SoMe-stjerne er aktiv på 10 platforme

Nordiske public service-institutioner har en fælles udfordring i at få tag i de yngre målgrupper. På Social Media Academy i Oslo fortalte SoMe-stjernen Rasmus Kolbe over 100 SoMe-specialister, hvordan han får tusinder til at like sine opslag.

Af Ib Keld Jensen

Når danske Ramus Kolbe poster et billede af sig selv og kalder på sine følgere et sted i Danmark, dukker hans fans op i løbet af få minutter uanset, hvor han befinder sig.

Rasmus Kolbe eller Lakserytteren viser et billede af sig selv foran en bil med en Coca Cola-reklame fotograferet foran en sø et tilfældigt sted i Danmark.

”Når jeg poster til min følgere om de har lyst til at komme forbi, så går der ikke mere end et par minutter før den første dukker op, og det er uanset hvor i Danmark, jeg befinder mig,” bekendtgør Rasmus Kolbe nøgternt.

Et team på otte
Han praler ikke. Det er heller ikke nødvendigt. For med en team manager, en agent, en assistent, tre freelance redaktører og to community managere i sin stab og tusinder af likes på hvert eneste Instagram-opslag, så taler resultaterne for sig selv. Den ene manager er kineser, for Rasmus Kolbe vil gerne være first mover, og derfor er han også aktiv på det kinesiske alternativ til Facebook, Weibo og andre kinesisk-sprogede fora.

Det næste slide viser Rasmus Kolbe eller Lakserytteren, som er hans alias, foran søen og nu med et par håndfulde unge foreviget til Coca Cola-eventen.

Rasmus Kolbe er influencer og hans metode er grundlæggende at underholde med skæve billeder og videoer, som han forsyner med sine egne karakteristiske og humoristiske tegninger. Han er aktiv på en lang række platforme, mange af dem skaber han indhold til hver dag, og han er selv i centrum i næsten alle opslag.

Fik 2000 tegninger på et døgn
”Min ambition er at lære unge at blive mere kreative gennem underholdning,” fortæller han og nævner et  par eksempler på, hvordan han målrettet arbejder med at engagere sine følgere.

Det kan for eksempel være ved at opfordre til at tegne en cykelhjelm på et billede han lægger op af sig selv, eller han kan i forbindelse med en kampagne for den danske musikfestival Smuk Fest lave en konkurrence blandt sine følgere om at tegne sig selv som et træ, fordi musikfestivalen foregår i en skov. Konkurrencen resulterede ifølge Rasmus Kolbe i 2000 tegninger i løbet af et døgn. Det er mange tegninger at skulle forholde sig til, men Rasmus Kolbe er ikke til procedurer og indviklede håndteringer, lader han forstå.

Især hans illustration af sit workflow holdt op imod den virkelighed, som de tilstedeværende SoMe-specialister befinder sig i, vækker til eftertanke. Hvor store organisationer har regler og procedurer at overholde, hvor idéudviklingsmøder, budgetter og ledelsesaccept forlænger afstanden fra tanke til handling har Rasmus Kolbe ikke den slags bekymringer om konventioner.

50 procent forsvundet
”Jeg elsker, at lave reklamer, for man giver sig lige lidt ekstra, når nogen skal betale for det,” fortæller han frejdigt og tydeliggør samtidig, at han slet ikke opererer inden for de konventioner, som er en del af et public service-univers, hvor man i hvert fald under ingen omstændigheder blander reklame og indhold.

I det hele taget fylder regler meget lidt i Kolbes univers. Han leder konstant efter nye idéer, og han er stærkt optaget af hele tiden at finde ud af hvad der virker for hans publikum og hvorfor det gør det. Derfor nærstuderer han også den feedback han får.

”Det er altid godt at forsøge at være på flere platforme, men man skal ikke forvente, at ens følgere migrerer med over til nye platforme. Det måske kun ti procent, der gør det,” fortæller Rasmus Kolbe, der er aktiv på mindst 10 platforme. Det gælder de store gængse platforme som Facebook, Instagram og Snapchat, som han dog mener er døende. 50 procent af hans følgere på 16-19 år er forsvundet efter den seneste store remake.

Han understreger, at man kun skal være til stede, hvis man har noget at tilbyde på lige netop den valgte platform. Ellers er det bedre at holde sig væk.

King of content
Han kalder YouTube ’king of content’ og mener, at alle elsker Instagram. Og så kalder han karaoke-appen musical.ly for ’the underdog’, som alle bør holde øje med. På musical.ly mimer og danser man til populære musiknumre. Og ifølge Rasmus Kolbe har tre norske teenagepiger hver mere end en halv million følgere på musical.ly.

”Alligevel kender ingen hér navnene på de tre,” siger Rasmus Kolbe. Da han spørger, hvor mange af de godt hundrede deltagere, der har downloadet musical.ly kan han tælle tre-fire hænder.

Selvom Rasmus Kolbe ikke kommer med en løftet pegefinger, så er hans oplæg en tydelig illustration af nogle af de udfordringer public service-institutionernes har med at nå den helt unge målgruppe.

Les også: