Slow-tv på SVT: Nu börjar älgvandringen!

Femton fjärrstyrda kameror. Två drönare. En radiostyrd båt och tiotusen meter kabel. Där har du en del av upplägget för SVT:s sändning från vårens älgvandring. Sändningarna börjar i dag, den 15 april.

Dolda kameror med hinkar på toppen - det skyddar både mot väder och uppmärksamma älgar. Foto: SVT.

Att dokumentera älgar som vandrar i en svårtillgänglig terräng, och som dessutom ska simma över en strid älv, visste vi skulle bli svårt redan i ett tidigt skede. En stor utmaning var den totala avsaknaden av el vid inspelningsplatsen. Lösningen blev därför att fixa elförsörjning, liksom fiber, själv.

Tiotusen meter kabel, över Ångermanälvens is och genom snår och tät barrskog, skulle krävas innan projektet var i hamn.


Omkring 10000 meter kabel går det åt för att få ut sändningarna live till alla tittare på SVT Play. Foto: SVT.

El genom frusna vatten

För att förse alla kameror med ström tog vi hjälp av en lokal elfirma. Dessa fick i uppdrag att dra ut strömkabel över den frusna älven till tre olika platser. Därifrån kunde kablarna sedan ledas vidare till de träd som vi valt att placera kamerorna på.

När isen sedan smälter kommer två stycken ankare på botten förhoppningsvis att få kablarna att ligga still i den strömma älven.

I närheten av inspelningsplatsen finns en fastighet som ofta används av tillresta bärplockare och älgspanare. I ett av husen, med panoramautsikt mot själva skådeplatsen, har ett tillfälligt kontrollrum byggts upp.


De fjärrstyrda kamerorna är strategiskt utplacerade för att kunna ge en inblick i älgarnas förehavanden. Foto: SVT.
 

Kamouflerade kameror en förutsättning

Att använda fjärrstyrda kameror är en förutsättning för att inte skrämma bort älgarna. Våra kameror har delvis täckts med svarta murarhinkar för att smälta in mer i miljön och på så sätt inte uppta älgens uppmärksamhet. Tanken med hinkarna är också att skydda kamerorna mot väta och vind.

En viktig målsättning med älgprojektet är att vi vill dokumentera älgarna på så många olika sätt som möjligt. Från luften med hjälp av två drönare, på marknivå med fjärrstyrda kameror och i vattnet med hjälp av en så udda lösning som en radiostyrd båt. 

Genom att modifiera en radiostyrd båt till att likna ett isblock tror vi att vi ska kunna ge publiken ytterligare en kameravinkel som inte är alltför vanlig i tv-sammanhang.


Ett tillfälligt kontrollrum har byggts upp i en stuga. Foto: SVT.

Sportvärldens zoom i användning

Vi kommer även att ha en bemannad kamera på strandkanten med en zoom som i vanliga fall används främst i sportsammanhang. Med ett så kraftfullt objektiv kommer vi kunna komma älgarna riktigt nära.

Mycket av den utrustning som vi använder på älgvandringen användes under bland annat VM i Åre. Vi har använt expertis inom företaget från både Göteborg, Stockholm och Umeå för att på bästa sätt arrangera detta projekt.

Allt förarbete är klart och vi har goda förutsättningar för att det här ska bli ett projekt utöver det vanliga. Detta förutsatt att älgarna följer sin tidsplan och oddsen är på vår sida. En av kamerorna visade nämligen att älgarna börjat visa sig i området kring Ångermanälven. De är redo – för den stora älgvandringen.

Johan Erhag är projektledare på SVT.

Svenska Yle visar slow-tv-sändningen på Yle Arenan. NRK, som delat med sig av kunskap om att producera slow-tv, kommer att sända ett sammandrag.