Samarbejde gav bonus for DR og NRK

Et samarbejde om Europamesterskaberne i fodbold gav udvikling og brugbare erfaringer på begge sider af Skagerak.

Af Kirsten Stubbe-Teglbjærg, DRinde 

”Det her var vi ikke lykkedes med, hvis ikke vi havde samarbejdet med NRK – samtidig har vi lært noget af deres måde at fortælle en historie på,” siger redaktør Jes Højen, som har stået for dr.dk’s dækning af sommerens Europamesterskaber i fodbold.

Med støtte fra Nordvisionsfonden blev de relevante redaktioner hos SVT, NRK og DR samlet allerede sidste efterår, og man enedes om to projekter, hvor redaktionerne ville prøve at pulje kræfterne for at skabe bedre kvalitet, end man ville være i stand til hver for sig.

”Da SVT har lagt en anden strategi for deres web-indsats og udelukkende satser på videoklip, mens NRK og vi arbejder mere med webdoks, blev det kun dem og os, der samarbejdede på det område. Men det fik vi så også rigtig meget ud af,” siger Jes Højen.

Der blev produceret 24 portrætter af de deltagende hold – og for at det skulle kunne lade sig gøre, måtte DR-redaktionen have en ny ramme at præsentere indholdet i:

”Vi havde et webdok-format med tekst, billeder, grafik, video osv. Mens NRK arbejder meget mere visuelt, hvor teksten er placeret i billedet, videoer med teksten i billedet osv. Det format havde vi ikke i værktøjskassen før. Og vi havde ikke fået det så hurtigt igennem, hvis ikke det var nødvendigt for samarbejdet med NRK. Det fungerede godt i EM-sammenhæng – og vi har efterfølgende også brugt det til portrætter af atleterne i forbindelse med OL, ligesom vi bruger det nu ved de paralympiske lege.”

 

Fælles indsats – bedre kvalitet
Det blev i det hele taget et samarbejde, som fungerede fint, siger Jes Højen:
”Vi havde valgt at dele opgaverne så de lavede tekst og grafik, mens vi stod for hele videodelen. Næste gang, vil vi nok foretrække at dele det, så vi producerer 12 helt færdige historier hver. Vi valgte det, fordi vi ville være effektive i forhold til det workflow, der er med en videoproduktion. Det fungerede også fint i nogle sammenhænge, men resultatet kunne være blevet bedre hvis vi havde haft ansvar for hele historien. Så havde vi levet fint med de små forskelle der ville have været.”

På forhånd var der i fællesskab aftalt rubrikker og vinkling, og Jes Højen siger, at han og kollegerne i DR Nyheder fik rigtig meget ud af at arbejde sammen med NRK – og nordmændene har også været glade for resultatet.

”Vi fik lavet et kvalitetsprodukt, som lå klart inden turneringen, hvor man normalt først har produceret, når kampene var i gang. Det betød, at vi kunne starte med at markedsføre og lede brugerne hen til sitet og begivenheden med en helt anden dynamik – hvilket har givet nogle rigtig flotte brugertal. Reaktioner fra brugerne viser desuden, at der også blev skabt interesse hos nogle af de seere, som ikke normalt ville være kerneseere, sådan som det var en erklæret ambition med projektet.

 

Når først bolden triller…
En anden del af det aftalte samarbejde var at udveksle det materiale, som reporterne fra alle tre lande sendte hjem. Og det viste sig at være sværere end forventet, da først boldene trillede.

”Når vi sender en reporter afsted er det dyrt. Så vi ville prøve at udnytte hinandens materiale i alle tre lande: Oversætte, redigere og bruge det, som det nu passede ind – selvfølgelig forsynet med korrekt byline på den reporter, der havde skabt det. Og det lykkedes vi også med i forhold til NRK. I hvert fald til en vis grad, ” siger Jes Højen, som havde håbet, at der var blevet delt mere indhold nationerne imellem.

”Det er sværere at samarbejde undervejs i forløbet, hvor der sker så mange udviklinger. SVT fik vi slet ikke brugt – og det skyldes flere ting, blandt andet at DR og NRK har et strategisk sigte, som i langt højere grad flugter.”

Man kunne læse artikler og se fotos med norsk byline på DRs side:
”Vi fik rigtig godt indhold ud af det og i en høj kvalitet. Konkret gav det fem reportager, NRK brugte tre af vores, ligesom de brugte fotos og interviews, der var lavet af vores reportere, som de så satte ind i deres kontekst.”

Jes Højen mener, at grundstenene nu er lagt til et fremtidigt samarbejde med NRK:
”Der er oparbejdet noget gensidigt tillid, som vi kan bruge. Præsidentvalget i USA til november ville være en oplagt mulighed – så nu er vi i gang med at undersøge, hvad der kan lade sig gøre.

Også Nordvisionens generalsekretær Henrik Hartmann glæder sig over resultatet af indsatsen:

“Nordvisionssamarbejdet er jo super godt til TV samarbejde, men vi vil rigtig gerne fremme mere digitalt samarbejde mellem de nordiske PSM,” siger han.

“Derfor har det været fint at følge Euro 2016-samarbejdet tage form. Der er store perspektiver i, nordisk, at samarbejde mere digitalt, men der er også et stort potentiale i at samarbejde om – og dele – nye smarte publiceringsteknologiske løsninger.”

 

Tallene
Hos NRK har der i gennemsnit været 14.212 sidevisninger pr. webdok – hos DR er tallet 13.100. Men det er ikke de samme hold, man har interesseret sig for i de to lande. Mens nordmændenes interesse var størst for Italien, Island og England, har danskerne klikket sig ind for at læse om Frankrig, Schweiz og England.

NRK har kunnet måle, at historierne i gennemsnit blev læst i fire minutter – og at der sammenlagt er brugt næsten 1,4 millioner minutter på guiden.

 

Läs mera

dr.dk: UEFA EM 2016

nrk.no: Fotball-EM 2016

svt.se: FOTBOLLS-EM