Nordiske public service-udbydere konfronteres i disse år med en generation af mediebrugere, som ikke stiller sig tilfreds med at sidde passivt foran skærmen eller højtaleren. En generation af internet-indfødte, som forventer at medieindhold kan downloades, videresendes, deles på MySpace, Facebook, YouTube eller ligefrem remixes og uploades i en ny version. En generation, som ikke lader sig bremse med henvisning til ophavsretten.
For public service-udbyderne udgør de nye mediebrugere et dilemma. På den ene side er public service-modellen skræddersyet til download-generationen med sit tilbud om attraktive indhold, der er finansieret via en fælles licens, og produceret med det formål at blive bredt udbredt i befolkningen. På den anden side må public service-udbyderne ofte skuffe brugernes forventninger, fordi ophavsretslovgivning forhindrer, at indholdet stilles til rådighed på de unge mediebrugeres præmisser.
Hvis de nordiske public service-udbydere skal spille en rolle for den nye generation af mediebrugere, må denne udfordring håndteres. Onsdag den 4. november 2009 havde de nordiske public service broadcastere på den baggrund inviteret til seminar om ophavsret, public service og ny mediebrug. Deltagerne i seminaret var nordiske mediepolitikere, ophavsretseksperter, rettighedsrepræsentanter og medarbejdere fra public service broadcasterne.
Seminarets hovedtaler var filmproducent og medlem af de engelske overhus Lord David Putnam, som er fortaler for at søge en ny balance mellem ophavsret og brugeradgang, der kan give brugerne lettere adgang til kulturelt indhold på nettet – ikke mindst public service broadcasternes arkiver. De øvrige talere omfattede eksperter i mediebrug, ophavsret og rettighedshåndtering samt et panel af unge mediebrugere, som præsenterede deres eget forhold til public service medierne. Derudover blev seminarets deltagere præsenteret for DRs nye internet satsning: dr.dk/pirattv, som har succes med at nå de unge mediebrugere med korte videklip på nettet.
Seminarets hovedkonklusion var, at det er afgørende, at public service broadcasterne sammen med rettighedshavernes organisationer arbejder målrettet på at finde løsninger, der gør det muligt at stille public service indhold til rådighed på den måde og på de platforme, de unge mediebrugere efterspørger. De nye arkivaftaler, som ligger bag åbningen af broadcasterens arkiver på nettet – f.eks. DRs Bonanza – er eksempel på løsninger, som har åbnet op for nye måder at bruge medieindhold på – og som samtidig beskytter rettighedshavernes interesser. Arkivaftalerne viser, at det er muligt at finde løsninger, der giver bredere adgang til public service indhold på nye medier, hvis broadcastere og rettighedshavere arbejder tæt sammen. Arkivaftalerne bør derfor tjene som inspiration, når de nordiske public service broadcastere fremover arbejder hen mod nye løsninger, der sigter mod at komme download generationen i møde.
Program – Public Service og Download-generationen
Mere information: Per Helge Sørensen, peso@remove-this.dr.dk