Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.
Högsta förtroendet någonsin för SVT:s innehåll
9.10.2020
SOM-institutet i Sverige gjorde en specialundersökning om coronakrisen under våren. Hela 81 procent av de tillfrågade säger att de har mycket högt eller ganska högt förtroende för SVT:s innehåll.
Det här är det bästa resultatet någonsin i SOM-mätningarna för ett mediebolags innehåll. Mätningarna har undersökt förtroendet för massmedia i Sverige sedan år 1986.
Förtroendet ökar i alla undersökta grupper, oberoende av till exempel ålder eller partitillhörighet.
”Jag är ödmjukt stolt över det historiskt höga förtroende som publiken visar oss. SVT har ansträngt sig till det yttersta för att möta svenska folkets behov i en orolig tid. När publiken behöver det som mest gör våra nyhetsredaktioner ett fantastiskt arbete med rapportering, granskningar och fördjupning. Vi vet också att kultur, avkoppling och gemenskap aldrig är viktigare för ett samhälle än i kriser. SVT:s samlade uppdrag, från nyhetsutbudet till våra övriga program, har bidragit till det förtroende som publiken visar oss nu”, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.
Läs mer om SR:s förtroendesiffror längre ner i den här artikeln.
Genom dykexpeditioner utforskas gömda minnen från kriget. Foto: Patrik Grönqvist.
Större budget för mer storslaget faktainnehåll
8.10.2020
Det är hög tid att världen får ta del av fler högklassiga och påkostade faktaserier från Norden, menar Yle.
Serien Untold Arctic Wars tar sig an hittills okända krigsöden. Det ska bli stort, väl underbyggt och fascinerande – ett historiskt dokument för eftervärlden, i streamingformat.
”För det första så är det den första faktaserien i flera delar som har en stor budget och många finländska och utländska finansiärer. För det andra så bekräftar den inriktningen som betyder att Yle strävar efter att presentera och producera högklassiga faktaserier. På dramasidan har de nordiska bolagen, tack vare populariteten hos den så kallade Nordic noir, kommit åt den internationella marknaden och haft enormt fina framgångar. Samtidigt har budgetarna, helt nödvändigt, vuxit sig större än någonsin. Nu försöker vi göra det samma på faktasidan”, säger Ylä-Anttila, beställare på Yle.
Premiär blir det kring årsskiftet 2021-2022.
Vd Cilla Benkö. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Sveriges Radio kan visa upp glädjande förtroendesiffror
7.10.2020
När mediekonsumenterna i Sverige söker uppdaterad och korrekt information så vänder de sig till Sveriges Radio.
SOM-institutet, som mätt förtroende för medierna i Sverige sedan år 1986, presenterade i veckan en mätning av förtroendet för massmedier under coronapandemins första halvår.
Hos de grupper som konsumerar mycket nyheter har 87 procent högt eller mycket högt förtroende för Sveriges Radio. Bland allmänheten är motsvarande siffra 74 procent – en ökning jämfört med tidigare.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö konstaterar att det här är glädjande siffror, som visar på bolagets vikt och roll, inte minst i tider av kris.
”Sveriges Radio är företaget som aldrig får tystna och det är tydligt att vi, vid sidan av vårt unika beredskapsuppdrag, har en viktig roll att spela som nyhetsförmedlare. Att berätta om pandemin, i en tid där en global och nationell hälsokris pågått med stora ekonomiska och sociala konsekvenser för samhället har varit en omfattande uppgift… Därför styrde vi tidigt om, justerade utbudet och satte in extrasändningar för att möta det behov som många hade av att hålla sig uppdaterade”, säger Cilla Benkö.
Foto: SVT.
Uppdrag Granskning får förstärkning
6.10.2020
SVT:s Uppdrag Granskning förstärker teamet med två nya profiler.
Richard Aschberg är välkänd reporter på tidningen Aftonbladet, där han arbetat i över tre årtionden. Han har prisats med både Stora journalistpriset och Guldspaden för sina undersökande reportage.
”Jag är väldigt glad att Richard Aschberg börjar hos oss. Han är en av landets absolut främsta grävreportrar – men vi knyter också till oss en medarbetare som gjort sig känd för att frikostigt dela med sig av sin metodik och kunskap till sina kollegor, vilket vi förstås värdesätter”, säger Axel Björklund, ny projektledare och ansvarig utgivare på Uppdrag granskning.
Anna Jaktén, som senast arbetat med ”Arvinge okänd” – ett tv-format känt Norden över – återvänder till Uppdrag Granskning.
Jaktén är erfaren i grävsammanhang, och har tilldelats Guldspaden hela tre gånger.
”Jag ser fram emot att bli reporter igen och det känns som att formerna för undersökande journalistik utvecklas mycket just nu. Det hoppas jag kunna vara en del av”, säger hon.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.
Stor uppgång i kodningskunnandet tack vare ultra:bit
5.10.2020
Hösten 2018 svarade 27 procent av eleverna i Danmarks skolklass 6 att de kan koda. Nu är motsvarande andel 78 procent. Det visar en utvärdering av DR:s ultra:bit-projekt.
Resultaten märks bland ”årgång ultra:bit”, det vill säga de barn som från början varit med i mikrodatorprojektet, som vill inspirera eleverna till att bli mer än teknologianvändare, och själva kreativt skapa teknologi och ta ställning till den.
”Vi är otroligt tillfredsställda med den mycket positiva utvecklingen som visar att ultra:bit-insatsen har gjort skillnad. Utvecklingen har skapats utifrån det starka samarbetet mellan parterna i ultra:bit, och inte minst de många engagerade lärarna och eleverna runt om i landet. Vi är mycket glada för att ultra:bit fortsätter, så vi kan ge ännu fler barn möjlighet att skapa kreativt med kodning och teknologi”, säger Henrik Bo Nielsen, direktör för Kultur, Børn og Unge i DR.
Från och med nästa skolår blir också klasserna 7 och 8 en del av ultra:bit.
Sedan starten har 1300 danska skolor anslutit till projektet, och fler än 100 000 barn deltar under de kommande åren.
Nytt om public service vecka 40
Nyheter om public service vecka 39
Nytt om public service vecka 38
Nytt om public service vecka 37
Nytt om public service vecka 36