Skiljas som vänner

I SVT:s nya formatidé Skiljas som vänner sätter par som skiljer sig punkt med en fest när de går skilda vägar. Höga publicistiska krav, lyhördhet och respekt är nyckelorden när public service gör prime time-program om relationer.

Marianna Widmalm

Historiskt sett är skilsmässan en skuldbelagd händelse i livet, den är också den enda markanta livshändelse som saknar en egen ritual. Nu är dock en ny trend på väg i världen, och det är detta SVT:s nya programidé Skiljas som vänner har tagit fasta på. Med hjälp av en jurist, en festfixare och en psykoterapeut ska paret som ska skilja sig avsluta sitt äktenskap med en skilsmässofest inför kamerorna.

Ett reellt behov av avslut

”Det är vi i utvecklingsgruppen på SVT Nöje som kom på idén när vi började prata om hur många det är i vår omgivning som skiljer sig. Därifrån tog idén en hel del vändor innan vi hamnade i den version som presenterades. Det som känns spännande är att det faktiskt är ett riktigt fenomen som växer och att det bottnar i ett reellt behov vi människor har med ”avslut”, så även om vi har konstruerat ett format så har det stark förankring i verkligheten”, berättar Britta Lübeck, utvecklingsansvarig projektledare på SVT Nöje, som pitchade formatet.

I Japan kan man avsluta sitt äktenskap med en rituell fest där man slår sönder ringarna. Det finns människor som firar sin skilsmässa med en mer traditionell fest och t.o.m. Svenska Kyrkan erbjuder skilsmässoceremonier på vissa håll.

Vanliga människor i prime time-TV

Lifestyle/reality-program där människors livsöden och privata berättelser sätts i fokus i traditionella faktaprogram som t.ex. handlar om att bygga hus (som i SVT:s Husdrömmar) eller skildrar en sportgren (Ryttareliten, SVT) eller en yrkesroll (DR:s Bonderøven), internationellt kallat ”unscripted formats”, har varit populära i ett par år i faktagenren. Peter Nyrén, faktabeställare på SVT, förklarar trenden så här:

”Det intressanta är att berätta om frågor som är angelägna och viktiga för många – och hur vi lever ihop och får våra relationer att fungera är något av det angelägnaste och viktigaste för en stor del av vår publik. Att förstå mer genom att dela andras erfarenheter är också ett starkt sätt att skaffa sig kunskap eller insikter som kan hjälpa till att navigera i ens eget liv.”

Skildringar av helt vanliga människor som pratar öppet om sina familjeliv och relationer eller testar om de passar för varandra har rönt stort publikt intresse och framgång även internationellt, som t.ex. i NRK:s format Bør de gifta seg eller i DR:s Gift ved første blik, och det är den trenden som speglar sig också i Skiljas som vänner som tilldelades utvecklingsstöd av faktabeställarna hösten 2014.

Höga publicistiska krav och respekt

Genren unscripted reality tar oftast fasta på dramatiska händelser eller konflikter i de medverkandes liv, och trots att de medverkande egentligen är främlingar för tittarna är dessa program väldigt populära. I de kommersiella kanalerna är genren oerhört vanlig världen över, men oftast i en mer brutal form än på public service. Det finns helt enkelt många fallgropar att undvika när denna genre ska resultera i ett program om det ska fungera både som public service och underhållning.

”Utmaningen ligger ju i att vi självklart har höga publicistiska krav och inte ska eller vill utnyttja de enskilda som deltar i programmet och delar med sig av sina erfarenheter. De ska förstå vad det innebär att berätta om sitt liv och sina känslor för en stor publik och vi måste följa upp och se till att allt landat rätt. Lyhördhet och respekt är nyckelorden”, säger Peter Nyrén avslutningsvis.