I foråret 2015 mødtes nordiske radiofolk, som alle arbejdede med dokumentar-radio til et seminar på et gammelt badehotel ved den danske by Århus. Her præsenterede de på Nordisk Feature Konference gode eksempler på feature- og dokumentarradio fra de forskellige public service-stationer i Norden. Historier om eneboere, småracisme, grønlandske trommedansere, fuldemands-tatoveringer og drabssager.
Antallet af statsborgere, der deltager i Syrienskrigen, er meget højere fra de nordiske lande end resten af Europa (målt per tusind indbyggere). Der er både tale om folk, der kæmper for de kurdiske grupper, Den Frie Syriske Hær, Islamisk Stat, Assads hær eller nogle af de mange oprørsgrupper.
”Samarbejdet er baseret på fuld tillid til hinanden, så vi hver især kan arbejde under de redaktionelle retningslinier og program-formater, som vi har hver især,” fortæller Claus Vittus fra DR.
”Lytterne vil opleve både danske, norske og svenske stemmer i dokumentar-udsendelserne, og dermed også opleve, at der er et fællesskab omkring de udfordringer der ligger i de nordiske samfund. Landene er ikke bare små øer, men vi er tæt forbundet i de aktuelle udfordringer som f.eks. flygtninge, Syrienskrigere og integration” siger Claus Vittus.
De frivillige Syrienskrigere har mange forskellige årsager til at deltage i krigen, og det er både unge og gamle, indvandrere og etniske skandinaver.
”Ideen er at beskrive forskellige menneskers personlige motiver for at forlade deres liv i de forholdsvis trygge nordiske lande, for at kæmpe og muligvis blive dræbt i Syrien. Vi vil godt vise, at alle Nordiske lande har folk, der drager af sted i krig med forskellige motiver og personhistorier, men hvor fællesnævneren er, at de kommer fra nordiske demokratier, hvad enten de er indvandrere, har flygtningebaggrund eller er etniske nordboere”, forklarer Claus Vittus.
Deler research og indhold
Ideen er, at reportere fra i første omgang Danmark, Norge og Sverige hver især laver deres personhistorier, og så tilbyder man historierne kvit og frit til de andre reportere. Hvordan de forskellige dokumentar-udsendelser skrues sammen er helt op til de enkelte reportere og redaktioner.
Claus Vittus fra DR fortæller:
”Idéen er at udnytte, at vi alle sammen gerne ville fortælle historierne om, hvem tager fra Norden ned til Syrien og kæmper. Historier om Syrienskrigere vil vi normalt fortælle hver især på vores radiostationer, men hvis vi også inddrager lignende historier fra nabolandet, så vil de journalistiske historier blive bedre og større. Samtidig viser det skæbne-fællesskabet i de nordiske lande.”