Så här genomfördes debattsamarbetet mellan DR och SVT

Petter Åttingsberg skriver om hur DR och SVT på en knapp vecka från idé till genomförande förverkligade den gemensamma debatten som sändes torsdagen 17 september. Petter var projektledare för den gemensamma satsningen.

Tidligt fredag morgen blev jeg ringet op af min chef Mette Friberg og kollegaen Martin Jönsson fra SVT i Göteborg. Jag havde egentlig ledigt og sad og nød solen i min have i Snekkersten fyrre kilomenter nord for København.

 Du, Petter, Martin har fået en mail fra DR2 redaktøren Jeppe Gaardbo der spørger om vi ikke skal lave en samsending af SVT:s Debatt och DR:s Debatten på torsdag i næste uge angående flygtningespørgsmålet, og vi tænkte at du skulle projektlede den, er det OK med dig?

Som gammel DR-chef og journalist med adskillelige nordiske samarbejde bag mig, var det jo ikke svært at sige OK til forslaget. Men jeg havde en betingelse, og det var at redaktionerne skulle sidde sammen, og vi skulle sidde på DR, da det allerede fra starten af var på tale om at vi skulle sende fra Malmö.

Sagt og gjort. Fredagen gik med et par hurtige opringninger til Jeppe Gaardbo, redaktionsledere Judith Skriver og redaktør Jakob Damsholt i DR og nogle opkald til hjemmeredaktionen, og så var beslutningen taget – vi gennemfører projektet. Redaktionen i Göteborg blev informeret. SVT:s Studievært Kristina Hedber, redaktør Hanna Nordin og to researcher lavede hurtigt om på deres liv, for at kunne stille i København tidligt mandag morgen.

På mindre än en dag hade vi fått en idé, tagit en beslutning om att samsända mellan DR och SVT, men inte minst börjat researcha innehållet till programmet. Jag fick rollen att vara överordnad projektledare på projektet, dels för att jag kan danska, och dels för att jag har gjort nordiska PS-projekt tidigare.

Men min erfarenhet med nordiska projekt är inte odelat positiv. Jag vet vilka utmaningar det kan vara och hur svårt det kan vara att jobba tillsammans med de olika länderna. På ytan kan olikheterna kanske vara små, men de är större än man tror i bland. Just därför krävde jag att vi skulle sitta tillsammans i förberedelsefasen.

Helgen kom så klart lite dumt, för just med program som Debatt(en) så ska man ju ofta ringa till politiker och andra på vardagarna. Så egentligen kunde det riktiga arbetet först börja måndag. Det gav oss tre arbetsdagar till att hitta spelplats, de bästa gästerna, trimma ihop redaktionerna, göra ny grafik, delvis ny scenografi, göra trailers och skriva manus. Och det lyckades!

En av anledningarna till att det lyckades med ett bra samarbete om innehållet är för att de två programmen liknar varandra i sin grundstruktur, och att de redaktionella arbetsmetoderna är identiska. En annan orsak var också att idén var klar och hade en problemställning som var/är aktuell och berör båda länderna.

Men en anden grund er også at DR viste sig fra sin bedste side. Med produktions ledere Tea Bennike i spidsen fik vi hurtigt et foreløbig budget på bane. Danske redaktør Jakob, Tea og jeg fik også hurtigt lavet en arbejdsfordeling. Jakob tog sig af at fastholde og samle en redaktionell proces, Tea koordinerede alt det praktiske, økonomiske og tekniske, og jeg kunne fokusere på det overordnede indhold og de nye ting så som grafik, scenografi, trailer og så videre (selvfølgelig med indput fra redaktører og produktionsledere). Dette gjorde at vi hurtigt kunne begynde at arbejde parallelt med produktion og indhold.

En av utmaningarna, när vi började måndag morgon, var spelplatsen. Malmö var vår utgångspunkt. Tanken var att vi kanske kunde använda SVT:s teknik i Malmö för att lyckas med en sändning därifrån. Det visade sig att SVT i Malmö var mer än villiga till att hjälpa oss, men det stöp på ett lokalt projekt som inte kunde skjutas framåt. Ett par timmar senare skulle det visa sig att en tjock kalender hos en betydelsefull gäst blev avgörande för att spelplatsen blev DR Byen.

Tilsammans tog vi ett snabbt beslut om att vi arbetar utifrån DR Debattens scenografi. Med Teas hjälp fick vi snabbt beställt delar till en ny scenografi som signalerade samsändning. DR:s grafikavdelning fixade fram nytt tryck till golvet i studion och subtitle-grafik. En av DR:s klippare skapade ett mash-up mellan de två jinglarna, nya bumpers och material till skärmarna i studion. DR´s traileravdelning kastade sig in i arbetet och gjorde en trailer till både SVT och DR på fem timmar.

Med andra ord, på tre dage lykkedes det os at skabe en genuin samnordisk produktion, hvor SVT og DR viste att de kan rykke med lynets hast, og desuden få et meget godt program ud af det der var betydningsfuldt for publikum i begge lande.

Men hvad kostede så gildet? For med uanede midler kan jo det meste lade sig gøre. Ekstraudgiften, dvs. udover den almindelige programomkostning for begge lande, ender i skrivende stund på mellem 60-70.000 DKK. 

Og en ting er sikker, begge redaktioner vil meget gerne lave et tilsvarende projekt så hurtigt som muligt, og de har allerede fået idéen til hvad det skal være; tre debatter over tre uger en i Oslo, Göteborg og København der debatterer overlevelsen for den nordiske velfærdsmodel.

– Petter Åttingsberg, projektledare för den samsända dansk-svenska debatten om flyktingkrisen på DR2 och SVT1 torsdagen den 17.9, kl. 20.

 

Relaterat

Se debatten på DR tv 

Se debatten på SVT Play