Et svensk tv-hold i Himalaya, et norsk på Svalbard og et dansk tv-hold på Grønland. Hver især samler de materiale til et fælles arkiv, som videnskabsredaktionerne i de tre lande plus Finland kan trække på til at producere egne dokumentarprogrammer og udsendelser.
– En ny standard for delekultur, kalder to af drivkrafterne bag projektet, programchef Søren Mikael Rasmussen, DR og projektleder Eiliv Flakne, NRK, projektet. – Den store gevinst ved vores samarbejde er, at den fælles sum er større end det, den enkelte lægger ind.
Det konkrete udviklingssamarbejde blev indledt ved at sætte tilrettelæggerne fra de tre deltagerlandes videnskabsredaktioner sammen for at udvikle retningslinierne for samarbejdet. En af de store knaster var at blive enige om temaet, som endte med at blive de tre poler. Men før det kom så vidt, var der blevet filet kanter og afstemt forventninger, fordi tempo, kultur og struktur viste sig forskellige på det tre redaktioner.
Og så nytter det ikke, at samarbejdet bliver for overordnet og præget af venlige hensigtserklæringer. – Der skal være et konkret og reelt samarbejde, som alle parter ønsker at bruge, understreger Eiliv Flakne og Søren Mikael Rasmussen.
Produktionskoncept sikrer formen
En af udfordringerne har været at sikre, at de enkelte optagelser pegede i samme retning. Derfor foregår produktionen efter et fælles produktionskoncept, som DR har udviklet og som alle tre redaktioner har tilsluttet sig.
Flakne og Rasmussen peger selv på helse, kultur, historie og forbrug, som redaktioner, der med fordel kunne benytte sig af et tilsvarende samarbejde. Anledningen er til det fællesnordiske samarbejde er polaråret, der trods navnet løber over to år til 2008. Det samme gør videnskabsredaktionernes samarbejde.
YLE er ikke med til at producere til den fælles bank, men har alligevel mulighed for at trække på indeståendet.
Sådan er områderne fordelt:
- SVT dækker Himalaya
- NRK dækker Antarktis og Svalbard
- DR dækker Arktis, Alaska og Grønland
Artiklen er skrevet af Ib Keld Jensen.