Nytt om public service – vecka 22

Yles nya strategi fokuserar på mening och riktning, DR:s marknadsföring belönades europeiskt, och BBC ska ge de yngre mer värde. Detta, bland annat, har vi uppmärksammat den här veckan.

Yles strategichef Mika Rahkonen. Foto: Yle.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Yles nya strategi: Stärk förståelsen

29.5.2020

Efter bara tre år i den gamla strategins sällskap har Yle lanserat en ny. Borta är termer som uppdrag och vision. Nu ska bolaget ha meningen med verksamheten för ögonen.

Mika Rahkonen, strategichef på Yle, konstaterar att det mesta ser bra ut för bolaget. Att förändra strategin utifrån en kris hade varit en helt annan sak – nu handlar det om att förändra perspektiven, och tala om dem i nya termer.

”Vi pratar inte längre om uppdrag och vision. I stället fokuserar vi på mening och riktning. Vad är meningen med Yle? Vi ska stärka förståelsen mellan människor, för varandra och för världen. Just förståelse känns som ett barn av den här tiden. Världen polariseras allt mer. Om vi ska vara drivna av mening, så borde vi strecka under det ännu mer, och det gör vi i den nya strategin”, säger Rahkonen.

Han menar att Yle ska tala mer om varför bolaget gör de saker det gör.

Hela artikeln kan du läsa här.




Foto: BBC.

BBC överväger comeback för linjär tv-kanal

28.5.2020

BBC stärker sitt arbete med att bättre nå de unga, och konstaterar att bolaget i nuläget levererar mindre värde till den yngre målgruppen. Det framgår av den årsplan som bolaget nyligen lagt fram.

Streamingtjänsten BBC Three har varit en hitmaskin, konstaterar BBC.

”Dess prestation är sådan, att vi överväger möjligheten att återskapa den som en linjär kanal. Medan unga skulle fortsätta att i första hand titta på BBC Three-innehåll online, så tror vi att, med den vidd av innehåll som vi nu har tillgängligt, det finns fler som vi kunde nå med en linjär kanal”, skriver bolaget.

BBC Three som tv-kanal lades ner år 2016.

Även om bolagets ekonomiska situation inte är helt känd i det nu rådande osäkra läget, så hoppas BBC kunna fördubbla summan som läggs på beställningar för BBC Three under de kommande två åren, genom att ta pengar från andra budgetar inom bolaget.




Bild från DR:s tema “Er du verkelig virkelig?”, vars marknadsföring vann guld under EBU Connect. Foto: DR.

DR:s marknadsföring prisbelönt i Europa

27.5.2020

DR tog hem två priser vid årets EBU Connect-konferens.

EBU Connect, som i år hölls digitalt, har i över 20 år hjälpt till att utväxla erfarenheter och innovativa sätt för att marknadsföra public service-innehåll i Europa.

Med konkurrens från 200 olika kampanjer och trailrar tog DR hem ett guld och ett silver.

Guld blev det för ”Bästa spot i faktagenren” för kampanjen till ”Er du virkelig virkelig?”, DR3:s och P3:s tvärgående tema om falska profiler på nätet.

Silver blev det i kategorin ”Bästa konceptuella idé med liten budget” för kampanjen kring DR3:s serie ”Cougarjagt – Ung mand søger moden kvinde”.

”Jag tycker att de två kampanjer som nu fått varsitt europeiskt pris är starka på sina egna sätt. Vi kan verkställa på en tekniskt hög nivå med stor set-up, men vi kan också leverera effekt med liten budget och hitta starka insikter som träffar målgruppen. Sammantaget vittnar det om den breda spännvidd som vi har i DR Branding och Brugerrelationer”, säger Mette Stuhr, som fungerade som strategiskt ansvarig för båda de prisbelönta kampanjerna.





Grafik: NRK.

NRK visar sommaren i Norge, minut för minut

26.5.2020

Över sex sommarveckor tar NRK sina användare med på biltur genom Norge. Två kända ansikten per vecka rattar sig genom landet och möter folk, minut för minut.

Konceptet är en avstickare från de ursprungliga planerna, om att sända slow-tv från en cykelresa genom landet. Som följd av coronarestriktionerna blev det omöjligt att genomföra det projektet på ett säkert sätt.

Nu blir det alltså biltur i stället, därtill med en helikopter utrustad med specialkamera som visar sommar-Norge från en ny vinkel.

”Vägen är målet och vi vill ta pauser på vägen, se oss omkring och träffa folk. En del dagar kommer vi kanske inte fram dit vi hade planerat för att vi stannar så mycket på vägen, och kanske blir vi sittande i en färjkö eller bara i hyggligt sällskap, och så är det ju att vara på bilresa. Den här sändningen blir till medan vi kör, minut för minut”, säger projektledare Ingrid L. Olderbakk.

Resan filmas om dagarna, och sänds efter kvällsnyheterna på tv. Nu letar NRK efter tips från användarna om vad som finns att se och göra längs rutten.


Jan Helin och Eva Beckman. Foto: SVT.

SVT säkrar sommaröppet i ovanliga tider

25.5.2020

Fotbolls-EM, folkfest under allsången på Skansen, friidrotts-EM… Det är en rad evenemang som inte kan genomföras som planerat under den kommande sommaren.

SVT har genom sina olika avdelningar arbetat fram en plan för hur bolaget ska hålla öppet under sommaren, skriver Eva Beckman, programdirektör och Jan Helin, mediedirektör.

”Sommaren är normalt en årstid när tv-tittandet går ner. Ledighet, ljusa kvällar, utlandsresor eller sommarviste med vänner, familj eller släkt ändrar tv-vanor hos många. Vi brukar därför investera mindre i program på somrarna än under resten av året. I år är inte en sådan sommar. Publikens behov av förstärkt nyhetsbevakning kombinerat med tv som sällskap, som vi på olika sätt försökt svara på under våren, tror vi består för många denna sommar. Därför initierar vi nu en rad nya satsningar över sommaren”, skriver de.

Denna vecka har fyra liveprogram premiär – program som egentligen befinner sig mitt i utvecklingen. Namnet är ”Ekonomibyrån”, och programmet fördjupar bevakningen av de ekonomiska frågorna i coronans spår.

Andra sommarsatsningar på SVT inkluderar förstärkt nyhetsleverans, samtalsprogrammet ”Sommaröppet!” som sänds direkt från Umeå, samt ”Dansa hemma”, som tar dansbanden hem till tittarna i en tid då dansbanor runtom i landet inte kan hålla öppet.