Skam var undervejs i otte år

NRKs succes med den dagsordensættende teenageserie var ingen tilfældighed, men derimod resultatet af et omfattende udviklingsarbejde, fortalte to af rejsens hovedpersoner på Nordic Kids Media-konferencen i Malmø forleden.

Af Ib Keld Jensen

“Vi står på skuldrene af en masse mennesker, som er en vigtig del af dette eventyr.”

Efter et velkomstbifald, der forekom særlig varmt, indledte to af Skam-seriens grundlæggere baggrundsfortællingen om den måske største succes i nordisk unge tv med at dele triumfen med kollegerne i NRK Super over for de godt 100 deltagere ved Nordic Kids Media-konferencen i Malmø den 14. september.

Manuskriptforfatter og regissør i NRK Super Anne Wisløff og produktionsleder Marianne Furevold fortalte, at NRK Super måtte helt op til polarcirklen i det nordligste Norge for at finde eventyrets begyndelse. En teenagepige fra Alta, den største by i Norges nordligste amt, havde i begyndelsen af 2007 stillet redaktionen et helt enkelt spørgsmål: Hvordan får jeg en bedsteveninde?

På daværende tidspunkt var ungdomsfortællingerne især præget af vampyr-fantasier og redaktionen producerede en vampyr-figur, som det første forsøg på at identificere en karakter.

Men pigens spørgsmål var så jordnært og almenmenneskeligt, at redaktionen endte med at tage en helt anden vej og skabte en videoblog om Sara. 

Wauw: 19 kommentarer
Sara fotograferede sig selv, sin familie, veninde og kæreste og fortalte historier om helt dagligdags begivenheder set med en 12-årig piges udsyn til verden.

“Vi fik et kick, da bloggen på et tidspunkt havde imponerende 19 kommentarer, og jeg kunne sidde oppe hele aftenen og chatte med,” fortalte Anne Wisløff, der var med til at lægge fundamentet for NRKs netdrama, men ikke deltog i produktionen af Skam. Til sammenligning har Skam-karakteren Isak i dag 700.000 følgere på Instagram.

Mange af Sara-seriens unge seere oplevede Sara-fortællingen som så ægte, at de troede figuren var en virkelig person. Redaktionen spillede allerede den gang på integrationen med de sociale medier og sendte ’live’ uden, at følgerne vidste det på forhånd. Ved midnat nytårsaften 2008 sendte Sara pludselig ’live’, da hun og kæresten Thomas efter lang tids problemer falder hinanden om halsen og kysser, mens fyrværkeriet brager i baggrunden.

Fiktion, men real time og online i seernes bevidsthed.

Fra en til tre hovedpersoner
Da Sara voksede ud af målgruppen, blev MIA født.

Og denne gang med tre hovedpersoner Marie, Iben og Alexandra, som viser andre sider af venskabet. Serien tager også fat om tungere problemstillinger som forældres skilsmisse, og en af karakterernes mor rammes af alvorlig sygdom. Fire sæsoner blev det til for MIA, som blev afløst af Jenter, der tog endnu i skridt i retning af det, som skulle ende med at blive Skam.

Også i Jenter er der flere hovedpersoner, men kun én hovedkaraktér i hver af de 10 sæsoner.

“Nu forstår I baggrunden. Dette er ikke tilfældigt,” sagde Marianne Furevold, der fik en hel enkel besked fra ledelsen: Lav noget, der bringer teenagerne tilbage til NRK.

“Vi fik lov til at bruge rigtig lang tid på at researche på målgruppen,” fortalte Marianne Furevold, som roste NRKs ledelse for at kunne se perspektivet i at afsætte fire måneder til opgaven.

Researchfasen indebar interviews med unge i målgruppen over hele Norge, og de unges aktiviteter på de sociale medier blev nøje gransket.

“Redaktionen nærmest stalkede nogle teenagere på Instagram,” fortalte Marianne Furevold.

Stort hit i Kina
Især et interview fik en helt konkret betydning. En ung pige, der er muslim, gav udtryk for, at hun var svært træt af, at hun og muslimske piger bliver set som undertrykte ofre, og hun ønskede sig en stærk muslimsk pige i serien, hvilket blev den direkte anledning til karakteren Sana.

Ud over religionsspørgsmål har Skam formået at bringe nogle af de andre store spørgsmål i livet i øjenhøjde med målgruppen. En af karaktererne springer ud som homoseksuel, og det får en seer til at skrive på seriens tråd, at han sidder og tænker på, om han skal åbne døren til sit værelse og gå ind i stuen og fortælle sin mor, at han er gay.

At Skam har åbnet døre også fra voksenverdenen ind til teenageværelserne kom en af konferencens deltagere med et eksempel på, da han tog ordet som far, ikke som professionelt medie-menneske. Han berettede rørende om, hvordan serien havde bragt ham tættere på sin datter og hendes verden og gjort det muligt at bryde tabuer som for eksempel at tale om sex.

At Skam rammer bredt, kan blandt andet ses af, at Skam har en kolossal fan-base så langt væk som Kina, og i øvrigt er slået igennem i alle verdensdele.

Om Kina-successen sagde Marianne Furevold:
“Jeg tror det skyldes, at vi sætter fokus på emner, som unge kinesere sjældent eller aldrig har oplevet, at der er blevet sat fokus på tidligere”.

“Skam startede i Alta med en pige som bare ønskede sig en veninde. Tak for ikke at vælge vampyren,” sagde Marianne Furevold direkte henvendt til sin NRK-kollega Anne Wissløf, der udviklede Sara-karakteren. Og grundlagde en verdenssucces.