Præmiere på Forfatteratlas

Det nordiske forfatteratlas havde præmiere d. 27.2.2008. Det er første gang, at alle nordiske public service-stationer går sammen om at åbne deres arkiver i et Nordvisionsprojekt.

Den 27. februar var datoen for den fælles premiere på det nordiske forfatteratlas på både dr.dk, nrk.no, svt.se, yle.fi og ruv.is. – blot to dage inden Nordisk Råds Litteraturpris blev uddelt den 29. februar.

Ved lanceringen præsenteres 126 nordiske forfattere: 30 fra hvert af landene Danmark, Finland, Norge og Sverige og seks fra Island. Atlasset fortæller om forfatterne i tekst og billeder, knytter forfatterne sammen i relationer på tværs af tid og lande og udnytter samtidig det den guldgrube af gamle klip, der ligger i arkiverne hos de nordiske public service-stationer.

– Tanken er, at man på kortet skal kunne se forfatternes indbyrdes relationer. Er man for eksempel vild med at læse Helle Helle, kan man se, at hendes stil roses af norske Per Petterson, som samtidig er fascineret og inspireret af Karen Blixen. Petterson kan man så også læse om og se klip med, og måske få inspiration til at læse nogle af hans bøger. Hele ideen med forfatteratlasset er at lade sig lede ukendte veje i litteraturen, få lyst og inspiration til at læse flere bøger og til at lære nye forfattere at kende. Man kan sige, at man bliver ført på en rejse på sitet, forklarer projektkoordinator Tille Sara Nielsen fra DR.

Litterære traditioner i moderne omgivelser 

Forfatterne i atlasset er plottet ind efter deres debutår. Den ældste er den norske digterpræst, Peter Dass, der debuterede i 1670, mens den nyeste er svenske Sara Stridsberg, der debuterede i 2004 og vandt Nordisk litteraturpris i 2007. Udover at der har været en fælles redaktion, har hvert enkelt land også haft magten over, hvilke forfattere der skal med fra deres land.

– Tanken er, at atlasset løbende skal udvides med for eksempel flere forfattere, flere klip, originaltekster eller flere features. Så hvis der er nogen, man synes mangler fra en start, kommer de måske senere, forklarer Tille Sara Nielsen.

DRs chefredaktør for kultur Torben Smidt Hansen supplerer:

– Vi er glade for at kunne præsentere stolte litterære traditioner fra hele Norden i moderne omgivelser. På sitet er det både nemt og legende at gå på opdagelse i alle nordiske landes litteraturarkiver. Samtidigt håber vi, at alle, der besøger forfatteratlaset går derfra med lyst til at gå om bord i nye bøger og nye forfattere. Det er hele grundidéen.

FAKTA:

  • Forfatteratlas-projektet har været i gang i tre år
  • Projektet er blevet støttet af Nordvisionsfonden, Nordisk Råd og Nord Plus Språk
  • De enkelte forfattere bliver beskrevet på deres originalsprog og engelsk, mens de islandske bliver præsenteret på islandsk, dansk og engelsk og de finske er på finsk, svensk og engelsk.

Oversigt over alle forfatterne, der er med i atlasset.

 Kilde: DR Kommunikation