Af Ib Keld Jensen
Modet er det helt store nye mantra for de chefer, der står i spidsen for produktionen af ungt indhold i de fire store Nordvision-lande.Ingen af dem er fristet af at genskabe en kopi af den dramaserie, som fik unge over hele Norden, – ja, over hele verden – til at sluge public service-drama i store grådige bidder. Så selvom SKAM har været en øjenåbner, så skal der udvikles og bygges videre på de dyrebare erfaringer. Men ungt drama kan ikke fortsætte i SKAM-sporet uden at køre fast, lyder det fra alle sider.
”Vi leder efter koncepter, som kan have nyskabende elementer i form eller indhold, ikke efter kopier af SKAM,” som NRKs redaktionschef på P3 Håkon Moslet udtrykker det. NRK har fordoblet budgettet til ungt drama, Yle har mindst fire produktioner i støbeskeen, mens DR3 vil gøre genren til en hjørnesten. Og hos SVT planlægger man fremover mindst én dramaserie rettet mod unge per år.
Mod til at fejle
”Skam har påvist, at unges hverdag kan være relevant for andre end bare unge og nå et større publikum, når det skildres på en autentisk måde. Og det har vist os, hvordan man kan anvende unges egne erfaringer i udviklingsfasen,” vurderer Safa Safiyari, der er børne- og unge-kanalchef hos SVT.
Og vejen mod nye succeser med ungt drama er brolagt med fejl, skæverter og misforståelser. Ikke som et mål i sig selv, men som et nødvendigt led i processen mod at udforske nye ukendte veje.
”Vi skal vove at mislykkes og ikke satse på sikre kort,” tilføjer han.
Hans kollega på DR3, kanalchef Irene Strøyer er helt på linje.
”Vi skal have modet til at kaste os ud på uprøvet grund. Vi er et minilaboratorium, og vi skal ikke være bange for at lave nogle svipsere undervejs. Vores opgave er ikke at lave en ny SKAM eller i det hele taget gå efter stensikre succeser, men at afprøve hvad genren kan og være innovative på de unges præmisser,” siger Irene Strøyer.
Fire serier på vej
På DR3 er hun på vej til helt at afskaffe ung drama-begrebet, fordi det giver mindelser om timelange dramaepisoder og søndag aften i sofaen. I stedet taler man på DR3 om ’ung fiktion’, fordi begrebet i højere grad rummer den underskov af formater og nye platforme, som genren inviterer til. DR3 går ’digital first’ fra 2019, og ambitionen er, at fiktionen skal være en hjørnesten i transformationen fra flow-tv.
Også i Finland er der skruet helt op for blusset. Alene i 2018 er der i følge Yles dramachef, Jarmo Lampela, mindst fire forskellige serier i ungt drama-kategorien undervejs, og Yle eksperimenterer stort med nye formater og platforme. Konkret med et 360 graders greb til Snapchat, hvor brugerne selv kan vælge de karakterer, de vil følge, men kun har 24 timer før snappet er væk igen. Yle har gjort en særlig indsats for at få fat i en traditionelt vanskelig gruppe, unge gamere, ved at alliere sig med nogle af gamernes egne forbilleder.
”I serien har vi fokus på en fanatisk gamer, som spiller videospil hele tiden, og vi har publiceret den sammen med virkelige onlinegamere. 200.000 så første episode, og mange af dem har aldrig set noget som helst fra Yle før. Så det var et meget risikabelt projekt,” siger Jarmo Lampela.
Han mener, at nøglen til succes ligger i at opbygge et troværdigt miljø, som de unge kan genkende sig selv i.
”Det er helt afgørende, at karaktererne appellerer til unge, og at de tror på og sympatiserer med dem,” siger Jarmo Lampela fra Yle.
Ingen løftet pegefinger
Safa Safiyari fra SVT er helt på linje. ”Det vigtigste er, at emnerne føles relevante. Autenticiteten er vigtig, og det er selvklart, at regi og skuespil er afgørende.” Også Håkon Moslet fremhæver, at historierne skal være autentiske.
”Vi skal ikke pynte på virkeligheden. Dét, der adskiller os fra kommercielt tv-drama, er, at vi fortæller historier, der er udfordrende og underholdende på samme tid, og som desuden rummer et udviklingsperspektiv.”
DR3 har gjort det til et kendetegn at lave hudløst ærligt tv med afsæt i virkeligheden, som den er, men ikke nødvendigvis som den bør være.
”Vi er ikke de voksne, der laver tv til unge, og vi har ingen løftet pegefinger. Vi lægger fiktion ud på godt og ondt. Vi kan inspirere og sætte gang i samtalen, som den unge kan have med sig selv eller med andre unge, og så må den unge selv tage stilling derfra,” siger Irene Strøyer fra DR3.
Og der bliver mere fiktion end nogensinde for de unge at tage stilling til. De kommende år varsler ungt drama i rekordstore mængder. Helt uden SKAM.
Nyheder
SKAM skal dø – leve SKAM
Der findes et før og et efter NRKs ung drama-serie. Men selvom de ansvarlige for ungt nordisk drama betegner SKAM som et vendepunkt for genren, så er SKAM et endegyldigt overstået kapitel. Nu graver hver især efter nyt guld og fejler gerne undervejs.