På jagt efter aldringens gåde

Forskere kan nu fordoble dyrs livslængde, og det kan snart være menneskenes tur. I denne uge har NRK premiere på en programserie, hvor nogle af verdens førende forskere gør rede for, hvorfor de tror, at mennesker kan blive 150 år eller endnu ældre. En Nordvisions-pitch skærpede idéen.

Af Ib Keld Jensen

Er det muligt at kurere aldring? Det spørgsmål satte NRK-programvært Solveig Hareide og producenten Frida Krüger sig for at undersøge nærmere. Og svarene de fik var langt mere optimistiske end de på forhånd havde forestillet sig.

Den oprindelige idé var at lave en programserie om, hvordan man kan leve i 100 år.

‘Vi præsenterede en pitch for Nordvision i april 2016, på et tidspunkt, hvor vi kun havde arbejdet med idéen i nogle uger. I løbet af den første research fandt vi hurtigt ud af, at der er foregår utrolig meget aldersforskning for tiden, og det er mange, som tror, vi snart kan blive 150 år. Det var da arbejdstitlen ‘Den 100-årige’ blev omformuleret til ‘Evig ung’ med undertitlen ‘Er det mulig å kurere aldring?’

Solveig Hareide mødte stor tiltro til temaet, og ikke mindst den første idé om at have en medprogramvært på 100 år.

Pitch skærpede idéen
“At lave pitch for Nordvision var det som fik hele idéen til at tage form. Vi arbejdede knaldhårdt hele veien fra Trondhjem til Stockholm, og de sidste ting faldt på plads natten før pitchdagen. Det som er morsomt at se nu er, at programmet vi har lavet ligner den aller første pitch vældig meget,” fortæller Solveig Hareide.

“Det var en kæmpehjælp at blive tvunget til at skærpe sin idé ved at have en deadline og et sted at pitche. Det betød faktisk endnu mere end selve beløbet,” tilføjer Solveig Hareide, der endte med at få 100.000 kroner i udviklingsstøtte fra Nordvision.

Hurtigt krympede idéen om den 100-årige programvært, fordi konklusionen blev, at det trods alt ville blive for hårdt for et så gammelt menneske. I stedet optræder en 100-årig i hvert af de frem programafsnit, og en af dem var norske George på 107 år, som Solveig Hareide, nævner, som noget af det, der har gjort størst indtryk i arbejdet med programserien.

“Jeg var på date med George og vi sad en hel aften og drak rødvin og talte om livet og døden. I begyndelsen talte jeg vældig højt og tydeligt, men George bad mig om at dæmpe mig. Han var tilfreds med det liv han har levet og ønsker ikke at tage 100 år til. Faktisk håber han at holde sig i live til programserien har været vist.”

Inddrager egen familie
Solveig Hareide har valgt at inddrage sin egen familie i programserien. Mormoren på 89, moderen på 64, Solveig selv og hendes lille datter.

“Meget at det vi viser handler om noget, der foregår ude i fremtiden. Min datter kan måske opleve at blive 150 år, men jeg kan kun håbe på at blive 100 år. For seeren kan det være vanskeligt at relatere sig til, hvordan temaet kan angå dem. Vi interviewer dem ikke men lavede et fotoshoot for at underbygge min motivation for at gøre rejsen,” begrunder Solveig Hareide.

Programserien præsenterer seerne for det foreløbigt eneste menneske, der har ændret på sine gener for at komme til at leve længere. Den nyeste viden inden genetik, genteknologi og bioteknologi, åbenbares for seerne i en fortælling om, hvordan forskere er i færd med at afdække, hvordan farten på aldringen på celleniveau kan sættes ned.

Revolution mod døden
I jagten på aldringens gåde tager Solveig Hareide til USA, hvor nogle af de mest optimistiske forskere findes, for eksempel den professor, der mener, at mennesker på et tidspunkt kan blive 1000 år. Næppe noget tv-hold fra Norden har tidligere besøgt tankrummet hos Alcor, hvor mennesker har ladet sig fryse ned i håb om at videnskaben på et tidspunkt finder metoder til at vække dem til live igen.

Netop rejsen til USA anser Solveig Hareide som en vigtig beslutning at tage tidligt i forløbet.
“Det var måske det vigtigste, vi gjorde at rejse ud for at møde de største miljøer. At være på rejse er i sig selv godt tv. Og at gå til møde i bevægelsen ‘Revolution against aging and death’ bringer noget helt særligt til programmet.”

“Tænk enkelt,” lyder det gode råd til andre programudviklere på baggrund af erfaringerne med Evig ung-programserien.

“Jeg tror det er vigtigt at stole på sin grundidé og ikke trække for mange lignende elementer ind, som trækker i andre retninger,” siger Solveig Hareide.

Programserierien har premiere på NRK på torsdag denne uge, og kan ses i NRK TV.