”Samma utmaningar på alla bolag”

Hjulet behöver inte uppfinnas på nytt på varje enskild redaktion eller på ett enskilt bolag. Nordvisions tredje seminarium om sociala medier visar att det finns mycket att lära av varandra och att det ligger ett värde i att samarbeta.

Av Michaela von Kügelgen

På tisdagens workshops gick diskussionen het kring fyra förvalda teman: live social, branding, learning social och data. Det som blev tydligt i alla diskussioner var att vad man än väljer att göra ska det vara något som väcker reaktioner, har en poäng och känns äkta. Innehållet ska ha en inverkan (impact).

Att se på data och siffror kan vara motiverande, men allt kan inte mätas i räckvidd. Fyrtio engagerade kommentarer i en diskussion kan vara mycket värdefullare än tusen gillningar löd en av slutsatserna.

Ett problem som lyftes fram i en diskussion är att det är så mycket som är nytt – det är få som sitter på någon exakt kunskap och det gäller att testa sig fram.

Behövs fler möjligheter att nätverka

Samarbetet mellan Nordvisionbolagen ses som mycket fruktbart, det tycker alla som har hållit i seminarieserien om sociala medier.

”Vi är på väg att bygga en community och lära känna kollegorna. Det är samma utmaningar på alla bolag”, sa Susanna Dahlstrand från SVT som var värd för seminariet i Malmö.

Seminarievärd i Köpenhamn, Lars Damgaard Nielsen från DR, håller med.

”Vi kan plocka de bästa bitarna från varandra.”


Tuija Aalto som var värd för seminariet i Helsingfors tycker också att det är värdefullt att de som verkligen jobbar med sociala medier deltar i seminarierna. Enligt henne togs måndagens korta presentationerna i pecha kucha-stil väl emot av deltagarna.

”Det ger variation och en inblick i olika case. Men vad är ett lyckat case? Den definitionen kunde vi fila på ytterligare”, sa Aalto.

Alla tre värdar håller med om att det behövs fler möjligheter att nätverka och lära av varandra. Därför hoppas de också att seminarieserien kommer att få någon sorts fortsättningen efter den fjärde och avslutande delen.

En dialog med publiken är viktig

Närvaro på sociala medier är ett måste, men det är också viktigt att vårda kontakten med publiken. Sami Koivisto från Yle poängterade under sitt anförande på måndagen vikten av att förklara hur nyheter blir till.

”Det är viktigt att publiken förstår skillnaden mellan riktiga nyheter och fejkade nyheter.”

Enligt Koivisto måste mediebolagen också finnas på sociala medier för att svara på frågor och förklara.

”Tar vi emot kritiken? Svarar vi på den eller ignorerar vi den? Det är viktigt att vara ärlig, öppen och sanningsenlig på sociala medier.”

Maria Hausen från Yle Internet Development pratade om siffror och engagemang på sociala medier. Hon jämförde Yle, NRK och DR.

”Det som är intressant är att Yle postar nästan dubbelt så ofta som DR och NRK på sociala medier, men når ändå färre människor”, sa Hausen. ”Med andra ord innebär många postningar inte automatiskt att man når fler människor.”