Stor scenshow i utvecklad Sami Grand Prix

Jörgen Stenberg och Ingá-Máret Gaup-Juuso korades som vinnare i jojk respektive sång i Sami Grand Prix på påskafton. Musikfestivalen sändes direkt med NRK som huvudproducent och SVT och Yle som samarbetspartners i förproduktionen med stöttning av Nordvisionsfonden.

"Det här är den viktigaste jojken jag har gjort så att vinna här känns helt fantastiskt", sa Jörgen Stenberg som vann jojk-kategorin i Sami Grand Prix med en jojk som bland annat handlade om klimatpåverkan. Foto: Mads Suhr Pettersen.

Av Agneta Stefansson

“Efter i år får vi utvärdera, men vi hoppas kunna sända igen. Man kan ju tänka sig ett ännu tätare nordiskt samarbete”, säger Rune Haug, beställare på NRK.

Årets påkostade version av Sami Grand Prix på bästa sändningstid är en utveckling av en sedan länge en etablerad tävling på påskfestivalen i Kautokeino. De preliminära tittarsiffrorna visar att strax över  200 000 personer följde sändningen på NRK på påskafton. NRK har funnits med som medarrangör sedan starten av tävling 1990 och festivalen har sänts ut via radio eller mer enkelt avfilmad.

­”Vi har länge funderat på hur vi ska lyfta den samiska påsken. I dialog med NRK Sápmi landade vi i att i år ge Sami Grand Prix ett stort lyft”, säger Rune Haug, beställare på NRK.

Samarbete kring presentationsfilmer

Projektet fick stöttning via Nordvisionsfonden och samarbetet med Yle och SVT har gjorts i form av att bolagen fanns med i produktionen av presentationsfilmerna av de artister som kommer från Finland och Sverige.

“Vi bestämde oss för att göra detta oavsett om vi skulle få stöttning av Nordvisionsfonden eller inte. NRK har gått in med några miljoner”, säger Rune Haug som tänker att det nordiska samarbetet skulle kunna bli ännu närmare framöver.

“Det var ju helt relevant att söka stöd hos Nordvisionsfonden eftersom deltagarna är skandinaviska. Bidraget har stöttat projektet med arbetstimmar vilket är det som har gjort att vi har kunnat göra det så stort”, säger Monica Falao Petterssen, redaktionschef på NRK Sapmi.

Många tror att samisk musik är en genre. Det är det inte…

Projektledaren Ravna Nystad beskriver att tävlingen utvecklades till en modern scenshow i stil med Melodifestivalen och Melodi Grand prix med påkostade scenshower till alla akter.

“Vi på NRK utvecklade konceptet och ingick i ett grundligt avtal med festivalen som är teknisk arrangör och vi står för innehåll.”

“Jag är väldigt nöjd med kvaliteten på sändningen, som höll en hög nivå, och är mycket imponerad av de som har arbetat med projektet”, säger Rune Haug. 

“Tusen tack till alla som har röstat på mig. Och tusen tack till alla som har stöttat mig i så många år, ni vet vilka ni är”, sa en rörd och glad Ingá-Máret Gaup-Juuso när hon tog emot priset i sångkategorin. Foto: Mads Suht Pettersen.

Tolv artister tävlade

Tolv artister, varav sex som jojkar och sex som sjunger på de samiska språken, tävlade i festivalen.

–Det fanns två kriterier på bidragen: sången ska presenteras på ett av de samiska språken och jojken ska vara traditionell, a capella. Men det finns inga etniska krav, man behöver inte tillhöra den samiska kulturen, säger Ravna Nystad.

Sammanlagt 60 demos kom in och artisterna valdes ut med hjälp av både lyssnargrupper och en expertjury. Även i programmet fanns en expertjury med men det var publiken, både tv-tittarna och publiken som till sist valde ut vinnarna i den avslutande guldfinalen. I NRK1 sändes programmet som familjeunderhållning på prime time. I Finland och Sverige sändes programmet via Yle Arenan och SVT Play.

Vinnarna utsågs med hjälp av både expertjury och tittarnas röster. Det blev Ingá-Máret Gaup-Juuso som vann sångkatergorin med sången ”Dovdameahttumii” och Jörgen Stenberg som vann jojk-kategorien med jojken ”Skilgget”.

“Vi är väldigt stolta. Vi vill nå både de som känner till Sami Grand Prix och de som inte gör det. Det sätter spotlight på många samiska artister”, säger Monica Falao Petterssen.

“Många tror att samisk musik är en genre. Det är det inte, det är ett spektrum av musik och kan vara tillexempel jazz, pop eller metal. Det behövs ett uppvaknande runt de samiska artisterna och de behöver också ha en större plats i det samiska medvetandet”, säger Ravna Nystad.

“Vi fick väldigt många positiva reaktioner från publiken på sociala medier, där man tyckte att det var den bästa produktionen av Sami Grand Prix någonsin, det ger ju hopp för framtiden”, säger programredaktören Carl-Gøran Larsson. Foto: NRK.

Samisk musik en del av uppdraget

Även NRK:s tv-chef Arne Helsingen lyfter fram vikten av att lyfta fram samisk musik och att sändningen Sami Grand Prix är en del av NRK:s uppdrag för samiskt tv-innehåll.

I Norge har samisk musik ett stort genomslag och det har varit så i många år.

Det finns stora, etablerade artister och spännande, nya talanger och musikformer. Samisk musik spelar en viktig roll också i det norska samhället. 

Rune Haug berättar att man nu funderar på vad som ska hända nästa år:

“Vi ska ha en god dialog om detta de kommande dagarna och har redan börjat att prata om vad som eventuellt kan lyfta sändningen ytterligare.”