisk tv-dokumentar, ’Det svider i hjärtat’, savner tydeligere styring. Tre år gik der, fra idéen blev undfanget til de nordiske seere fik et sjældent indblik i, hvordan unge mænd fra Danmark og Sverige drager til Bosnien, Somalia, Afghanistan og Tjetjenien. Nogle af dem bliver ’Shaheed’ – dør martyrdøden – og efterlader børn, kone og familie bag sig, fortvivlede eller lykkelige.

At trænge ind i et sådant miljø er en krævende opgave, et langt sejt træk, der imidlertid blev længere end nødvendigt.

– Det blev en fantastisk film, men også et projekt, som vi bør lære af, mener Vibeke Haug, der er dokumentarchef i NRK, og som samtidig er ordførende for Nordvisions programgruppe for undersøgende journalistik.

Hun mener, at projektet blev for omstændeligt med for lange og for mange møder. Alle viste ejerskab og engagement, men var samtidig ligestillede, og det blev for tungt i længden.

– I stedet borde vi have oprettet en projektleder, der driver projektet frem sammen med producenterne, anbefaler Vibeke Haug.

Ambitionerne var store. Og selv om det lykkedes at kortlægge miljøet omkring de mulige hellige krigere i Norden, så endte alle hovedaktørerne i dokumentaren med at komme fra Sverige lige som produktionsselskabet. Researchen blev ikke samlet optimalt, og det tilskriver Vibeke Haug den omstændighed, at projektet manglede en øverst ansvarlig projektleder.

– Projektet kunne være styret bedre både økonomisk og redaktionelt, siger hun.

Producenten Oscar Hedin fra produktionsbolaget Laika Film & Television AB er på linje.

– Det må være tydeligere hvem, der bestemmer, og hvordan vi skal administrere researchen. Vi havde for eksempel en god dansk vinkel, med potentielle danske karakterer, som ikke kom med, og det mener jeg skyldes denne uklarhed siger den svenske producent.

Begge projekter har høstet anerkendelse, nomineringer og skabt debat. Alligevel siger Oscar Hedin:

– Det vigtigste jeg har lært er, at det kan lade sig gøre at lave sådan en film. Og det næstvigtigst er, at jeg ved vi kan gøre det bedre næste gang.

Og, siger Vibeke Haug: – Vi har igen fået erfaringer med hvilken udholdenhed det kræver for man lykkes med projekter af denne type. Men når vi kan få det til, bliver det da også høj kvalitet vi leverer.